Onderwerpen: Carrosserie

De zoektocht naar 2 plaatjes naast de koplampen eindigt met een volledige nieuwe neus!

De delen rondom de koplampen van mijn BMW 2002 waren erg verroest. Dit zijn lastige delen. Ze lopen met verschillende rondingen en een gebogen randje aan het uiteinde. Alles is na te maken maar dit is echt moeilijk om het goed te krijgen. Vooral omdat de hele voorspatborden hier aan bevestigd moeten worden. Als deze delen dus niet netjes zijn, dan hangen je spatborden scheef en dat ziet er natuurlijk niet uit. Op zoek naar vervangende delen dus.

Als ik een onderdeel zoek zet ik het altijd op Marktplaats in de categorie Oldtimer Onderdelen BMW, de Facebook Classic Parts groep voor BMW, de marktplaats van de BMW 02 club in Nederland en de marktplaats van de BMW 02 club in Duitsland. Meestal lukt het dan wel om het onderdeel te vinden.

Op het moment dat ik de “gezocht” advertentie geplaatst had, zag ik een advertentie waarin een nieuwe neus voor een BMW 2002 werd aangeboden. Aan de zijkant van deze nieuwe neus zit ook het deel wat ik zocht. En zo zoek je dus 2 plaatjes en eindig je met een hele nieuwe neus!

neus BMW 2002
Een volledig nieuwe neus voor mijn BMW 2002, nog nooit gebruikt en echt in nieuwstaat.

Als je de neus goed bekijkt valt op dat de neus op mijn auto nog wel de plaatjes om de koplampen had maar dat dit enkele plaatjes waren. Op de nieuwe neus zitten dubbele plaatjes waar je het voorspatbord als het ware omheen vouwt. Deze plaatjes ontbraken dus volledig en dat had achteraf wel problemen opgeleverd met het passend maken van de spatborden.

plaatwerk rondom oude koplamp bmw 2002
Links van de oude koplamp zie je een roestig stukje plaat maar dit is maar een laagje
Plaatwerk rondom nieuwe koplamp BMW 2002
Links van de nieuwe koplamp is duidelijk te zien dat hier 2 randjes metaal zitten.

Van Jeffrey Kok van de BMW 02 Touring club kreeg ik het dringende advies om de hele neus te vervangen. Dat scheelt een hoop passen en meten en het zou makkelijk zijn om te doen. Nou, hij heeft er meer ervaring mee dan ik dus dat ga ik dan maar doen. Maar ik ga wel het oude bovenste gedeelte van de neus die nu op de auto zit weer gebruiken.

De kenners zien meteen of er een originele neus op zit of niet. Een BMW 2002tii heeft aan de neus geen slang zitten voor de voorverwarming van lucht. En tijdens zo’n restauratie wil ik het natuurlijk wel zo origineel mogelijk houden. De snorkel zoals dat ding genoemd wordt, die moet er dus weer af.