Onderwerpen: Achteras

Met grof geschut en een paar extra handen is de naaf van de achteras los. En alle rubbers zijn verwijderd.

De achteras inclusief de draagarmen wil ik netjes laten poedercoaten. Voor het poedercoaten moet natuurlijk eerst alles worden verwijderd. Zelf ben ik een heel eind gekomen maar ik krijg gewoon niet alles los. Er zitten een aantal rubbers in geperst en de naaf kreeg ik er ook niet uit. Tijd om de hulptroepen in te roepen. BMW kenner Jeffrey Kok kwam een dag helpen met allerlei grof gereedschap.

jeffrey kok met zwaar gereedschap
Jeffrey Kok met zwaar gereedschap om de naaf van de achteras en rubbers te verwijderen.
Ik heb een hele uitgebreide doppenset in de garage. Maar de grootste dop was lang niet groot genoeg voor de moer die op de naaf van de achteras zat. Uiteindelijk moest er een dop 36 op.
Dop 36
Dop 36 en de moer van de naaf. Met de slagmoersleutel en wat geduld is hij mooi los.
Aandrijfflens BMW 2002tii
Met een hele grote poelietrekker hebben we de aandrijfflens losgemaakt
Nu konden we de naaf er voorzichtig uit verwijderen door bouten door de naaf te draaien die de naaf tegen de achterdragers naar buiten duwden. Daarbij hebben we van de andere kant ook af en toe gehamerd met een drijver om van 2 kanten druk te zetten. Op de foto is helaas een kleine beschadiging te zien van de moer. Daar hadden we dus een plaatje tussen moeten doen maar ook dat hoort bij zo’n project.
Naaf BMW 2002tii
De naaf is nu los, de lagers zijn gelukkig nog netjes. Met wat poetswerk en wat nieuw vet kan ik dat straks allemaal in elkaar zetten.

De rest van de middag hebben we gebruikt om diverse rubbers uit de voor en achteras los te krijgen. Deze rubbers zijn in allerlei asjes en buisjes geperst met een werkplaatspers. Een handig apparaat maar die heb ik dus niet. Wij deden het met een bankschroef in een paar stappen. En soms ook met bruut geweld zoals een vuisthamer, een slijptol en nog veel meer. Alle rubbers zijn er nu uit.

Klaar voor de poedercoater maar… die zijn tussen kerst en oud en nieuw dicht. Omdat de auto morgen van het ijsstralen terug komt, kan ik vandaag mooi de garage opruimen en schoonmaken. Dat is hard nodig ook. De vloer ligt vol en de werkbank ook.

Ravage na een dag klussen in de garage
De ravage na een dag klussen. Hier moet morgen weer een auto staan dus werk aan de winkel.