Campagnolo magnesium velgen voor de BMW 2002 opknappen

Als je Campagnolo velgen post op Facebook krijg je altijd dolenthousiaste reacties. Bijna iedereen vind ze wel mooi. Maar je krijgt ook altijd wel reacties in de trant van: OEHHH Magnesium. Dat is een heel teer materiaal. Ik wilde daarom de velgen niet zelf opknappen maar heb besloten om dit te laten doen.

Via mijn buurman kreeg ik de tip om bij Van Wouden techniek in Waddinxveen langs te gaan. Daar hebben ze mijn velgen als nieuw opgeknapt. Hier zie je hoe de Campagnolo velgen ze waren toen ik ze kocht. De foto’s zien er beter uit dan de werkelijkheid. Rondom waren er veel beschadigingen.

Gereviseerde Campagnolo velg voor BMW 2002
Campagnolo velg is weer als nieuw

Ondertussen had ik nog een set van 5 Campagnolo velgen gevonden in Italië. Wat mij daar op viel is dat Campagnolo kleiner geschreven was en 6J X 13″ ook. Op die velgen stond een jaartal 1972 achterop de velg. Op mijn velgen heb ik dat niet kunnen vinden. Beide velgen zijn verder hetzelfde en passen ook allebei gewoon op de BMW 02 naaf.

Een van deze 5 velgen was afwijkend en toevallig bleek dit overeen te komen met mijn set van 4 velgen. Ik heb dus nu een set van 5 dezelfde mooie Campagnolo velgen. Yay!

Campagnolo velg BMW 2002 met kleine letters
Campagnolo velg BMW 2002 met kleine letters

Campagnolo velg BMW 2002 met grote letters
Campagnolo velg BMW 2002 met grote letters

Campagnolo velg BMW 2002 6jx13 in kleine letters
Campagnolo velg BMW 2002 6jx13 in kleine letters

Campagnolo velg BMW 2002 6jx13 in grote letters
Campagnolo velg BMW 2002 6jx13 in grote letters

De naafkappen van de velgen zijn ook behoorlijk verweerd. Er worden wel nieuwe naafkappen verkocht maar die hebben allemaal de verkeerde maat. De naafkappen die erop passen zijn 56mm in doorsnee. De Fiat kappen die aangeboden worden zijn 54mm. Hoewel het verschil klein is passen deze kappen toch niet.

naafkap campagnolo bmw 2002 56mm ongepoetst
De oude en ongepoetste naafkap

naafkap campagnolo bmw 2002 56mm gepoetst
De oude naafkap netjes gepoetst met Commandant

naafkappen campagnolo voor BMW 2002 met zekeringsringen
De 4 naafkappen met zekeringsringen, klaar om te bevestigen

Een mooie foto van de velgen op de auto volgt nog. De garage is te klein om dit netjes te fotograferen. Maar neem maar van mij aan dat het echt heel mooi geworden is. Ik heb ook nog een setje nieuwe wielmoeren voor gekocht zodat alles mooi blinkt.

Campagnolo velgen voor BMW 2002

Als je al ruim 3 jaar met de opbouw van je auto bezig bent moet je geen tijd aan versiering van je auto besteden. Zoals velgen. Duidelijk toch? Totdat je oog valt op velgen voor een BMW 2002 van Campagnolo. Wat mij betreft echt wel een van de mooiste velgen voor de BMW 2002.

De velgen stonden op Marktplaats via een verkoper Witmer & Odijk. Ze stonden er al een aantal weken maar bij Witmer & Odijk verkopen ze erg mooie maar vooral ook erg dure auto’s. Dan denk je toch: boven mijn budget.

Na een paar weken heb ik toch maar eens gebeld. Ik kon ze komen halen voor €400,-. Dat is echt een heel mooie prijs. Bij de werkplaats aangekomen zag ik dat de velgen echt wel gebruiksporen hadden maar toch vond ik ze echt nog heel mooi. Zeker het geld waard dus.

Kofferbak vol BMW 2002 Campagnolo velgen
Met een kofferbak vol Campagnolo velgen vertrok ik weer naar huis
Thuis aangekomen zag ik dat de velgen toch wel heel vuil waren. Vooral van binnen. Omdat de velg deels open is kijk je dan toch op het vuil. Tijd om het dus maar eens goed te reinigen. Met een flinke hoeveelheid Dasty kreeg ik er een hoop vuil af. Maar er zat vooral nog heel veel vuil op. Ik heb alles nogmaals dik ingespoten en ben naar de wasstraat gereden.

Na een goede spuitbeurt was het al veel beter. Maar nog lang niet goed genoeg. Ik kreeg het advies om velgenreiniger erop te spuiten en koos voor velgenreiniger van Meguiar. Dat werkt echt heel goed. Het bruist het vuil er als het ware vanaf.

campagnolo velgen BMW 2002 schoongemaakt
Na flink schrobben met velgenreiniger en de hogedrukspuit in de wasstraat zien de velgen er al erg mooi uit.
Na al dat poetsen was ik niet meer te houden. Ik ben direct naar de auto gegaan en heb de Campagnolo velgen erop gezet.
campagnolo velgen BMW 2002 op auto gemonteerd
Kijk die Campagnolo velgen een glimmen onder de auto!
De oude velgen voor de BMW 2002tii heb ik weer in de kofferbak afgevoerd. Het viel mij direct op dat ze minder goed in de kofferbak pasten dan de 4 Campagnolo velgen met banden. Beide velgen zijn 13 inch velgen. Het verschil zit hem dus in de band. Eerst zat er 185/70 op en nu 195/60. Over banden alleen kun je al een flink artikel schrijven. Maar dat doe ik een andere keer.

