Gasstangenstelsel BMW 2002tii

Een moderne elektronische injectie optimaliseert zichzelf op basis van data die een computer terugkrijgt van de auto. Bij een mechanische injectie is er geen computer en moet je afstellen volgens fabriekspecificaties. Omdat alles mechanisch is, betekent het dat je allerlei stangetjes op de juiste lengte moet stellen. Je moet zorgen dat hevels tegen een aanslag aankomen en je moet zorgen dat je niet te veel gas kunt geven.

Eerder heb ik al een bericht geschreven over het gaspedaal van een BMW 2002tii. Hier zit een stopper onder om te voorkomen dat je te veel gas kan geven. Alleen… als ik vol gas gaf haalde het pedaal nooit die stopper.

Wat verder al een tijd irriteerde was dat het gaspedaal erg zwaar liep. Ik moest er echt tegen trappen. Als ik een uur ging rijden deed ik dat wel eens zonder schoenen. Na een rit stond dan het gaspedaal in mijn voet. Dat liep echt te zwaar dus.

Verder liep de motor nog steeds niet echt lekker. Ook dit kon natuurlijk aan de afstelling van het gasstangenstelsel liggen. Tijd om het hele gasstangenstelsel eens grondig na te lopen.

gasstangenstelsel bmw 2002tii diagram
Een van de mooie dingen van een klassieke auto is dat er een werkplaatshandboek beschikbaar is waar in stappen staat wat je moet doen
Om het gasstangenstelsel goed te kunnen controleren moet je wel eerst het tii luchtfilter verwijderen. Dat is een mooi ding maar hij is ook nogal groot. Met het filter verwijderd kan de controle beginnen.

scharnierbout omstelarm gasstang BMW 2002tii
Stap 1 – Maak de scharnierbout aan het ombuigarm los. Ik heb 3 verschillende modellen in huis, met en zonder splitpen.
Stap 2 – Stel de trek- en verbindingsstang in op A=289mm en B=85mm. Op de foto zie je ook nog de gasstang.
kugelfischer injectiepomp regelarm afstellen bmw 2002tii
Stap 3 – Pompregelarm met trekhaak vastzetten. Dit is moeilijk op de werkbank te fotograferen dus maar even op de werkbank.
Stap 4: Aanslagschroef zo instellen dat de pompregelarm (3) nog net geraakt wordt.
gaspedaal en aanslag BMW 2002tii
Stap 5 – Gaspedaal (5) tegen de hoofdsproeieraanslag (6) drukken.
Het was in mijn auto niet mogelijk om het gaspedaal tot de aanslag in te drukken. Ik heb de scharnierbout flink uit moeten draaien en toen lukte het wel om het gaspedaal tegen de sproeieraanslag aan te drukken.

Scharnierbout zo instellen dat hij zonder spanning in de boring van de ombuigarm (2) kan worden gehangen (1). Scharnierbout borgen en trekhaak verwijderen. Met een splitpen borg je de scharnierbout.

Na alles af te stellen liep de auto ietsje beter maar het is nog niet goed genoeg. Het gaspedaal was wel iets minder zwaar om in te drukken dus dat is een mooie meevaller. Helaas moet ik toch nog verder zoeken waarom de auto niet lekker loopt.

Gaspedaal BMW 2002tii

In mijn garage had ik 2 pedalen voor een BMW 2002 maar… ze waren echt anders. Het ene pedaal was langer dan het andere. BMW 2002 kenner Walter Thomas vroeg ik om raad. Hij vertelde dat het gaspedaal van een BMW 2002tii langer is. Maar ook dat ik waarschijnlijk belangrijker onderdelen mis.

gaspedaal BMW 2002
Links zie je het gaspedaal voor een standaard BMW 2002, rechts het pedaal voor de BMW 2002tii.
gaspedaal BMW 2002 onderkant
Aan de onderkant van beide gaspedalen is ook te zien dat het rechterpedaal een langere loop heeft dan het standaardpedaal
Naast advies over het gaspedaal vertelde Walter ook dat er een aanslag onder het gaspedaal van de BMW 2002 hoort. Deze aanslag ontbrak bij mijn auto en hij is helaas ook niet meer leverbaar. Maar… Walter heeft er mij als cadeau een gestuurd. Geweldig toch?!
Aanslag gaspedaal BMW 2002tii
Aanslag gaspedaal BMW 2002tii
Het lijkt allemaal ongelooflijk gepriegel om het juiste pedaal en de juiste aanslag voor een BMW 2002tii bij elkaar te zoeken. Juist omdat de tii een mechanische injectie heeft is dit allemaal echt belangrijk. Je kunt hier weinig aan afstellen dus je moet zorgen dat het volgens fabrieksinstellingen goed staat. Kortom het juiste gaspedaal, alle stangetjes op lengte. In de pomp een plastic kuipje waarop het gasmechanisme draait etc. Juist omdat je weinig af kunt stellen luistert dit allemaal heel nauw.
aanslag gaspedaal BMW 2002tii op pedalenbak
Hier zie je de aanslag voor het gaspedaal van de BMW 2002tii gemonteerd op een pedalenbak.

