Onderwerpen: Uitjes

Als je een oude auto gaat restaureren ontkom je niet aan lassen. Een lascursus is dan een mooie investering.

Als je een oude auto gaat restaureren ontkom je niet aan lassen. Dat kun je natuurlijk uitbesteden maar ik wil het graag zelf doen. Op internet vond ik de lascursus bij Rustbusters. In een dag kun  je de basis leren van MIG/MAG lassen. Samen met mijn broer heb ik me ingeschreven en op donderdag 27 maart was het zover. We zouden samen leren lassen. Leuk en gezellig!

In de ochtend was het theoretische gedeelte. Hoe lassen werkt. Wat voor soort lassen je hebt en waar je welke soort las het beste voor kunt gebruiken. Je krijgt zo een prima basis om aan de slag te gaan. In de middag was het zo ver. Elke deelnemer kreeg zijn eigen lasapparaat en werkbank. We mochten prop en puntlassen maken. Als opdracht kregen we een 3 stukken metaal die we tot een dorpel voor een Volkswagen bus mochten lassen. Voor deze opdracht moesten we metaal in een hoek buigen en ook een deel rond walsen met een Engels wiel.

Lassen dorpel tijdens lascursusLascursus bij RustbusterUitleg tijdens lascursusCursusmap lascursus

Eerlijk is eerlijk. Het valt nog niet mee om goed en mooi te lassen. Belangrijkste is om heel goed te meten en daar veel tijd aan te besteden. Daarna alles goed vast zetten met een lastang en mooi vastlassen. Kans om te oefenen krijg ik nog genoeg want er zit serieus laswerk aan de auto. Ik denk dat ik daar nog wel hulp bij ga vragen maar met deze cursus durf ik het wel aan om zoveel mogelijk zelf te doen.

Interesse om zelf te leren lassen? Ik kan de cursus van Rustbuster zeker aanbevelen. Ze hebben ook een winkel met veel handige materialen voor de (beginnende) plaatwerker.