Gasklephuis instellen

Eerder heb ik al een keer een artikel geschreven over de revisie van mijn gasklephuis. In het gasklephuis kun je 2 dingen afstellen. Het stationair toerental stel je af met de schroef aan de buitenkant van het gasklephuis. Aan de binnenkant van het gasklephuis zit ook een stelschroef. Met deze schroef regel je het mengsel van de auto. Je stelt hiermee het CO gehalte af van de auto. Voor het afstellen van het CO heb ik een CO meter nodig en daarvoor kan ik bij Jeffrey Kok terecht.

Verschillende versies gasklephuis BMW 2002tii
Links zie je een gasklephuis uit de vroege serie en rechts mijn gasklephuis
Kenners hebben mij verteld dat de oude versie van het gasklephuis zich iets minder makkelijk laat stellen. Dus dit keer heb ik geluk. Dit gaat een makkie worden toch?!

Het stationair toerental voor een BMW 2002tii stel je af rond de 900 toeren. Omdat ik elektronische ontsteking heb van 123Ignition, kan ik op een app het toerental aflezen. Handig omdat je dan tijdens het stellen kunt zien of je op het juiste toerental zit. Zonder app moet je dit verifiëren op de toerenteller in je auto maar die is natuurlijk een stuk minder betrouwbaar.

gasklephuis bmw 2002tii afstellen werkplaatshandboek foto 1
In het werkplaatshandboek is goed uitgelegd hoe je de afstelling moet doen.
Met een trekhaak zet je de regelarm op de pomp vast. Met een paspen maar een boortje van 4 millimeter werkt ook, druk je de excenter tegen de paspen aan.

Vervolgens zet je de bout in de hevel op de foto weer netjes vast. Let op: op de hevel zit maar een een kant schroefdraad. Ik had het niet gezien en na het afstellen bleven de instellingen maar verlopen. Tot ik erachter kwam dat ik de bout er verkeerd om ingedraaid had. Heel stom. Daarna was de hevel dus wel goed vast te zetten.

gasklephuis bmw 2002tii afstellen werkplaatshandboek foto 2
Na het afstellen verwijder je de trekhaak uit de pomp en de paspen.

Na het afstellen van het gasstangenstelsel, het inbouwen van een gereviseerde kugelfischer injectiepomp en het instellen van de warmloopregelaar is het eindelijk tijd om de auto te starten. Voor de verdere afstelling van CO ga ik naar Jeffrey Kok. Hoofddoel is dus dat ik naar Jeffrey Kok kan rijden.

De eerste start is toch spannend. Even starten en… hij springt aan maar… slaat ook direct weer af. Met wat gas geven kan ik de auto aan de praat houden. Maar wat ik ook aan de schroefjes stel. Hij blijft afslaan.

Ik probeer de auto ook eerst warm te laten worden door hem met wat extra gas geven aan de praat te houden. Dat duurt best lang in mijn kleine garage maar lukt wel.

Nu de motor op temperatuur is gaat het iets beter. Bij een klein stukje rijden slaat de auto wel af en toe af. Ik besluit het stationair iets hoger te zetten en naar Jeffrey te gaan voor de CO-afstelling. Echt mooi lopen gaat hij toch pas bij de tii fluisteraar.

Instellen warmloopregelaar

De warmloopregelaar zorgt ervoor dat de motor als hij koud is extra lucht krijgt. Een warmte-element zet uit wanneer de koelvloeistof die er doorheen loopt opwarmt. Dit drukt een zuiger met inkeping omhoog waarmee de extra lucht langzaam afgesloten wordt.

Tegelijkertijd bedient de warmloopregelaar een verrijkingshevel die ervoor zorgt dat de motor bij een koude start meer benzine krijgt. Als de auto eenmaal een normale temperatuur heeft, zorgt de warmloopregelaar er via de verrijkingshevel voor dat de injectiepomp geen extra brandstof meer inspuit.

