Onderwerpen: Remmen

Het kost veel werk om de remklauwen te ontroesten en te verven. Maar ze zijn weer als nieuw!

Na 40 jaar waren mijn remklauwen roestig geworden. Origineel worden de remklauwen geel gepassiveerd maar het effect daarvan is na zoveel jaar compleet verdwenen. De remklauwen krijgen ook nogal wat te verduren. Ze worden loeiheet van het remmen en er komt veel vuil op van de weg. De ooit zo mooie remklauwen waren eigenlijk gewoon roestige klompen staal geworden.

Je kunt remklauwen weer helemaal als nieuw krijgen door ze te zandstralen of met glasparels te stralen. Omdat ik bang ben dat er toch kleine deeltjes in de remcilinders terecht komen wilde ik dat niet. Bij het ijsstralen van mijn auto heb ik de remklauwen daarom mee laten ijsstralen. Al het vuil is er daardoor mooi af gegaan. Maar de roest en de oneffenheden zijn gebleven.

remklauwen na ijsstralen
De remklauwen na het ijsstralen. Je ziet dat ze ook ijskoud geworden zijn aan de ijskristallen op de remklauwen.
remcilinder afplakken
Na het ijsstralen waren de remklauwen mooi schoon en heb ik met de remcilinders afgeplakt.
De remklauwen heb ik met Fertan behandeld. Dit is een roestomvormer die roest omzet in gewoon metaal. Je spuit Fertan er royaal op en laat het dan 24 uur drogen. Met een sponsje neem je het vervolgens af. Dan moet alles opnieuw goed drogen en dan start het hele proces weer opnieuw.
remcilinders afplakken
Remcilinders zijn opnieuw afgeplakt voor het verven van de remklauwen.
motip hittebestendige verf zilver
De remklauwen verf ik met Motip hittebestendige verf in de kleur zilver. Deze verf is hittebestendig tot 800 graden. Ik heb beide kanten van de remklauw in 2 lagen gespoten voor een mooi resultaat zonder uitlopers.
remklauwen zilver geverfd
Remklauwen mooi zilver geverfd. Per klauw heb ik de remleidingen en ventielen er eerst ingedraaid om te voorkomen dat er verf op het schroefdraad komt.
verf uitharden in oven
Na een uur drogen moet de verf een uur uitharden in de oven op 160 graden.
geverfde remklauwen
De remklauwen zijn weer als nieuw. Klaar om het binnenwerk erin te zetten en ze weer op de ankerplaten te bevestigen.