Onderwerpen: Restauratie

Maar waarom verkoop je nou je auto. Hij is helemaal als nieuw!

Dit is het laatste bericht op deze site. Op 12 augustus 2022 is mijn BMW 2002tii Touring verkocht. De eerste reactie van iedereen is direct: Echt? Vind je dat niet eeuwig zonde? Nou eigenlijk niet. Ik ben super trots op hoe mooi de Touring geworden is. Maar eerlijk is eerlijk: ik vond het opknappen leuker dan het erin rijden. Tijdens het opknappen heb je iedere keer weer een nieuwe uitdaging. Een puzzel om op te lossen. Maar nu de auto in nieuwstaat was, bleef het rijden over en een 02 is een prachtige auto maar het is ook behoorlijk Spartaans.

BMW 2002tii Touring op Bring a trailer
Mijn BMW 2002tii Touring zoals hij op Bring a trailer te koop stond

Ook is mijn situatie veranderd. Ik kocht de Touring toen mijn oudste zoon 2 weken oud was. Inmiddels hebben wij 2 kinderen en we gebruikten de 02 nauwelijks. Als we ergens naar toe wilden dan gebruikten we hiervoor altijd mijn andere klassieke BMW. Een E28 528i uit 1983 met stuurbekrachtiging, airco en cruise control. Ik begon erover te denken de Touring te verkopen en heb op een gegeven moment de knoop doorgehakt.

BMW E28 528i 1983 Alpine Weiss
Onze gezinsauto, de BMW 528i

Het moeilijkste vond ik het om het aan Jeffrey Kok te vertellen. Jeffrey heeft heel veel uren in mijn auto gestoken en zonder hem was er zeker geen APK op gekomen. In ieder geval niet in één keer. Na wat moed verzamelen heb ik het toch maar verteld. Hij had het niet verwacht en snapt het ook niet: Maar je auto is helemaal als nieuw! Maar hij heeft wel meegeholpen om de auto te verkopen en daar was ik erg blij mee.

Ik wilde de auto nu voor een goed bedrag verkopen want een restauratie zoals ik dat gedaan heb, kost verschrikkelijk veel geld. Jeffrey stelde voor om de auto in Amerika te verkopen. Hij heeft dit eerder gedaan, samen met een vriend Martin Meissner. Omdat de 2002 Touring nooit in Amerika geleverd is, was de verwachting dat we hem voor een hoog bedrag konden verkopen. Eind 2021 is de auto met een container naar Amerika verscheept. Martin heeft de auto op kenteken gezet zodat een Amerikaan de auto kon kopen als normale 2e hands auto.

Martin heeft de auto voor de verkoop nog helemaal gepoetst zodat de auto tot het laatste hoekje in de wielkast weer als nieuw was. Ook heeft hij alles netjes gefotografeerd en er diverse filmpjes van gemaakt zodat Amerikaanse kopers ook zonder de auto te bekijken al een heel goed beeld van de Touring konden vormen.

Via Martin zijn er enkele BMW verzamelaars benaderd om te auto te kopen. Toen dat niet lukte, hebben we besloten om de auto op Bring a trailer te verkopen. Dit is een Amerikaanse veilingsite waar dagelijks vele auto’s op verkocht worden. Van klassiek tot modern en van gerestaureerd tot project.

Tijdens een verkoop kunnen bezoekers van de site ook hun mening over de auto geven. Dat kan er soms stevig aan toe gaan! Er zijn soms auto’s die echt volledig afgebrand worden. We hebben er alles aan gedaan om dit te voorkomen. Het uitgangspunt was gewoon goed. Ik heb de auto zo netjes mogelijk proberen te restaureren en nooit ergens op bezuinigd. Met Jeffrey hebben we voor het vervoer naar Amerika nog een aantal laatste puntjes op de i gezet. De auto was werkelijk in nieuwstaat.

In de weken voor de veiling heeft Martin samen met Jeffrey en mij de Bring a trailer advertentieteksten, foto’s en filmpjes compleet gemaakt. Ook hebben we een minimumverkoopbedrag bepaald waaronder we de auto niet wilden verkopen. En toen was er ineens goedkeuring! Op 5 augustus is de veiling van mijn BMW 2002tii Touring gestart op Bring a trailer. Op 12 augustus zouden we weten of de auto verkocht zou worden of niet.

De aanloop naar de laatste dag verliep rustig. Het duurde heel lang voor er een serieus bedrag geboden werd. Op 11 augustus, de op een na laatste dag, was het hoogste bod nog maar $8500. Tot er ineens een bod was van $35000. Dit was nog onder het minimumbedrag maar wel een heel eind in de goed richting! Martin en Jeffrey gaven al aan dat het op de laatste dag pas echt los zou gaan maar dit was mijn eerste veiling. Ik was bloednerveus!

Jeffrey en Martin hadden gelijk. Op de laatste dag/avond ging het aardig los! Soms met honderd dollar per bod maar soms ook met hogere biedingen. We hadden een Zoom call met zijn drieën. Toen het bod boven de $45000 kwam hebben we besloten om het minimumbedrag te laten varen. De Touring was dus toen al verkocht! Nu was het afwachten hoe hoog hij zou eindigen.

reserve met Bring a trailer
Het minimumverkoopbedrag is behaald!

Er bleven uiteindelijk uiteindelijk 2 bieders over die elkaar opjoegen tot het eindbedrag van $56000! Wow, bij mijn weten de hoogste prijs voor een Touring op Bring a trailer. Binnen een week was alles ook rond tot aan het geld op mijn eigen rekening. Wat een bloedstollend gedoe is zo’n veiling. Blij en opgelucht.

sold bring a trailer
De BMW 2002tii Touring is verkocht voor $56000

Veel mensen vragen mij: komt er weer een nieuw project? Nou, ik ben het niet van plan. Al is er aan mijn oude 5 serie ook altijd wel wat te sleutelen. Maar een complete restauratie zou ik niet snel nog een keer doen.

De afgelopen tijd help ik Jeffrey weer wat vaker in plaats van andersom. Ik kan heel goed opruimen en ordenen en hij is weer een heel stuk handiger met auto’s. Dat vult elkaar mooi aan. Oh en bij Jeffrey staan ook nog wel een paar Tourings die we ook weer af gaan maken. Ik blijf gewoon klussen en sleutelen hoor, ook thuis! Dat is de winst van dit project. Dat ik al snel denk, ik probeer het eerst zelf te repareren.

Tot slot wil ik nog graag iedereen bedanken die mij geholpen heeft. Ik heb veel advies gekregen, direct, of via Facebookgroepen. Ook hebben heel veel mensen meegeleefd met mijn project. En heel veel mensen hebben ook gespeurd naar onderdelen voor mij. Al die hulp is echt goud waard dus nogmaals: iedereen bedankt!