Na het plaatsen van de camberplaten bij de veerpoten was het eindelijk tijd om de auto te laten uitlijnen. Vlak bij mijn huis zit Banden Centrum Utrecht maar daar was iets met het uitlijnapparaat. Ik kon wel terecht op de Jutfaseweg. Een goede reden om lekker een stukje te gaan rijden.
Toen ik aankwam liep René de specialist daar naar buiten. Hij keek kort naar de auto en zei: prachtige auto, maar ik zie nu al dat dit compleet verkeerd uitgelijnd staat. Mijn BMW 2002tii Touring op de uitlijningstallatieRené heeft het mij in het kort uitgelegd. Bij mijn auto stonden de wielen naar buiten. Dat heet uitspoor. Maar bij een achterwielaangedreven auto zoals mijn BMW heb je toespoor nodig. De wielen staan dan naar binnen. Door de kracht van de achterwielaandrijving gaan de wielen bij toespoor weer recht staan als de auto gaat rijden. Voor het uitlijnen had mijn BMW 2002 9 millimeter uitspoorNa uitlijnen heeft mijn BMW 2002 2 millimeter toespoorHet uitlijnen luistert heel nauw. Het gaat echt om millimeters toespoor of uitspoor. Een paar millimeter lijkt weinig maar is echt veel.
Na het afstellen heb ik ook mijn campagnolo velgen nog even laten balanceren. Bij het opknappen van de velgen waren ze al gebalanceerd maar de loodjes liepen tegen de remklauwen en waren er weer af. Toen was het klaar voor de proefrit.
Bij het rijden was het direct duidelijk: dit maakt echt heel veel verschil bij het rijden maar vooral ook bij het sturen van de auto. Hij loopt lichter en soepeler en dat is fijn bij een oldtimer zonder stuurbekrachtiging!
Helaas liepen een paar loodjes toch nog aan op de remklauw. Dus nog even terug maar ook dit is zonder problemen in orde gemaakt. Een grote stap vooruit in rijplezier! Bedankt Banden Centrum Utrecht en natuurlijk René!
Een paar jaar geleden kocht ik al mijn veerpootbrug. Het doel van een veerpootbrug is om te voorkomen dat de auto overhelt in de bochten. Dit is vooral bij verlaagde auto’s met brede banden nuttig. De Eibach Pro kit veren verlagen de auto met 2,5 centimeter dus ook bij mijn auto komt de veerpootbrug goed van pas. De veerpootbrug die ik kocht is van het merk Wiechers. Vanwege de inlaat van de tii is het belangrijk om een veerpootbrug te kopen die met een knik pal langs het schutbord loopt.
Omdat ik mijn veerpootbrug jaren geleden 2e hands kocht was het eerst tijd voor het heel goed schoonmaken en polijsten van de veerpootbrug. Met wasbenzine heb ik het ergste vuil van de veerpootbrug verwijderd.Met Commandant heb ik de veerpootbrug gepolijstVanwege de camberplaat op de veerpoot pasten de gaten van de plaat van de veerpoot niet meer over de draadeinden van de camberplaten. Hiervoor moesten de gaten van de veerpootbrugplaten een klein beetje opgeboord worden.De veerpootbrug is nu gemonteerd op de veerpootDe veerpootbrug is nu gemonteerd. Het ziet er in ieder geval erg mooi uit!Bij een proefrit moet ik eerlijk zeggen dat ik er weinig van merk. Mijn 02 had al een geweldige wegligging. Wellicht als je veel aggressiever in de auto rijdt dan ik dat je er meer van merkt. Nou ja… het ziet er in ieder geval ook heel mooi uit!
De verkeersdrempels in mijn wijk lijken meer op ontplofte rotondes. Ze zijn gigantisch. Elke keer als ik bij mij de wijk in reed hoorde je de voorwielen tegen het spatbord aan klappen. Dat gaf telkens een aardige klap. Aan de spatbordranden zag je ook het zwart van de banden duidelijk zitten. Mijn grote angst was dat ik door de klap tegen de spatborden de spatborden zelf zou verbuigen.
Met camberplaten stel je het camber 0,5 graad negatief bij en daarmee ook de stand van de velg en band ten opzichte van de weg en het spatbord. Doordat de camberplaten bovenop de veerpootlager gemonteerd worden, verhoog je de auto ook weer wat. Alles bij elkaar zou dit het aanlopen van de band op het spatbord moeten verhelpen.
Omdat een brug voor deze klus wel handig is, besloten we dat dit een mooie klus was voor de technische dag bij Autocentrum Boomstraat van familie Aarts. Jeffrey had nog een set camberplaten liggen. Deze moesten alleen nog wel voorbereid worden. Daarvoor heb ik nieuwe veerpootlagers besteld en Jeffrey heeft voor de technische dag de camberplaat hier al op gemonteerd en er langere draadeinden in gelast.De camberplaten zijn gemonteerd op de veerpootlagers met langere draadeinden.
Om de camberplaten te monteren is het handig om de veerpoot te verwijderen. Ik kreeg hierbij gelukkig hulp van Ron ter Waarbeek en ook Edwin Aarts hielp mee.
Al snel kwamen we erachter dat ik bovenop de schokdemper onder het veerpootlager een ring vergeten was om te monteren. Hierdoor was de gevormde ring die daar weer op zit in elkaar gedrukt en vast komen te zitten in het veerpootlager. Ook zat er een een braam op de schokdemper waardoor we de veerschotel er niet af kregen.Met een trekker is de veerpootschotel verwijderd van de schokdemper.
