Onderwerpen: Elektrisch

40 meter tape zit er in mijn opgeknapte kabelboom!

Zelfs in een technisch eenvoudige auto als de BMW 2002 ligt nog een kabelboom waarmee je een wijndoos propvol kunt krijgen. Hoewel ik heb geprobeerd om alles netjes te markeren valt dat toch niet mee. Vooral omdat er zoveel tijd tussen het uit en weer inbouwen van de kabelboom zit. Met mijn broer heb ik alle kabels doorgemeten. Ook met bassist Marco ben ik druk geweest met doormeten. We hebben bovendien alle slechte kabelschoentjes vervangen door nieuwe en versleten delen een nieuwe krimpkous gegeven.

kabelboom wikkelen bmw 2002
Daarna begon het wikkelen van de kabelboom met nieuwe tape. Met speciaal kabelboom tape wikkel je de kabels tot zo strak mogelijke bundels
Tijdens het wikkelen loopt je telkens tegen kleine hindernissen aan zoals:

  • wat moet er wel en wat niet in de bundel?
  • hoort dit onderdeel wel of niet in de auto?
  • waar zit dit onderdeel in de auto?
  • tot hoe ver moet ik dit wikkelen?

Sommige stekkers waren behoorlijk vergaan. Om te voorkomen dat het straks ingebouwd is en het contact slecht is, wilde ik ze vervangen. Maar hoe heet zoiets en wie verkoopt het (in hoeveelheden van minder dan 100!). Gelukkig heeft Conrad een heel assortiment met platte stekkers en isoleerhulsjes.

platte stekkers ongeïsoleerd
Platte stekkers in een hoek van 90 graden met bijpassend isoleerhulsje. Bovenin zie je de oude stekker.

Een flinke uitdaging is het zekeringkastje. Omdat je een ingebouwde kabelboom moeilijk kunt wikkelen moet je zo veel mogelijk van te voren wikkelen. Helaas had ik iets te veel gewikkeld. We kregen de stekkers wel in het zekeringkastje maar daarna moesten we het geheel 180 graden draaien om het kastje vast te schroeven. Als we dat deden dan stond alles te veel onder druk.

stekkers voor zekeringkast BMW 2002
De stekkers voor de zekeringkast worden hier op de juiste plaats gezet. Hier lacht Marco nog…

Eén relais konden we helemaal niet thuis brengen. Waarschijnlijk was dit een waarschuwing voor als het je het licht nog aan hebt staan. Dankzij Jeffrey Kok die de hele dag stand by stond voor vele kleine vragen wisten we dat dit er gewoon uit kon. Dit hebben we verwijderd inclusief de vertakking onderaan de zekeringkast. Voor de zekerheid hebben we wel 2 draden door de tule naar de binnenkant van de auto mee getapet naar de zekeringskast.

Door bepaalde zaken naar de logische plek te leggen wisten we ook hoe kabels moesten lopen. Ook kom je er dan achter dat ik niet alles perfect getapet had. Onder aan de 3 relais in de houder zie je 3 kabelbundels lopen. Dit hadden er eigenlijk 2 moeten zijn. De aftakking zou pas moeten gebeuren bij de tule naar de koplamp. Ik ga nog kijken of ik ze nog kan samenvoegen. Ander is het pech.

kabelboom met relais BMW 2002tii
Hier zie je een belangrijk deel van de kabelboom aan de linkerkant. Van schutbord tot koplamp zit er van alles.
Links bovenin de foto zie je de rechthoekige tii tijdschakelaar, daaronder zie je dat er 2 bundels kabels door het schutbord lopen naar de binnenkant van de auto. Links bovenop zie je de zekeringskast waar 2 bundels kabels naar toe lopen. Daarnaast de uitleesstekker! Ja ook in 1973 hadden ze die al. Rechts op de foto zie je de aansluiting van de massa op de carrosserie van de auto, 3 relais en de stroomregelaar.

bobine BMW 2002
Een NOS bobine van Bosch die ik al verzameld had. Dit vind ik er echt zo mooi eruit zien. BMW onderdeelnummer 12138030059, ik kan het nergens vinden.
pomp ruitenwisservloeistof BMW 2002
Een nieuw pompje voor de ruitenwisservloeistof. Je klikt dit vast onderaan de pot.
kabelboom in BMW 2002
De kabelboom zit erin. Met kabelbinders leidt je de kabels boven de neus langs naar de rechte koplamp en claxon.
We moeten nog enkele kleine puntjes op de i zetten zoals die kabelbinders bovenin de neus. Daar zijn er een paar van afgebroken. Ook moet er nog van alles aangesloten worden zoals de claxons en alle verlichting. Oh en de binnenkant van de auto natuurlijk. Maar de basis ligt er. Gelukkig!