Onderwerpen: Carrosserie

Wielkastranden achter voor de Touring. Pas op: ze verschillen met de spatbordranden van 02 sedan.

De wielkastranden van een BMW 02 Touring (Type E6) zijn helaas anders dan die van een gewone BMW 2002 (Type E10). Dit geldt alleen achter. De voorspatborden zijn voor beide modellen hetzelfde. Bij moderne auto’s wordt alles op alle modellen gebruikt. Bij BMW was dat eind 60-er begin 70-er jaren duidelijk nog niet het geval. Er zijn heel veel overeenkomsten tussen de Touring en de Sedan, maar ook aardig wat verschillen. Het reparatieplaatwerkstuk dat ik besteld had, paste dus niet.

Wielkastrand en dorpel BMW 2002 Touring E6
De wielkastrand en dorpel rechts achter was verroest en is nu verwijderd. De binnendorpel is gelukkig nog goed.

Walloth & Nesch heeft hier een stuk reparatieplaatwerk voor. Het stuk omvat het stuk tot aan de overgang naar de buiten dorpel voor en het onderste deel van de wielkastrand. Ideaal, want dit is meestal het deel waar de roest ook zit.

Reparatieplaatwerk wielkastrand rechts achter en achterste buitendorpel
Reparatieplaatwerk voor wielkastrand rechts en het achterste deel van de buitendorpel.

Dit deel reparatieplaatwerk kost €114,95. Het is geweldig dat dit allemaal nog te koop is want dit stuk krijg je echt niet netjes en op maat zonder er uren handwerk in te steken. Er zitten een hoop randjes en deukjes in en dat maakt het echt moeilijk om na te maken. Alleen… als je het dan gaat passen, dan past het niet goed. In ieder geval niet op een Touring.

In de touring zit een horizontale knik die niet of in ieder geval onvoldoende in het reparatieblik zit. Belangrijkste probleem zijn de spatbordranden. Die passen gewoon helemaal niet. De spatbordranden van een Touring zijn veel breder.

verschil spatbordrand BMW 02 sedan E10 vs BMW 02 Touring E6
Links zie je de wielkastrand van de Touring en rechts van de sedan

Om de reparatie uit te voeren kon ik 2 dingen doen:

  1. Wielkastranden uitbuigen of uitkloppen
  2. Touring wielkastranden erbij bestellen

Omdat ik de restauratie echt perfect wil uitvoeren maar ook om veel tijd te besparen heb ik toch maar de wielkastranden voor de Touring besteld. Ze kosten €104,50 per stuk.

Reparatiewielkastranden voor BMW 02 Touring
De reparatiewielkastranden voor BMW 02 Touring

Om het helemaal perfect te krijgen heb ik ook reparatieplaatwerk van de binnenkant van de wielkasten besteld. Ze kosten €35,- per stuk. Volgens de lasser Emile kost het ongeveer een dag per kant om alles er helemaal perfect erin te lassen. Maar dan is het ook als nieuw!

Binnenkant wielkastranden achter BMW 2002
Binnenkant van de wielkastranden achter voor de BMW 02. Dit reparatieplaatwerk is alleen leverbaar voor de sedan.