Onderwerpen: Carrosserie

Via via ben ik aan een mooie motorkap gekomen voor een redelijk bedrag.

Mijn oude motorkap had te veel roest in de felsnaden. Het bedrijf dat de motorkap zou ontlakken vertelde dat het 3 uur per kant zou kosten om de motorkap te repareren. De felsnaden moesten open gevouwd worden, de roest verwijderd en de felsnaden weer richt gevouwen worden. Al met al een tijdrovende klus. Ik was bang dat ik een nieuwe motorkap moest bestellen maar helaas: ze zijn niet meer leverbaar bij BMW. Op zoek naar een nieuwe motorkap dus bij iemand anders of een goede gebruikte die ik op kon knappen.

Via Jeffrey Kok kreeg ik de tip dat Karel Roolker een goede motorkap had staan. Dat is wel een heel groot toeval omdat ik daar mijn blauwe BMW 2002 sedan uit 1972 gekocht heb. Op naar Noord-Scharwoude dus. De BMW 2002 is geen grote auto maar de motorkap is dat wel! Hij paste maar net in de Toyota Yaris Verso van mijn moeder.

Motorkap voor BMW 2002
Dit is de motorkap, origineel van een BMW 1502

motorkap BMW 2002 onderkant
Aan de onderkant van de motorkap is toch nog wel wat roest te zien. Dat gaat er in het bad van de ontlakker en ontroester wel af.
De kap is origineel afkomstig van een BMW 1502. Dit was het spaarmodel van BMW. Alle luxe was hier vanaf gestript. Bijvoorbeeld de sierlijsten. Voordeel is dat er dus geen gaatjes in de rand zitten. Hierdoor is de kans op roest stukken kleiner. Nadeel is dat ik die strips natuurlijk wel op mijn auto wil hebben. Er moeten dus nog gaatjes in geboord worden.

Dat is een secuur klusje. Als je dat niet netjes doet zitten de sierlijsten scheef. Verder moeten er grote en kleine gaten geboord worden. Er gaan 3 sierlijsten op de motorkap: een linker- en een rechterzijlijst en een lijst over de hele voorkant. Deze lijsten worden met klips vastgehouden waar je de lijst overheen klikt.

De uiteinden van de 3 lijsten zitten vast met een plaatje met een boutje erop. De gaten hiervoor zijn kleiner. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden. Alle gaten ga ik samen met Emile boren zodat ze mee ontlakt, ontroest en verzinkt kunnen worden. Dan heb ik hopelijk jarenlang geen last van roest aan mijn auto.