Onderwerpen: Carrosserie

Doodeng, met een haakse slijper een stuk uit je eigen auto verwijderen!

Om de roest uit de auto te repareren moet je lassen. Maar voordat je kunt lassen moet je eerst slijpen. Met een haakse slijper verwijder je de roestige stukken totdat je weer hard en ongeroest staal hebt. Alleen op dit staal kun je reparatiedelen lassen. Het klinkt makkelijk maar het is eigenlijk doodeng om gewoon een stuk uit je auto te slijpen.

Gelukkig had ik hulp van lasser Emile Maarschalkerweerdt. Met een priem prikten we om een beeld te krijgen wat er echt rot was. Met een viltstift tekende hij een stuk op de wielkast aan de binnenkant van de auto. Dan gaat de beschermbril en de oorbescherming op en hup. In een mum van tijd heb je een stuk uit de auto geslepen.

Maar het liep bij ons toch wat anders. We roken een verbrande lucht. Nadere inspectie toonde dat we in de veerschotel geslepen hadden. Nu moest de veer dus verwijderd worden. https://bmw2002tii.nl/veer-vervangen-bmw-2002/ Nadat dit gebeurd was kon het laatste deel afgeslepen worden. Van Emile kreeg ik het volgende huiswerk mee:

  • slijp bovenaan de wielkast tot net aan de verticale rand
  • verwijder rondom alle roest totdat alles weer blank en glad is
  • spuit het kale staal in met epoxyspray
  • bestel vervangend plaatmateriaal

Onderstaande foto’s tonen het resultaat al moet ik het nog wel inspuiten met epoxy. Ik hoop dat het goed genoeg is. Vooral waar plaatwerk in elkaar over loopt vraag ik me af of ik genoeg roest weg geslepen heb. Maar als ik er te veel weg slijp weet ik niet waar we dan nog aan vast kunnen lassen. Gelukkig heb ik een leermeester die over mijn schouders meekijkt.

Wielkast open geslepen met roestige randen
Wielkast open geslepen met roestige randen
Wielkast met kaal geslepen verticaal deel
Wielkast met kaal geslepen verticaal deel