Onderwerpen: Carrosserie

Roest kun je met Rustyco compleet verwijderen. Het lijkt te mooi om waar te zijn maar de foto's spreken voor zich.

Voordat mijn auto naar de spuiter gaat is het allerbelangrijkste dat de roest goed verwijderd wordt. Als je dat niet doet, dan komt de roest binnen een paar jaar gewoon weer door die mooie nieuwe lak heen. Dan is al dat harde werk voor niets geweest. Maar waarmee kun je nu het beste die roest verwijderen? Van Jeffrey Kok kreeg ik de tip om eens Rustyco te proberen.

Eerder had ik al eens roest verwijderd met Fertan. Dit is een roestomvormer. De roest wordt omgezet in metaal maar je ziet nog steeds waar de roest zat. Volgens alle verkooppraatjes op de site van Rustyco is dit middel geen omvormer maar een roestverwijderaar.

Rustyco verkoopt een oplosmiddel waar je verroeste onderdelen in onder moet dompelen. Maar als de roest aan je auto vast zit lukt dat natuurlijk niet. Gelukkig verkopen ze ook een gel. Die kun je dus ook gewoon op de auto zelf aanbrengen. Ook op delen waar je moeilijk bij kan of die bijvoorbeeld verticaal zijn waardoor een middel er zo af loopt.

Rustyco gel roestverwijderaar 1 liter
Rustyco gel roestverwijderaar in een pot van 1 liter.

Om de proef op de som te nemen besloot ik een klein stukje roestig plaatwerk te behandelen met de gel.

roestig plaatwerk
Een stuk roestig plaatwerk aan het voorfront. Hier zat de neus met een plaatje vast. Daaronder/tussen was het flink roestig geworden.

Roestig plaatwerk ingesmeerd met Rustyco gel
Met een kwast heb ik het roestige stuk ingesmeerd met Rustyco gel.

Op de verpakking bevelen ze aan om af en toe met een staalborstel door de gel heen te vegen om zo het effect te vergroten. Dat heb ik natuurlijk braaf gedaan.

Roestig plaatwerk na behandeling Rustyco roestverwijderaar
Ongelooflijk maar de roest is weg.
Rechts bovenin zie je nog een roestig stukje. Dat moet ik nog een keer behandelen. Ik ga dit zeker op andere roestige delen van de auto toepassen. Na behandeling kun je het ontroestte plaatwerk verder behandelen. In mijn geval met zinkspray en eventueel epoxyprimer. Zo lever ik het straks perfect aan voor de spuiter en ben ik hopelijk de komende jaren roestvrij!