Ik heb oude auto’s altijd al veel mooier gevonden dan nieuwe. Stiekem droomde ik ervan om een oldtimer te hebben. Vrienden en bekenden reageerden dan altijd hetzelfde: “Een oldtimer?! Maar jij bent toch helemaal niet handig?” Tja, dat is misschien wel zo… Maar ik heb me er niet door laten weerhouden. En gelukkig maar want na 5,5 jaar is mijn auto eindelijk klaar!

BMW 2002tii Touring gerestaureerd
Mijn droomauto: de BMW 2002tii Touring, zelf gerestaureerd.

Terugblik

Nadat ik moed verzameld had om toch een oldtimer te gaan zoeken begon ik mij voorzichtig te oriënteren. Wat voor merk auto? Italiaans? Of misschien toch een Duitse auto?

Hoewel Italiaanse auto’s erg mooi zijn, was de reputatie dermate slecht dat dit snel af viel. Maar wat dan? Een Mercedes? Mooi, maar die zie je echt overal. Een Audi? Nou, die 100 coupé is wel erg mooi! Of BMW? Een mooi merk met auto’s die lekker sportief rijden. Een BMW moest het worden. Via Twitter vond ik een andere liefhebber, Marco van den Akker. Hij is wél handig en gek van BMW. Met hem ben ik proef gaan rijden.

Een spannende tijd. Ik heb 2 keer in een 5 series gereden. Daarna 2 keer in een 635 CSi. Na een vakantie in Tanzania bedacht ik mij dat het misschien toch mooi was om een wat eenvoudiger model te zoeken. De kans dat ik die zelf kon onderhouden en dat het allemaal een beetje betaalbaar zou blijven was een stuk groter. De 02-serie kwam in beeld, het liefst een auto met ronde achterlichten. Na een proefrit in een groene BMW 2002 vond ik in 2011 mijn droomauto. Een BMW 2002 Automatic uit 1972 met ronde achterlichten in Atlantik blauw. De auto had bovendien wit leren bekleding. Na een proefrit in Purmerend kocht ik mijn eerste eigen auto!

BMW 2002 Automatic
Mijn eerste eigen auto: een BMW 2002 Automatic

Ik ben erg gek geweest met deze auto en in 8 jaar heb ik er flink wat mee beleefd. Van de gebruikelijke pech tot geweldige vakanties in Italië en in Griekenland. Maar na het afronden van de restauratie van mijn Touring heb ik hem na 8 jaar en bijna 90.000 mooie kilometers in oktober 2019 aan een andere BMW liefhebber uit Duitsland verkocht.

Toen ik mijn BMW 2002 sedan een tijdje had, kreeg ik de behoefte om meer te leren over de 02 en meer met mijn handen te werken. Hoe gaaf zou het zijn om echt zelf een auto op te knappen. Het moest gewoon een BMW uit de 02 serie zijn want het is een geweldig mooie auto waar je heerlijk in kunt rijden. Maar… als je toch aan de gang gaat, waarom dan niet meteen het top model? De 2002tii, een twee liter motor met injectie die nog weer een stukje sneller is!

Met de komst van onze zoon Eise en de bijbehorende kinderwagen grapten vrienden al dat het tijd was voor een gezinsauto. De meeste gezinsauto’s zijn super praktisch maar allesbehalve mooi. Maar in de jaren zeventig was er ook een 02 model met hatchback: de Touring! Het mooiste zou het natuurlijk zijn om een 2002tii touring te kunnen vinden. Een supersnelle hatchback of zoals de Amerikanen het zo mooi noemen een ‘hot hatch’.

Waar tegenwoordig de hele wereld in grote station auto’s reed, was dit in de jaren zeventig nog veel minder het geval. Een auto hoorde toen nog gewoon een kofferbak te hebben. De 02-touring was eigenlijk gewoon een flop want hij verkocht stukken minder dan de sedan versie van de 02. Het zou dus een uitdaging zijn om een goede te vinden en helemaal de tii variant. Het topmodel uit die tijd.

Een tijd lang heb ik iedere dag op internet gezocht. Totdat ik op marktplaats 2 normale rode tourings zag staan bij Mil & Co in Vlissingen. In de advertentietekst stond zoiets als: weer een partij BMW’s gevonden. Ik waagde er een mailtje aan of hij misschien ook een 2002tii touring in de aanbieding had.

Ik kreeg van de eigenaar Milko het volgende hoopvolle antwoord: “Ik heb inderdaad een tii ook staan. Deze staat nog niet te koop. Heb ze net binnen, wil de 1600-2 cabriolet en de 2002 tii touring even op de brug hebben en kijken wat de conditie is. De touring staat er nu op en is opmerkelijk hard. Feitelijk geen laswerk! Wat ik ervan begreep is hij begin jaren 90 volledig gerestaureerd en daarna amper gereden. Na een beschonken aanval door een tuinhekje is hij sinds 1996 blijven staan. Staat bij de rdw als 2000 tii maar is echt conform chassisnummer een 2002 tii. Helaas injectie eraf/andere motor (moet ik nog uitzoeken), injectie systeem is erbij, en moet nog 2 motorblokken ophalen. Ga een poging doen ze eind komende week op internet te hebben.”

Ik heb meteen een afspraak gemaakt om met mijn schoonvader in Vlissingen te gaan kijken. Hij had vroeger een oranje 2002 en is een stuk handiger dan ik. Na een inspectie zag het er allemaal hoopvol uit. Rondom was er roest maar op delen die wel te vervangen zijn zoals de wielkasten voor en achter. De balken leken hard. Er zaten aan de zijkant een paar deuken. De motor zag er minder uit. De vorige eigenaar had problemen met de injectiepomp gehad en de hele auto omgebouwd naar een normale carburateur. De injectie zat er in een doos bij. Met een starter en een bus remreiniger lukte het wel om de auto even te starten. De motor liep gewoon maar wat de motor bijzonder maakt zat er in een doos bij. De injectiepomp.

Ik hoefde er niet lang over na te denken en kocht de auto. Een week later werd de auto bezorgd en stond mijn kleine garage vol met mijn opknapproject. Een echte BMW 2002tii Touring met kenteken 68-FF-98! Op dit blog zal ik vertellen over het opknappen van deze auto inclusief de hoogte- en dieptepunten. Ik hoop op vele tips en trucs van jou en zoek ook nog een berg BMW 2002 onderdelen. Ik hoop dus wat van je te horen en kijk uit naar je reactie.

Aankomst van mijn BMW 2002tii Touring in Utrecht
Aankomst van mijn BMW 2002tii touring in Utrecht

Wat een verschil, de auto zoals ik hem kreeg en hoe de auto er nu bij staat. Ik ben er super trots op en ga er de komende jaren lekker van genieten.

Hoewel ik de auto zeer grondig opgeknapt heb blijven er natuurlijk verbeteringen mogelijk. Ik zal de site bijwerken wanneer er interessante projecten en verbeteringen aan de auto zijn.