Onderwerpen: Injectie

De warmloopregelaar zorgt ervoor dat de motor extra lucht en brandstof krijgt tijdens het starten.

De warmloopregelaar zorgt ervoor dat de motor als hij koud is extra lucht krijgt. Een warmte-element zet uit wanneer de koelvloeistof die er doorheen loopt opwarmt. Dit drukt een zuiger met inkeping omhoog waarmee de extra lucht langzaam afgesloten wordt.

Tegelijkertijd bedient de warmloopregelaar een verrijkingshevel die ervoor zorgt dat de motor bij een koude start meer benzine krijgt. Als de auto eenmaal een normale temperatuur heeft, zorgt de warmloopregelaar er via de verrijkingshevel voor dat de injectiepomp geen extra brandstof meer inspuit.

Kortgezegd: koud krijgt de motor door de warmloopregelaar extra lucht en extra brandstof. De warmgedraaide motor krijgt als alles goed is afgesteld de perfecte mix.

binnenwerk warmloopregelaar BMW 2002tii
Op de afbeelding is te zien dat de zuiger met inkeping bij het uitzetten de extra luchttoevoer afsluit
nieuwe warmloopregelaar BMW 2002tii
Via eBay Kleinanzeigen lukte het mij om voor 150 euro een nieuwe warmloopregelaar te kopen
warmloopregelaar instellen werkplaatshandboek bmw 2002tii
In het werkplaatshandboek is te zien hoe je de warmloopregelaar moet afstellen
Het instellen van de warmloopregelaar doe je met een koude motor. Je moet de luchtfilter verwijderen want anders kun je er echt niet bij.
Instellen warmloopregelaar met speciaalgereedschap bmw 2002tii
Met een schroevendraaier druk je de zuiger zo ver naar buiten tot je het met een stuk speciaalgereedschap kunt blokkeren
Ik heb dit even op de werkbank gefotografeerd omdat het in de auto niet goed te zien is.

De afstand A op de afbeelding uit het werkplaatshandboek moet 2,6 +/- 0,3 millimeter zijn. Je past dit aan door de schotelmoer bovenop de warmloopregelaar naar binnen of naar buiten te draaien. Nu is het tijd om stationair lopen van de motor in te stellen. Dat doe je in het gasklephuis.