Kortgezegd: koud krijgt de motor door de warmloopregelaar extra lucht en extra brandstof. De warmgedraaide motor krijgt als alles goed is afgesteld de perfecte mix.

binnenwerk warmloopregelaar BMW 2002tii
Op de afbeelding is te zien dat de zuiger met inkeping bij het uitzetten de extra luchttoevoer afsluit
nieuwe warmloopregelaar BMW 2002tii
Via eBay Kleinanzeigen lukte het mij om voor 150 euro een nieuwe warmloopregelaar te kopen
warmloopregelaar instellen werkplaatshandboek bmw 2002tii
In het werkplaatshandboek is te zien hoe je de warmloopregelaar moet afstellen
Het instellen van de warmloopregelaar doe je met een koude motor. Je moet de luchtfilter verwijderen want anders kun je er echt niet bij.
Instellen warmloopregelaar met speciaalgereedschap bmw 2002tii
Met een schroevendraaier druk je de zuiger zo ver naar buiten tot je het met een stuk speciaalgereedschap kunt blokkeren
Ik heb dit even op de werkbank gefotografeerd omdat het in de auto niet goed te zien is.

De afstand A op de afbeelding uit het werkplaatshandboek moet 2,6 +/- 0,3 millimeter zijn. Je past dit aan door de schotelmoer bovenop de warmloopregelaar naar binnen of naar buiten te draaien. Nu is het tijd om stationair lopen van de motor in te stellen. Dat doe je in het gasklephuis.

Gereviseerde Kugelfischer injectiepomp voor BMW 2002tii

Toen ik mijn Touring kocht had de vorige eigenaar de Kugelfischer injectiepomp verwijderd en de auto omgebouwd naar een standaard carburateur. Daardoor heb ik altijd twijfel gehouden of er misschien iets met de pomp was? Nu we zo vaak aan de motorafstelling gewerkt hebben, wil ik uitsluiten dat dit door de injectiepomp komt.

Via Jaymic in Engeland is het mogelijk om een injectiepomp te laten reviseren. Omdat ze op 7 september 2019 op het 02 treffen op het circuit in Lelystad stonden, kon ik daar mijn oude pomp inleveren en direct een gereviseerde injectiepomp meenemen.

Een 2002tii is niet goedkoop… de gereviseerde pomp kost €940 euro mits je zelf een oude pomp inlevert. De pomp lever je in zonder onderdelen zoals de pulley en het koudstartventiel.

gereviseerde kugelfischer injectiepomp met nieuw koudstartventiel
Hier is mijn gereviseerde injectiepomp met een nieuw koudstartventiel en aandrijfriem
Het uit- en inbouwen van de injectiepomp is best een aardige klus. Normaal gesproken zou ik dit samen met Jeffrey Kok gedaan hebben. Maar gedurende zo’n restauratie ontwikkel je zelf ook het vertrouwen om het eerst zelf te proberen. Ik ben dus gewoon zelf begonnen, uiteraard met advies van Jeffrey.

motorruimte BMW 2002tii ruimte gemaakt voor uitbouw kugelfischer injectiepomp
Ruimte gemaakt voor de uitbouw van de injectiepomp: voorste inlaatbuis, luchtfilter, accu afdekkap van het tandwiel en ook de radiateur zijn verwijderd.
In mijn auto is airconditioning ingebouwd en dus zit er voor de radiateur nog een condensor. Als dat niet het geval was dan had ik denk ik ook nog de grilles verwijderd zodat je ook door de neus overal goed bij kunt.

De injectiepomp kun je nu los maken door het tandwiel voorop de pomp te verwijderen. De moer was er bij mij zo af maar helaas het tandwiel niet. Ik kon dus niet verder en moest een poelietrekker bij Jeffrey lenen.

tandwiel kugelfischer injectiepomp BMW 2002tii
Met een poelietrekker was het tandwiel zo verwijderd.
De pomp zit verder met 2 bouten aan het motorblok vast. Met alle stangen en de stang naar het gasklephuis ben je wel even aan het stoeien. Ook de riem op het tandwiel zit erg strak om het tandwiel heen. Ik heb zelfs een riem beschadigd. Gelukkig had ik nog een reserveriem liggen.
gereviseerde kugelfischer injectiepomp gemonteerd bmw 2002tii
De gereviseerde injectiepomp is gemonteerd. Het ziet er in ieder geval ook weer een stuk mooier uit!

Bij het inbouwen van de pomp ben kun je vooral lastig bij de 3 slangen voor het koudstartventiel. Die zitten vrij diep onder de motorkap. Wellicht dat je hier op een brug wel wat beter bij kunt. Maar ja… die heb ik natuurlijk niet.