Pedalenbak BMW 2002 reviseren

De pedalenbak van de BMW 2002 is een gevoelige plek van de auto. Ze zijn bijna altijd aan de onderkant doorgeroest. Vaak doordat er remvloeistof in heeft gelekt via de koppelingscilinder. Wat ook niet helpt is dat de bak aan de buitenkant zit met een dik stuk isolatie eromheen. Dit rubber/schuim is na jaren op en wordt een natte spons om de pedalenbak lekker te laten roesten. Bij een restauratie van een BMW 2002 hoort dus bijna altijd ook een revisie van de pedalenbak.

oude pedalenbak BMW 2002
De oude pedalenbak van mijn auto met roest op de bekende plek
Voordat ik kon beginnen met de opbouw van de pedalenbak moest er dus eerst een nieuw plaatje in de pedalenbak gelast worden. Daarna was het tijd om de bak, de pedalen en nog een aantal onderdelen te laten poedercoaten. Dat geeft echt een hele goede en langdurige bescherming tegen roest. Alle stalen onderdelen heb ik mooi laten passiveren. Alle busjes heb ik nieuw besteld. Na zoveel jaar is het mooi om het allemaal te vervangen. Vooral omdat je er later moeilijk bij kunt als alles ingebouwd is.

Hoewel het allemaal erg logisch lijkt kost het toch aardig wat tijd om de pedalenbak weer netjes in elkaar te zetten.

remlichtschakelaar BMW 2002
De remlichtschakelaar is altijd ingedrukt en gaat juist aan als de knop niet meer ingedrukt is.
Het helpt daarbij ook niet dat ik alle verzinkte delen in een bak heb liggen waardoor je niet echt weet welke delen ook al weer in de pedalenbak horen. Zoek maar eens die ene moer met een draad in de tegengestelde richting in een bak vol met moeren!

Borgring BMW onderdeelnummer 1118373
Een borgring voor de pedalenbak van mijn BMW 2002
In een pedalenbak zitten bovendien tientallen kleine onderdelen. Een aardige puzzel waar ik met schoonvader Lammert bijna de hele dag mee bezig zijn geweest.
tekening pedalenbak BMW 2002
In vier van zulke tekeningen toont BMW hoe de pedalenbak in elkaar hoort te zitten

De tekeningen zijn een hele goede hulp. Ik plak ze voor ingewikkelde onderdelen altijd uitgeprint op mijn garagedeur. Hoewel je voordat je de tekeningen te zien krijgt je voertuig moet invullen, kloppen de tekeningen soms gewoon niet.

Onderdeel nummer 6 kwam mij onbekend voor. Je gaat daardoor twijfelen en denkt toch: hij moet ergens in de garage liggen. Ook in het werkplaatshandboek staat dit onderdeel op de foto’s. Maar voor de pedalenbak van een BMW 2002tii heb je hem echt niet nodig. Maar voor je daar achter bent…

binnenkant pedalenbak BMW2002tii
Na een dag puzzelen is de pedalenbak af. Hier zie je de binnenkant van de bak.
pedalenbak BMW 2002tii
De pedalenbak is klaar om ingebouwd te worden
Je plaatst de pedalenbak aan de buitenkant van de auto en schroeft het via de binnenkant tegen de auto aan. Om lekken en daarmee roesten te voorkomen, is het belangrijk om tussen de bak en de auto alles goed af te kitten.

De remkrachtversterker schroef je samen met de beugel van de gasstang tegen het schutbord. Daarna kun je de gasstang verbinden met de stangen op het motorblok die naar het gasklephuis en de injectiepomp lopen.

Gasmechanisme BMW 2002tii aangesloten, dankzij Youtube

In de 2002tii motor heb je een grote gasstang die vanaf het gaspedaal gelinkt is. Deze gasstang drijft weer 2 andere gasstangen aan: een stang naar het kleppenhuis en een naar de injectiepomp. De 2 stangen kun je verbinden door ze op een soort balletjes te klikken die schanieren. Alleen… er zitten 3 balletjes aan en ik heb maar 2 stangen? Mis ik nu een stang of is er iets anders aan de hand? Lees verder