Onderwerpen: Verwarming en Airconditioning

Aan een oude kachel zitten heel wat onderdelen die revisie nodig hebben. Daar ben je heel wat tijd aan kwijt.

De verwarming van een BMW 2002, gemaakt door de firma Behr, bestaat uit vele kleine en losse onderdelen. Na ruim 40 jaar zijn veel delen versleten, afgebroken of vergaan. Van de verwarming is nog maar weinig bij BMW te krijgen. Er zit kortom niets anders op dan reviseren. En zoveel mogelijk nieuwe of vervangende onderdelen zoeken.

Het meest in het oog springend is natuurlijk de radiateur zelf. De radiateur heb ik laten reviseren door Teunis van Nes in Zeeland. Opsturen is geen probleem en ik had de radiateur ook weer razendsnel in huis.

kachelradiateur BMW 2002 gereviseerd
Een compleet gereviseerde kachelradiateur voor mijn BMW 2002
Waar je nog op moet letten is dat de oudere versie een andere kachelradiateur heeft met een dunner pijpje. De standaardslangen maar ook het waterventiel past dan niet meer en het geeft je toch een hoop gedoe. Meet dus je buisjes even goed op. De vroegere versie is geleverd tot april 1971 heeft buisjes van 14mm, daarna zijn de buisjes 18mm.

Plastic verouderd snel. De weekmakers verdampen langzaam en het plastic wordt hard en heel breekbaar. Bij nagenoeg alle verwarmingen van BMW 02 is de steun voor het waterventiel afgebroken. Via André Meisel, te vinden via de BMW 02 Marktplatz in Duitsland, vond ik een revisieset voor de kachel. André maakt trouwens nog veel meer goede revisieonderdelen voor de BMW 02. Een aanrader dus. De revisieset bevat:

  • stalen steun voor het waterventiel
  • afdichtrubber – BMW onderdeelnummer 64 11 4 774 111
  • 2 pakkingen tegen het lekken van het waterventiel
  • rubberen doorvoerringen
  • klinknagels voor het aan elkaar klinken van de plastic helften van de verwarming

nieuwe steun waterventiel kachel BMW 2002
De nieuwe steun voor het waterventiel. Netjes in een hoek gebogen en gepoedercoat.
revisieonderdelen verwarming bmw 2002
Diverse revisieonderdelen voor onder andere het vastzetten van het ventilatorblad op de as van het motortje.
afdichtrubber kachel BMW 2002
De buitenste rand van dit afdichtrubber komt tussen de verwarmingsbak en de carrosserie.
Het extra schuimrubber midden in het afdichtrubber kan mooi gebruikt worden voor het afdichten van 3 kleppen in de verwarming. Alles komt dus goed van pas.

Bij het afdichten van de 3 kleppen binnenin de verwarming moet je goed opletten want het loopt al snel aan en dan krijg je de kleppen helemaal niet meer dicht. Ook de radiateur plaats je met rondom schuimrubber. Ook hier heb je al snel de kans dat alles aan loopt. Na het plaatsen moet je dus echt even alles grondig heen en weer bewegen om erachter te komen of het rondom soepel loopt.

Het motortje van mijn kachel liep erg stroef in de hand. Daar heb ik dus ook een vervangende motor voor gezocht. Helaas verkopen ze deze motoren niet meer bij BMW. De motortjes die je nog wel kunt kopen, worden geleverd zonder ventilatorblad. Vandaar dat ik er mijn ventilatorblad kort gestraald heb en opnieuw heb laten verzinken.

Bosch kachelmotor 0 130 007 002
Een nieuwe Bosch kachelventilator is nog wel te bestellen. Artikelnummer is 0 130 007 002 en ik kocht hem voor €85 inclusief verzending.

De ellende begon toen ik het mooi verzinkte rotorblad weer wilde plaatsen. De witte bus kreeg ik met geen mogelijkheid weer op de as. Uiteindelijk heb ik een rotorblad van een nieuwer model erop gezet. Dit is een blad van aluminium. De bus waarmee dit op de as zat was roze/paars. Deze bus was iets zachter en zo heb ik dus een lelijk rotorblad op mijn nieuwe motor gezet. Maar hij past nu wel.

Toen ik alle onderdelen ongeveer binnen had ben ik begonnen met het opknappen van de buitenste kap. Ik heb de popnagels uitgeboord en een aantal onderdelen los gehaald en alles goed gefotografeerd. Van de buitenste kap heb ik een rib gelijmd waar de ventilatormotor in komt. Alles heb ik netjes schoon gemaakt. Het oude afdichtrubber verwijderd.

Onderop de nieuwe steun voor het waterventiel zitten 2 gaatjes waardoor ik de steun aan de plastic kap kan bevestigen. Maar hoe is de grote vraag. Het kan met 2 popnagels, er kunnen ook kleine boutjes doorheen. Omdat ik het plastic gevaarlijk breekbaar vind vroeg ik Jeffrey Kok om raad. Hij zei: je moet het lijmen met 2 componentenlijm van Innotec. Voor een particulier is daar moeilijk aan te komen. Ze leveren vooral aan garages. Voor mij wilden ze wel even een uitzondering maken.

Innotec heeft een 2 componentenlijm die Topfix heet. Het is doodeng spul. Je spuit plastic primer op het vlak dat je wil lijmen. Daarna spuit je op het vlak waar je iets wilt lijmen een ondergrond met lijm. Daar druk je de beugel in en dit bedek je weer met de rest van het spul. Het wordt dan heet en droogt heel snel. Als je dit verkeerd doet dan krijg je het NOOIT meer op een normale manier los.

Stalen beugel op plastic gelijmd met Innotec Topfix
Innotec Topfix 2 componentenlijm produceert een soort vloeibaar plastic waarmee je een onderdeel lijmt.

Bij het plaatsen van het rubber waar de bowdenkabel doorheen loopt merkte ik dat het aan liep op het plastic voor de steun. Ik heb er met een gewone vijl wat af geslepen en daarna liep het wel allemaal mooi soepel. Waarschijnlijk heb ik het dus toch iets te dik gelijmd.

Om het geheel mooi af te maken heb ik de kap gespoten met een plasticprimer. Daarna in mat zwart afgewerkt.

kachelkap BMW 2002
De kachelkap is als nieuw. Er is wel kleurverschil met de plasticlijm maar het geheel is toch heel erg mooi geworden.

Bij het in elkaar bouwen van de kachelkap heb ik ervoor gekozen om niet de popnagels te gebruiken maar piepkleine schroefjes met moertjes. Als het dan nog een keer weer open gemaakt moet worden dan hoef ik de popnagels niet uit te boren.