Onderwerpen: Motor

Twee V-riemen vervangen. Wat mij een simpel klusje leek viel toch nog tegen.

In de BMW 2002tii zit niet één maar zelfs twee v-riemen. Omdat mijn auto 18 jaar heeft stilgestaan wilde ik deze riemen maar vast vervangen omdat de fut hier na zo’n tijd echt wel uit moet zijn. Wat mij een simpel klusje leek viel toch nog tegen.

Ik ben begonnen met het vervangen van de V-riem naar de injectie. Een injectie is tegenwoordig natuurlijk electronisch maar in een BMW 2002tii is de injectie mechanisch. Door middel van een riem en een wiel is er een aandrijving van de injectiepomp. Ga je met de auto sneller dan gaat de pomp automatisch harder. Eigenlijk heel simpel en makkelijker te zien en te snappen dan electronische injectie.

Om bij dit wiel te komen moet een plastic stofkap los gedraaid worden. Helaas zit hier een aandrijfwiel voor. Door vier bouten los te draaien kun je het wiel los krijgen. Maar ik kreeg er geen beweging in. Toch maar even de BMW 02 specialist Jan Frons gebeld. Hij wist het feilloos te vertellen: Er zit middenin nog een grote moer. Die kun je losschroeven met sleutel 30. Tja… het duurt nog wel even voor ik weet welke maat op welke schroef moet maar… het klopte allemaal.

De moer heb ik losgedraaid en daarmee kon ik het wiel een beetje naar voren trekken. Door de opening van het kapje kon ik de oude riem verwijderen en de nieuwe te tussendoor proppen. De gewone V-snaar is veel simpeler. Je kunt de dynamo los schroeven waardoor je speelruimte krijgt. De riem erom en alles weer strak trekken en de dynamo vastschroeven. Dat was een makkie! Weer een stapje verder naar een werkende tii motor!

V-riemen BMW 2002tii
Nieuwe V-riemen in mijn BMW 2002tii