Doordat de ring in de veerpootlager gedrukt zat kon het lager niet meer vrij draaien op het einde van de schokdemper. Met wat speurwerk in het onderdelenmagazijn hebben we de ringen kunnen vinden dus dat is ook weer opgelost.
Toen was het tijd om alles weer te monteren. Met Ron erbij konden we aan beide kanten tegelijk werken dus dat ging lekker snel. Het was wel al snel duidelijk dat de veerpootbrug niet meer paste omdat de draadeinden nu een andere stand hadden.Op een later moment zijn de gaten van de veerpootbrug iets uitgeboord zodat ze wel over de draadeinden passen.
Met de auto van de brug af was direct te zien dat de auto wat hoger aan de voorkant stond. Nu even voorzichtig wat hobbels nemen en dat ging heel goed. Bij mijn huis aangekomen de eerste verkeersdrempel probleemloos over gereden. De volgende heb ik net iets te hard genomen. En ja hoor… ook daar kan ik nu probleemloos over. Nu het veerpootlager weer vrij kan draaien stuurt de auto ook minder zwaar. Alles bij elkaar een hele mooie verbetering.Dit is de stand van het voorwiel met Eibach veren en de camberplaten gemonteerd.
Voor de liefhebbers van echt lage auto’s…ik kan nu mijn wijsvinger en middelvinger tussen de band en de spatbordrand krijgen. Voor de camberplaten kreeg ik met moeite mijn wijsvinger ertussen. De hoogte is nu gelijk met achter dus het staat nu netjes en belangrijker: het rijdt veel beter.
Ron en Edwin wil ik graag bedanken voor de hulp en de adviezen bij het klaren van de klus. En Jeffrey natuurlijk voor de hulp met het maken van de camberplaten. Hij heeft nog een paar sets camberplaten liggen dus mocht je interesse hebben…neem dan vooral even contact met hem op.
Nu deze klus geklaard is, is het tijd voor het uitlijnen van de auto.
Toen mijn Campagnolo velgen eindelijk weer helemaal mooi waren kon ik niet wachten om ze op de auto te zetten. Dat liep voorspoedig behalve links voor. Er was een gekartelde bout die door de wielnaaf gaat die niet mooi vast zat. Sterker nog, ik kon deze bout met de hand bewegen. Dat hoort natuurlijk niet. Je kunt hier last mee krijgen tijdens het rijden. Bijvoorbeeld door rare trillingen. Ik heb eerst nog geprobeerd om deze gekartelde bout vast te trekken in de wielnaaf.
Om de gekartelde bouten te vervangen moet je wel de remklauw, de wielnaaf en de remschijf verwijderen. Je moet ook de kroonmoer op de veerpoot verwijderen. Het is dus wel even wat werk maar het is niet moeilijk als je net je auto gerestaureerd hebt en alles nog niet zo vast zit.Met de wielmoer en een paar ringen ertussen heb ik de gekartelde bout eerst strak proberen te trekkenOndanks dat ik het goed stevig aangedraaid heb met de slagmoersleutel zat na het losdraaien van de wielmoer de gekartelde bout nog steeds los.Hier is te zien waar de bout heeft gezetenTijd voor een nieuwe bout dus. Doordat de kartels van deze bout nog helemaal heel zijn zal deze zich weer mooi vast trekken in de wielnaaf.Dit is de nieuwe gekartelde bout die gelukkig wel weer strak in de naaf komt te zittenDe bout is nog leverbaar bij Walloth & Nesch en bij BMW, onderdeelnummer is 31212031750 en ze kosten bijna 8 euro per stuk.
De gekartelde bout heb ik eerst vast getrokken zoals op de eerste foto te zien is. Dat heeft heel goed gewerkt. Daarna kon alles weer netjes gemonteerd worden. Die laatste mooie Campagnolo velg kon nu eindelijk ook op mijn auto gemonteerd worden.
Het subframe van een BMW 2002 is een heel project op zich. Het bestaat uit vele onderdelen, bouten en moeren. Omdat ik het subframe als nieuw wilde maken heb ik het eerst laten stralen en poedercoaten. Roest krijgt hierdoor voorlopig geen kans meer. Alle bouten en moeren heb ik laten verzinken. De slijtageonderdelen zoals bussen en rubbers heb ik allemaal netjes vervangen door nieuwe.
Als je dat allemaal gedaan hebt, dan heb je eigenlijk een hele grote puzzel. De grote delen zijn redelijk vanzelfsprekend. Veel onderdelen passen ook maar op één manier. De rest zoek ik gewoon op in het werkplaatshandboek, op Facebook en via BMW kenners zoals Jeffrey Kok.
Het lastigste waren eigenlijk de bouten, moeren en ringen. Omdat ik alles heb laten passiveren heb ik het niet meer netjes gesorteerd. Ik weet het… ik had het beter moeten fotograferen maar dat ben ik dus vergeten.
De draagarmen moeten met met een grote bus door het subframe. Daartussen zitten allerlei ringen. Na het passiveren had ik van de ringen die ik dacht nodig te hebben niet meer genoeg stuks. Toch maar nieuwe ringen bij BMW besteld. Nu is alles weer helemaal netjes en origineel. Een lange bout gaat door een bus die in het subframe past.
Het resultaat is prachtig geworden. Een beter dan nieuw subframe met allemaal nieuwe rubbers en stangen. Goed voor vele kilometers Freude am fahren. Een beter dan nieuw subframe voor mijn BMW 2002tii