Onderwerpen: Vooras

Van 9 millimeter uitspoor naar 2 millimeter toespoor. Een wereld van verschil.

Na het plaatsen van de camberplaten bij de veerpoten was het eindelijk tijd om de auto te laten uitlijnen. Vlak bij mijn huis zit Banden Centrum Utrecht maar daar was iets met het uitlijnapparaat. Ik kon wel terecht op de Jutfaseweg. Een goede reden om lekker een stukje te gaan rijden.

Toen ik aankwam liep René de specialist daar naar buiten. Hij keek kort naar de auto en zei: prachtige auto, maar ik zie nu al dat dit compleet verkeerd uitgelijnd staat.

Uitlijnen BMW 2002
Mijn BMW 2002tii Touring op de uitlijningstallatie
René heeft het mij in het kort uitgelegd. Bij mijn auto stonden de wielen naar buiten. Dat heet uitspoor. Maar bij een achterwielaangedreven auto zoals mijn BMW heb je toespoor nodig. De wielen staan dan naar binnen. Door de kracht van de achterwielaandrijving gaan de wielen bij toespoor weer recht staan als de auto gaat rijden.
Uitlijning BMW 2002 voor de uitlijning
Voor het uitlijnen had mijn BMW 2002 9 millimeter uitspoor
Uitlijnen BMW 2002 na uitlijnen
Na uitlijnen heeft mijn BMW 2002 2 millimeter toespoor
Het uitlijnen luistert heel nauw. Het gaat echt om millimeters toespoor of uitspoor. Een paar millimeter lijkt weinig maar is echt veel.

Na het afstellen heb ik ook mijn campagnolo velgen nog even laten balanceren. Bij het opknappen van de velgen waren ze al gebalanceerd maar de loodjes liepen tegen de remklauwen en waren er weer af. Toen was het klaar voor de proefrit.

Bij het rijden was het direct duidelijk: dit maakt echt heel veel verschil bij het rijden maar vooral ook bij het sturen van de auto. Hij loopt lichter en soepeler en dat is fijn bij een oldtimer zonder stuurbekrachtiging!

Helaas liepen een paar loodjes toch nog aan op de remklauw. Dus nog even terug maar ook dit is zonder problemen in orde gemaakt. Een grote stap vooruit in rijplezier! Bedankt Banden Centrum Utrecht en natuurlijk René!