Zoals ik al zei: hier moet ik nu eigenlijk niet meer bezig zijn. Dus straks als de auto afgebouwd is en ik weet hoe laag de auto staat DAN zoek ik er een bijpassende band bij die de wielkast mooi vult. Tijd om de auto verder af te bouwen dus.

Mijn lichtmetalen velgen zijn gepoedercoat en de banden zitten erop

Voor mijn BMW 2002tii heb ik de originele lichtmetalen velgen gevonden. Deze waren nog in prima staat maar er zaten wel verkleuringen op. Bij de ene velg was dit erger dan bij de andere. In eerste instantie was het mijn bedoeling om ze gewoon met blanke lak te behandelen. Maar bij het poedercoat bedrijf gaven ze aan dat je altijd kleurverschil zou blijven zien. Ze adviseerden om de velg in een aluminiumkleur te poedercoaten. Vandaag mocht ik ze ophalen en het resultaat mag er wezen.

BMW 2002tii lichtmetalen velgen
De lichtmetalen velgen zijn gepoedercoat en de banden liggen erop

Omdat ik de het voor en achterstel bij de spuiter eronder wil zetten heb ik de banden ook om de velgen laten leggen. De bandenspecialist moest lachen omdat ik dacht dat de velgen ook een binnenband nodig hadden. Dat is echt al zo veel jaren niet meer zo, dat kan ik me niet eens herinneren! Tja… de enige band waar ik ervaring mee heb is een fietsband.

De banden hebben nieuwe ventielen gekregen en zijn ook meteen gebalanceerd. Bij stalen velgen gaat dat met een slaglood. Bij lichtmetalen velgen plakken ze de gewichtjes aan de binnenkant van de velg. Als ik straks alle bouten voor het voor een achterstel heb dan kan ik ze netjes in elkaar zetten en heb ik in ieder geval een rollend achterstel!

Als tip kreeg ik om de beste velgen, waar het minste aan gebalanceerd hoefde te worden, aan de voorkant van de auto te gebruiken. Met een stift hebben we dat aan de binnenkant van de velg opgeschreven. Als het voor en achterstel klaar is dan kan ik ze er zo op schroeven. Ik kan niet wachten!

Banden 13 inch kiezen

Op mijn BMW 2002tii Touring komen de originele lichtmetalen velgen. Deze zijn 13 inch x 5J. Als je nog nooit een band gekocht hebt zoals ik, dan duizelt het je al snel. Je moet rekening houden met de breedte en hoogte zodat de band op jouw velg past. Ook moet je er op letten dat je niet te groot en te breed kiest. Anders loopt je band aan tegen de auto. Dat is weer slecht voor je band. Bovendien slijpt je auto op die plekken kaal waardoor roest weer een kans krijgt. Om het geheel nog extra verwarrend te maken gebruiken ze voor banden eigen maten.

Er is niet veel keuze meer in 13 inch banden omdat de moderne banden allemaal groter zijn. Maar toch is het maken van een keuze nog lastig. Ik heb het daarom Jeffrey Kok maar gevraagd. Hij zei: Kies een band van 185x70xR13. Tja… dat is dus het probleem met die banden. Het eerste cijfer staat voor de breedte: 185. Het tweede staat voor de hoogte: 70. Het derde is de diameter: R13.

Als je dit invoert op diverse bandensites kom je nog steeds een stuk of 40 banden tegen. Maar wat moet je nou kiezen?

Om consumenten een keuze te geven op basis van feiten is er een eu bandenlabel. Dit is een sticker met wat harde feiten, vergelijkbaar met de sticker die op elektrische apparaten te vinden is over het energiegebruik.

EU bandenlabel
Het EU bandenlabel met daarin de rol/rijweerstand, prestaties bij nat wegdek en geluid
Op het bandenlabel staan 3 zaken die van belang zijn:

  1. Rol- rijweerstand – dit heeft invloed op het verbruik van jouw auto
  2. Nat weggedrag – de prestaties van de band in geval van regen
  3. Geluid in DB – hoeveel lawaai maakt jouw band

Je kunt nu op basis van feiten een keuze maken voor de beste band voor jouw weggebruik. Als je bijvoorbeeld nooit in de regen rijdt, hoef je daar geen rekening mee te houden.

Als je de keuzeopties nog wat platter slaat zijn er eigenlijk maar 2 belangrijke afwegingen:

  • Een band met een stoer profiel
  • Een band met goede specificaties

Alle banden met een stoer profiel hebben slechte specificaties. Banden met goede specificaties hebben geen stoer profiel.

Omdat deze auto mijn enige auto is en inmiddels ook een familieauto is kies ik voor de band met goede specificaties. In mijn geval is dat de Nexen N’Blue ECO 185/70 R13 86T geworden. Een band die €41 kost en dus niet te duur is en de beste gemiddelde specificaties heeft.

banden 13 inch
Nexen N’Blue ECO 185/70 R13 86T

Originele velgen voor een BMW 2002tii Touring

De velgen die op dit moment op mijn BMW 2002tii Touring zitten zijn afkomstig van een BMW E30. Dat is de 2e 3-serie van BMW. Ze misstaan zeker niet op de auto maar lopen aan in de spatborden. Op de banden is dat duidelijk te zien. Dat is een probleem omdat het harde rubber de spatborden dan kaal slijpt. Het gevolg is roest. Op zoek dus naar originele, mooie en goed passende velgen. Lees verder