Koelvloeistoflekkage bij montage Kugelfischer injectiepomp BMW 2002tii
Helaas heb ik iets niet goed aangesloten. Bij het koudstartventiel loopt de koelvloeistof eruit.
aansluiting koelvloeistof koudstartventiel BMW 2002tii
In het werkplaatshandboek is te zien hoe de slangen aangesloten moeten worden en dat heb ik inderdaad verkeerd gedaan.
Gespannen vul ik de koelvloeistof weer aan. Gelukkig lekt er dit keer niets.

Nu is het tijd om de warmloopregelaar in te stellen en het gasklephuis af te stellen en dan kan er gestart worden. Maar dat komt in volgende artikelen.

Gasklephuis van een BMW 2002tii reviseren

Het gasklephuis van mijn BMW 2002tii heb ik volledig gereviseerd. Dat heeft veel te veel tijd gekost en ik zal uitleggen waar dat aan ligt. Zo kun je dat voor je zelf voorkomen. Het begon gewoon met domme pech. Het eerste gasklephuis heb ik laten natstralen en weer in elkaar proberen te zetten. Maar ondanks eindeloos passen en meten lukte het gewoon niet. Wat ik ook probeerde, het gasklephuis sloot gewoon niet.

Omdat ik net als zo veel BMW 02 fanaten allerlei onderdelen verzamel, had ik inmiddels 3! reservegasklephuizen verzameld. Omdat ik het niet uit kon staan dat mijn mooi gereinigde gasklephuis niet netjes sloot, besloot ik om het met de onderdelen uit de andere gasklephuizen te proberen. Ik heb alle onderdelen van alle andere gasklephuizen geprobeerd maar het sloot nooit beter dan op de onderstaande foto te zien is.

gasklephuis BMW 2002tii sluit niet goed
Het gasklephuis van mijn BMW 2002tii sluit ondanks al mijn pogingen niet goed genoeg
Omdat ik er zelf niet goed uit kwam besloot ik Edwin Aarts van Autocentrum Boomstraat eens te vragen wat het kon zijn. Ik vertelde hem dat ik er de onderdelen van 3 gasklephuizen in gehad maar dat het nooit netjes wilde sluiten. Hij stelde dat het gasklephuis misschien tussen de bankschroef gezeten had. Tja, daar valt niet tegenop te sleutelen. Uithuilen en opnieuw beginnen. Dit keer besloot ik 2 gasklephuizen te laten natstralen. Daar moet ik toch één goed gasklephuis van kunnen maken ?

gasklephuis BMW 2002tii met losse onderdelen
Een nieuw gereinigd gasklephuis met alle losse onderdelen van het binnenwerk
gasklephuis BMW 2002tii bovenop
Een mooi gasklephuis zit weer in elkaar. De veer is gespannen en hij sluit netjes
onderkant gasklepstang van gasklephuis BMW 2002tii
De onderkant van de gasklepstang zet je strak met ringen en een borgclip

afluitkap gasklepstang bmw 2002tii
De gasklepstang en de borgring sluit je af met een rubberen stofkapje
deksel gasklephuis BMW 2002tii
De trekveer is gespannen en de deksel zit erop

Na veel passen en meten heb ik nu een heel mooi sluitend gasklephuis. Het resultaat mag er wezen. Maar het was wel een enorme puzzel. Niet gehinderd door ervaring heb ik de onderdelen los in een bak gegooid en de gasklephuizen laten reinigen. Toen ik er een in elkaar zette, sloot het gewoon weer niet mooi af

Toen begon het me pas te dagen. Zo’n gasklephuis is misschien wel miljoenen keren open en dicht gegaan. De gasklep en de overige onderdelen zijn tijdens vele duizenden kilometers op elkaar in gesleten. Ik had ze dus nooit van elkaar moeten scheiden. De rest past allemaal nog steeds niet goed. Ik heb nog een heel oud en smerig gasklephuis liggen. Dat heb ik nog niet uit elkaar gehaald. Je raad het al… dat sluit dus perfect af.

Wat een werk heb ik erin gestoken. Sommige dingen moet je gewoon helemaal niet uit elkaar willen halen. Gewoon reinigen en vet ertussen. En als je dan toch alles uit elkaar wilt halen dan is het zaak om alles per gasklephuis bij elkaar te houden. Dat had me achteraf een hoop tijd gescheeld. Doe hier dus je voordeel mee!