Onderwerpen: Gereedschap

Een oliefiltersleutel. Hopelijk heb ik nu geen gesmeer meer bij de volgende oliewissel.

In een eerder artikel beschreef ik al dat ik de oliefilter alleen met grof geweld los kreeg bij de eerste keer olie verversen. Ik heb een grote hekel aan gesmeer in mijn garage. Dit komt omdat mijn auto in een garage in ons huis staat waar onder ook de wasmachine en wasdroger staat. De garage is dus niet alleen werkplaats maar ook onderdeel van het huis. Ik probeer hem dus echt schoon te houden. Ik was daarom vastbesloten om bij de volgende keer oliefilter vervangen hier gereedschap voor in huis te hebben.

Er zijn een paar type oliefiltersleutels:

  1. Een riem van leer die je met een hevel om de filter klemt
  2. Een sleutel met drie armpjes die je aandraait zodat ze in de filter grijpen
  3. Een gekartelde dop die je over een gekartelde oliefilter schuift

Omdat ik een gekartelde oliefilter van Mann W712/6 op mijn auto heb, heb ik voor de 3e optie gekozen. Ik koos een oliefiltersleutel van Hazet met artikelnummer 2169.

Oliefiltersleutel Hazet 2169
Dit is de gekartelde oliefiltersleutel Hazet 2169
Ik heb deze oliefiltersleutel nog niet in het echt kunnen testen maar wel gepast of het werkt.
Oliefiltersleutel Hazet 2169 met Mann oliefilter W712/6
De oliefiltersleutel past perfect op de Mann oliefilter
Let nog wel even op: Er zijn verschillende oliefiltersleutels voor filters met verschillende hoeveelheden tandjes. Je kunt dus niet willekeurig welke oliefiltersleutel gebruiken op willekeurig welke getande oliefilter.

Ook zijn er ronde oliefilters zonder tandjes te koop. Voor deze filters heb je ander gereedschap nodig en zou je optie 1 of 2 kunnen kiezen. Wil je geen geld hieraan uitgeven? Dat snap ik best maar dan heb je misschien wel wat meer gesmeer in je garage.