Remblokken BMW 02

Door een stommiteit van mijn kant heb ik remblokken voor een BMW 1502 gekocht. Toen ze binnen waren viel me direct een ding op: wat zijn die remblokken piepklein! Veel kleiner dan de remblokken voor mijn BMW 2002 Automatic. Ook met deze remblokken ben ik een keer in de fout gegaan toen ik de remblokken voor mijn BMW 2002tii aan het opbouwen was. De remblokken van een BMW 2002tii zijn ook weer groter. Tijd voor een overzicht van de remblokken voor de BMW 02. Zo koop jij hopelijk niet de verkeerde remblokken.

Remblokken van een BMW 1502 hebben bestelnummer 34 11 1 160 175.
Remblokken van een BMW 1602, 1802, 2002 hebben bestelnummer 34 11 1 160 173.
Remblokken van een BMW 2002ti en 2002tii en 2002 Turbo hebben bestelnummer 34 11 1 159 257.

Vergelijking remblokken BMW 1502, 2002 en 2002tii
Van links naar rechts de remblokken van een BMW 1502, 2002 en 2002tii
Vergelijking remblokken BMW 1502, 2002 2002tii achterzijde
Van links naar rechts de remblokken van een BMW 1502, 2002 en 2002tii bekeken van de achterzijde

Het loont zeer de moeite om het internet af te zoeken naar voordelige remblokken. Het prijsverschil is echt heel groot. Dat maakt extra veel uit voor een BMW 2002tii want daarvan zijn de remblokken weer een stuk duurder. Bij BMW kosten deze remblokken ruim 70 euro. Online vind je deze remblokken gewoon voor de helft van het geld en van merken als ATE of Brembo dus echt geen vaag spul.

Nu heb ik nog maar 2 wensen:

  1. Dat de remmen van de BMW 2002tii door het grotere oppervlak beter remmen
  2. Dat iemand mijn remblokken voor een 1502 koopt want dat past dus nooit

Remklauwen reviseren BMW 2002tii

Eerder had ik de buitenkant van de remklauwen weer helemaal mooi gemaakt. Dat is fijn voor het behoud van je remklauw en natuurlijk voor het oog. Maar je auto remt er niet beter door. Daarvoor moet je de binnenkant van de remklauwen reviseren. Gelukkig zijn hiervoor nog alle onderdelen te koop bij Walloth & Nesch maar ook nog gewoon bij BMW zelf.

revisieonderdelen remklauw BMW 2002tii
Alle onderdelen voor de revisie van je remklauwen. Hiermee maak je ze weer als nieuw.

Voor revisie van remklauwen heb je deze onderdelen nodig:

  • 8 rekbouten met moeren
  • 6 ontluchtingsventielen
  • 6 dopjes voor op de ontluchtingsventielen
  • 4 rubberen dichtingsringetjes tussen de remklauwhelften
  • 8 rubberen ringen voor in de remzuigers
  • 8 stofkapjes
  • 8 metalen ringen om de stofkapjes op zijn plek te houden
  • Tube ATE remvet

In het ergste geval moet je ook de zuigers van de remcilinders vervangen. Maar die zijn erg duur. Reken op ongeveer 15 euro en je het er ook 8 nodig. Als je naast de boodschappenlijst hierboven ook nog de remcilinders moet vervangen dan is het aan te raden om je remklauwen om te ruilen voor een set gereviseerde remklauwen. Twee gereviseerde remklauwen voor de tii heb je voor €330 euro.

De opbouw is eigenlijk heel simpel. Je zet alles lekker dik in het remmenvet. Dan druk je de dunne rubberen ringen in de remcilinders. Je pakt de zuigers van de remcilinders en die smeer je ook lekker dik in het vet. Dan druk je ze recht in de remcilinders. Je zult merken dat dit een stuk lastiger gaat nu de rubberen ringen in de cilinders zitten maar dat moet natuurlijk ook.

Nu de zuigers in de cilinders gedrukt zijn druk je er de afdekkapjes overheen. Deze kapjes zet je vast met de metalen ring zodat ze op de plek blijven zitten. In een van de remschijfhelften zit een kleine ronde uitsparing tussen de helften. Dit is de afdichting voor de remvloeistof. Hier druk je het kleine rubberen ringetje in.

remklauw bmw 2002tii met afdichtingskapjes en remvloeistofdichting
De remklauw met afdichtingskapjes en bevestigingsring. Ook de dichtringen voor de remvloeistof zitten er in.

Tijd om de remklauwhelften in elkaar te schroeven. Helaas gaat dat niet zo makkelijk. De oude rekbouten hebben een vreemde schroefkop.

bitjes bevestigen helften remklauw BMW 2002
Het bitje links heeft maat 6 en past op de originele rekbouten. Het bitje rechts is een gewone inbus M8 en past op de nieuwe.

De nieuwe niet-originele bouten hebben dus gewoon inbus. Dat is veel makkelijker maar je moet ze wel vastdraaien met een momentsleutel. Ik had wel een bitje voor een inbus van M8 maar die past alleen op een 1/4″ ratel en mijn momentsleutel is 1/2″. Het bitje in het midden is een adapter van 1/2″ naar 1/4″ en daar past mijn bitje dus wel op en nu kan ik het dus ook op mijn momentsleutel zetten.

aantrekkoppels in nm remmen BMW 2002
Stel je momentsleutel in op het juiste aantrekkoppel. In het werkplaatshandboek staat de aantrekkoppels voor de remmen van de BMW 2002 duidelijk beschreven.
aandraaivolgorde remklauwen BMW 2002
In het werkplaatshandboek staat de volgorde waarin je de helften van de remklauw moet aandraaien

De remmen voor een BMW 2002tii moeten aangedraaid worden met 55Nm. De meeste bouten zekerden zichzelf. Bout nummer 4 moest ik klem zetten met een schroevendraaier tussen de moer. Maar toen klikte toch het geluid van de momentsleutel! Het is gelukt! Compleet gereviseerde remklauwen voor mijn BMW 2002tii. Natuurlijk komen er nog remblokjes in maar dat komt later en stelt verder niet veel voor.

BMW 02 specialst Jan Frons gaf nog wel aan dat ik moest oppassen of de nieuwe, niet originele bouten wel met hetzelfde aantrekkoppel vastgedraaid moeten worden? Ik had er niet aan gedacht en besloot het aan Walloth & Nesch te vragen, de verkoper van de bouten. Uit Duitsland kwamen verlossende woorden: Bitte auf 45-55 Nm anziehen. Meer geluk dan wijsheid maar ik heb ze dus net goed aangedraaid.

Gereviseerde remklauw BMW 2002tii
Gereviseerde remklauwen voor mijn BMW 2002tii Touring

Remklauw ontroesten en verven

Na 40 jaar waren mijn remklauwen roestig geworden. Origineel worden de remklauwen geel gepassiveerd maar het effect daarvan is na zoveel jaar compleet verdwenen. De remklauwen krijgen ook nogal wat te verduren. Ze worden loeiheet van het remmen en er komt veel vuil op van de weg. De ooit zo mooie remklauwen waren eigenlijk gewoon roestige klompen staal geworden. Lees verder