Onderwerpen: Gereedschap

Met een ontvetterbak verwijder je smeer, olie en tectyl gemakkelijk.

Van het bedrijf waar ik mijn onderdelen opnieuw wil laten verzinken kreeg ik het verzoek om de onderdelen schoon aan te leveren. Ze hebben wel een bad om te ontroesten maar niet om vet, smeer en tectyl te verwijderen. Voor een mooi resultaat moet je het zo netjes mogelijk aanleveren. Omdat ik heel veel onderdelen heb die ik wil laten verzinken, moest ik iets zoeken waarmee ik dit efficiƫnt kon doen. Op advies van Jeffrey Kok kocht ik daarom een ontvetterbak.

ontvetterbak
Ontvetterbak voor het reinigen van onderdelen
Een ontvetterbak is een bak waarin je onderdelen kunt laten weken in zogenaamde koud ontvetter. In de ontvetterbak zit ook een pompje met een slang waarop je een kwast kunt aanluiten. Door deze kwast stroomt ontvetter en je kunt de onderdelen zo schoon borstelen. De onderdelen leg je op het plateau waar de ontvetter net niet boven uit komt.

De ontvetterbak die ik kocht heeft een inhoud van 40 liter. Er past precies 10 liter ontvetter in. Ik kocht hiervoor een kan van 10 liter Americol 80 ontvetter van het merk Antol maar er zijn veel meer aanbieders die dit goedje kunnen leveren. De kan kost 40 euro. Niet goedkoop. Sterker nog, de ontvetterbak zelf kost ook 40 euro.

Americol 80 ontvetter van het merk Antol
Americol 80 ontvetter van het merk Antol

onderdelen laten weken in ontvetterbak
De losse kleine onderdelen laat ik een nacht weken in 2 zeven
kwast voor ontvetterbak
De kwast voor de ontvetterbak sluit je aan op de slang met het pompje. Vette onderdelen borstel je op deze manier makkelijk schoon. Vooral na een nacht weken.

onderdeel voor reinigen in ontvetterbak
Dit is een onderdeel voordat het gereinigd is in de ontvetterbak
Onderdeel na reinigen in ontvetterbak
Dit is een onderdeel nadat het gereinigd is in de ontvetterbak

Zoals je ziet is het stukken beter geworden. Al het aangekoekte vet en smeer heb ik er met de ontvetterbakkwast zo af geveegd.

Maar… je ziet ook dat het nog niet perfect is. Er moet nog een keer met de staalborstel op de haakse slijper en met mijn werkbankslijper geborsteld worden. Pas dan kan ik het perfect aanleveren aan de verzinker. Helaas. Het gaat dus toch weer een smerige en stoffige bende worden in mijn garage.