Onderwerpen: Restauratie

Ruim 600 kilometer rijden voor een auto vol BMW 2002 Touring onderdelen.

Om de auto van je dromen te maken heb je vaak veel onderdelen nodig. Sommige onderdelen zijn aan vervanging toe omdat ze versleten zijn. Andere onderdelen wil je zelf gewoon graag aan de auto toevoegen omdat ze zo mooi zijn. Al deze onderdelen sprokkel je via internet en via via bij elkaar. Afgelopen vrijdag was ik op onderdelenjacht langs 3 adressen.

Aan de zijkant van het BMW 2002 Touring model zitten lange licht gebogen sierlijsten. Aan een kant was deze lijst kapot. Aan de andere kant was de lijst gewoon slecht. Deze sierlijsten worden niet meer gemaakt.

Mijn schoonvader Lammert liet het er niet bij zitten. Hij nam contact op met de Duitse BMW garage waar hij bijna 40 jaar geleden zijn oranje BMW 2002 kocht. En wat bleek… ze konden ze nog wel bestellen. Op vrijdag reed ik als eerste langs de BMW Dealer Helming naar het filiaal in Lingen. Daar lagen de sierlijsten klaar en ik kon door naar de volgende stop op een lange route.

De volgende halte was in Delfzijl (Farmsum) bij Henk Vinkes. Hij had nog 2 nieuwe chroomringen voor de ronde achterlichten van de Touring. Daarnaast had hij nog diverse andere touring onderdelen. Ook kon ik zijn compleet gerestaureerde 1600-2 cabriolet bekijken. Erg mooi om te zien!

Chromen ringen achterlicht BMW 2002 Touring
Chromen ringen voor de achterlichten van een BMW 2002 Touring en rubbers voor de B-zuilen

Uiteindelijk ging ik met de volgende onderdelen weer op pad:

  • B zuil rubbers – deze zijn net iets langer dan bij de sedan
  • Lichtringen van chroom
  • Rubbers achterlichten
  • Rubber achterklep
  • Chroomlijst achterklep
  • Rubbers om achterbumper
  • Contacten achterklep
  • Doorvoerrubbers
  • Rubber voorruit

Op naar Oostwold naar Maurice voor een set groen glas. Hij kwam aanrijden in zijn eigen verbrede 2002 Touring. Een unieke verschijning.

Verbrede BMW 2002 Touring
De verbrede touring van Maurice. Zo zie je ze niet vaak!

In mijn auto zit op dit moment gewoon wit glas. Daar is niets mis mee maar groen glas vind ik net iets mooier. Tja, en als je dan toch een auto volledig opknapt… Dan kun je net zo goed hem helemaal perfect maken. Maurice moest even zoeken bij zijn vader. Daar vonden we 2 uitzetramen voor aan de achter-zijkanten.

Uitzetraam BMW 2002 Touring
2 Groen getinte uitzetramen voor de BMW 02 Touring
Op naar de 2e locatie van Maurice. In Winschoten was er nog een loods. Daar stond ook nog een oranje Touring van Maurice. Hier vonden we een goed rechterklapraampje en een rechter deurruit.

Ik heb dus nu een hele rechterkant in groen glas en een linker achterruit. Ik mis dus nog een voorruit, achterruit, een linker klapruitje en een linkeruitzetraam. Dat is nog wel een uitdaging. Dus wie heeft er nog wat groen glas liggen?

Na een lange dag rijden was het tijd om vanuit Winschoten naar huis te gaan. Nog ruim 2 uur rijden maar wel met een leuke lokale Nederlandstalige zender op: Neem die grijns van je smoel, en begrijp wat ik bedoehoehoel!

Update: de sierlijsten voor de 2002 Touring blijken wel te bestellen. Ze hebben de bestelnummers 51131803505 en 51131803506. Alleen op de extreem slechte BMW Classic Parts site tonen ze een Sedan als afbeelding. Vandaar dat ik dacht dat ze niet bestelbaar waren. Er zijn namelijk op die site wel onderdelen waar wél een afbeelding van een Touring getoond wordt.