Onderwerpen: Restauratie

Een dag stralen. De verzinker vond dat het er allemaal erg goed uit zag. Nog even wachten op het resultaat.

Om een mooi resultaat te krijgen na het verzinken van auto-onderdelen moet je het zo goed mogelijk aanleveren aan de verzinker. Om de laatste onderdelen mooi te maken heb ik 1,5 dag in de garage met een slijpmachine met staalborstel alle onderdelen gereinigd. Een ontzettend rot werk en de garage is helemaal zwart. Eenmaal aangekomen bij de verzinker zei hij droogjes: Dit is niet goed genoeg en gaat op termijn weer roesten. Je moet de onderdelen stralen. Zucht… anderhalve dag rot werk voor niets.

straalkast
Een straalkast voor het stralen van stalen onderdelen. Onderdelen erin en met het gaspedaal start het stralen.

Bij Airco Frans had ik een straalkast zien staan en gelukkig mocht ik hem gebruiken. In de straalkast ligt een soort pistool waarmee je onder hoge druk een fijn schuurmiddel op de onderdelen spuit. Je ziet daardoor roest en vuil verdwijnen. Maar snel gaat het allemaal niet. Als je een paar doosjes met onderdelen hebt dan ben je makkelijk een volle dag aan het stralen.

gestraald ventilatorblad
Gestraald ventilatorblad. De linkerhelft is voor het stralen, de rechter helft is al gestraald.

De lichtere roest heb je van de meeste onderdelen zo af. De diepere zwaardere roest is lastig te verwijderen. Vooral de houder van de ruitenwisserarmen waren erg roestig. Daar ben je per arm minimaal een kwartier aan het stralen. Ook kleine boutjes en moertjes krijg je moeilijk gestraald omdat je ze de hele tijd moet opschudden in een bakje. De kleine ringetjes vliegen dan in het rond. Maar genoeg geklaagd. Ik ben erg blij dat het klaar is.

gestraalde auto onderdelen
Een paar dozen gestraalde auto-onderdelen. Het resultaat mag er wezen!

De volgende dag heb ik de onderdelen weggebracht naar de verzinkerij. Nu is het wachten op het resultaat. Ongeveer 5 dagen gaat het duren. Erg snel wat mij betreft.