Onderwerpen: Restauratie

Geweldig: Werken in een werkplaats bomvol grof gereedschap.

Tijdens het verwijderen van de veerpoten was er toch aardig wat mis gegaan. Twee schroeven waren afgebroken in de veerpoot en ook waren er diverse delen die ik niet los kreeg. De schokdempers kreeg ik niet uit de veerpoten en nog veel meer. Jeffrey bood aan om mij te helpen. We zouden in zijn werkplaats aan de slag gaan en de schroeven uitboren en met een tap het schroefdraad herstellen.

De werkplaats was in de Beemster op een industrieterrein. Ik snap wel waarom Jeffrey hier graag werkt. In het pand zit een lasschool met bergen grof gereedschap zoals grote kolomboren, slijpbanken, lintzagen, een 2-koloms brug en nog veel meer. Jeffrey mag hier werken wanneer het hem uitkomt. Super luxe natuurlijk want dit soort gereedschap is echt onbetaalbaar om in een hobbygarage te hebben, maar wel heel fijn om af en toe te gebruiken.

Werkplaats Jeffrey Kok
De werkplaats van Jeffrey staat bomvol industrieel gereedschap. Geweldig om mee te werken.

We begonnen met wat uitboor werk. De afgebroken schroeven plaatsten we onder een kolomboor en boorden we loodrecht uit. Vervolgens probeerden we met een tap de restanten eruit te schroeven. Dat viel nog niet mee. De tappen heb ik mee naar huis gekregen om thuis in alle rust af te maken.

Jeffrey Kok met kolomboor
Jeffrey Kok in actie met een professionele kolomboor.

Op de veerpoten zit een sierdop waaronder een schroefdop zit. Onder deze dop zitten de schokdempers. Omdat ik de veerpoten netjes wil laten poedercoaten moeten de schokdempers eruit. Thuis kreeg ik de doppen met geen mogelijkheid los. Jeffrey had hiervoor een grote sleutel: een moordenaar! Prachtige naam toch? Met deze sleutel en flink wat kracht kreeg hij de doppen los.

Jeffrey Kok met moordenaar
Met de moordenaar kreeg Jeffrey de doppen van de veerpoten wel los.

Na het loshalen van die doppen verscheen een mooie verrassing: 2 rode schokdempers van het merk Koni. Volgens Jeffrey: het rode goud. Deze schokdempers lijken nog gewoon goed. Het zijn schokdempers die het midden houden tussen standaard schokdempers en de sportieve Bilstein schokdempers. Precies goed dus voor mijn doel. De 2002tii Touring wordt straks een sportieve auto maar moet nog wel comfortabel zijn.

Rode Koni schokdempers voor BMW 2002
Het rode goud. Mooie rode koni schokdempers voor mijn BMW 2002tii Touring

Ik kreeg ook nog wat gereedschap mee: een aparte dop om de rekbouten los te krijgen van de remklauwen. Een handvol tappen om het schroefdraad te herstellen en als klap op de vuurpijl een mooie originele opbergbak voor in de kofferbak in de BMW Touring. Jeffrey, bedankt!