Onderwerpen: Gereedschap

Goed gereedschap is mooi... vooral als je weet hoe het werkt.

Vroeger ging ik wel eens poolbiljarten of snookeren. Dan kwamen er in de kroeg soms van die gasten met een koffertje met een eigen keu. Dat staat ontzettend lullig als je niet goed kunt biljarten. Dat koffertje heb ik nu ook. Er zit een momentsleutel in want toen ik aan mijn autoproject begon kreeg ik te horen dat ik ABSOLUUT een momentsleutel nodig had. Via Marktplaats kocht ik een momentsleutel van een heel goed merk: de Hazet 6121-1ct. Het is het duurste stuk gereedschap in de hele garage en kostte mij €150! De rest van mijn gereedschap kocht ik bijna allemaal 2e-hands.

Momentsleutel Hazet 6121-1ct
Mijn momentsleutel: de Hazet 6121-1ct
Toen ik mijn gereedschapsbord maakte, heb ik hem er met koffer en al op geschroefd. Hij hangt er al een jaar ongebruikt aan. Het staat heel professioneel totdat ik hem moest gebruiken… ik had geen idee hoe hij werkte. De helften van mijn gereviseerde remklauwen moest ik met een druk van 55Nm (newtonmeter) aandraaien. Maar hoe werkt zo’n ding in godsnaam?

Schoonvader Lammert en zwager Sander hebben het mij uitgelegd. Je kijkt uiteraard eerst in de technische documentatie van bijvoorbeeld je auto en zoekt het aantrekkoppel in Nm van de betreffende bouten op.

blokkeermechanisme momentsleutel
Onderaan de momentsleutel zit een mechanisme waarmee je het koppel vast kunt zetten. Dat draai je eerst los.

Door de handgreep in de richting van de kop te duwen kun je nu het aantrekkoppel instellen. Het aantrekkoppel is te zien op de ijzeren buis. De maat op de sleutel zelf gaat met stappen van 10Nm omhoog en is dus voor de grovere instelling. Die draai je naar het streepje van 50Nm. De ring die om de sleutel zit met de nummers van 1 tot 9 dat is de fijnere instelling.

Instellen aantrekkoppel momentsleutel
Instellen van het aantrekkoppel doe je op de steel van de sleutel
Op de foto zie je dat ik de grove instelling op 50Nm gezet heb. De ring heb ik naar nummer 5 gedraaid. Nu is het aantrekkoppel ingesteld op 55Nm.

Onderaan de sleutel draai je het blokkeermechanisme nu vast. Nu kun je de bouten aandraaien tot het juiste moment. Op dat moment lukt het je niet om de bout verder aan te draaien. Ook hoor je een duidelijke klik in de sleutel.

Nog een laatste tip voor het behoud van je momentsleutel kreeg ik van Sander: Draai alle druk van de momentsleutel af als je hem opbergt. In mijn geval is de laagste druk 20Nm maar dat hangt af van jouw momentsleutel.

Zonder hulp van de schoonfamilie hing die peperdure sleutel waarschijnlijk nog steeds ongebruikt aan mijn gereedschapsbord. Bedankt voor de hulp dus Sander en Lammert!