Onderwerpen: Gereedschap

Aan de carrosserie werken is vooral veel slijpen en daarna eindeloos schuren.

Na het vertinnen van delen onder de auto bij de achterbumper was er wel erg veel tin achtergebleven. Het geheel voelde ruw en bobbelig. Hoewel dit geen zichtdelen zijn wilde ik het toch weer netter maken. Tin schaaf je normaal weg met een carrosserievijl. Maar met een vijl kom je er gewoon niet tussen. En de vijl kan ook niet bol genoeg worden gesteld.

Je kunt dit ook met de hand schuren maar dan ben je eindeloos lang bezig. Met een slijper kan ook maar vertinnen is een mengsel van tin en lood en een slijper zorgt voor heel veel stof. Lood dat wil je echt niet inademen. Ik ben dus op zoek gegaan naar een schuurblokje met een bolle kant. Ik vond gelukkig deze schuurblokjes.

schuurblokje met verschillende opzetstukken
Schuurblokje met verschillende opzetstukken. Handig als je iets hols of bols moet schuren.

Bij dit schuurblokje kies je de vorm die past bij het te schuren oppervlak en dat deel hecht je via het klittenband aan de handgreep. Om dit geheel vouw je een schuurschijf met klittenband (Velcro) van 150 millimeter.

Ik heb er een doos schuurschijven bij gekocht van P60. Voor het verwijderen van een dikke plak tin was P40 beter geweest. Als je echt gaat schuren voor het voorbereiden voor de spuiter dan heb je natuurlijk een veel fijnere schuurschijf nodig.

De tin heb ik met dit blokje aardig af kunnen schuren. Zeker goed genoeg voor de plaatwerker die alles toch nog een keer naloopt en waarschijnlijk wel apparaten en goede afzuiging heeft om dit ook helemaal perfect te krijgen.

De onmogelijke bereikbare delen heb ik met een elektrische lintvijl weggeslepen. Deze lintvijl van Black & Decker heb ik op Marktplaats gekocht. Ik heb de vijl gebruikt maar tegelijkertijd met een stofzuiger erbij zoveel mogelijk stof afgezogen. Weer een stap verder en dus nog meer gereedschap verzameld…