Onderwerpen: Vooras

De kartelbout in mijn wielnaaf voorkwam dat ik even snel mijn Campagnolo velgen kon monteren.

Toen mijn Campagnolo velgen eindelijk weer helemaal mooi waren kon ik niet wachten om ze op de auto te zetten. Dat liep voorspoedig behalve links voor. Er was een gekartelde bout die door de wielnaaf gaat die niet mooi vast zat. Sterker nog, ik kon deze bout met de hand bewegen. Dat hoort natuurlijk niet. Je kunt hier last mee krijgen tijdens het rijden. Bijvoorbeeld door rare trillingen. Ik heb eerst nog geprobeerd om deze gekartelde bout vast te trekken in de wielnaaf.

Om de gekartelde bouten te vervangen moet je wel de remklauw, de wielnaaf en de remschijf verwijderen. Je moet ook de kroonmoer op de veerpoot verwijderen. Het is dus wel even wat werk maar het is niet moeilijk als je net je auto gerestaureerd hebt en alles nog niet zo vast zit.

gekartelde bout in wielnaaf vasttrekken bmw 2002
Met de wielmoer en een paar ringen ertussen heb ik de gekartelde bout eerst strak proberen te trekken
Ondanks dat ik het goed stevig aangedraaid heb met de slagmoersleutel zat na het losdraaien van de wielmoer de gekartelde bout nog steeds los.
gekartelde bout verwijderd uit wielnaaf BMW 2002
Hier is te zien waar de bout heeft gezeten
Tijd voor een nieuwe bout dus. Doordat de kartels van deze bout nog helemaal heel zijn zal deze zich weer mooi vast trekken in de wielnaaf.
gekartelde bout bmw 2002 onderdeelnummer 31212031750
Dit is de nieuwe gekartelde bout die gelukkig wel weer strak in de naaf komt te zitten
De bout is nog leverbaar bij Walloth & Nesch en bij BMW, onderdeelnummer is 31212031750 en ze kosten bijna 8 euro per stuk.

De gekartelde bout heb ik eerst vast getrokken zoals op de eerste foto te zien is. Dat heeft heel goed gewerkt. Daarna kon alles weer netjes gemonteerd worden. Die laatste mooie Campagnolo velg kon nu eindelijk ook op mijn auto gemonteerd worden.