Onderwerpen: Interieur

Safety first. Zowel voor als achterin 3 punts gordels!

In de BMW 2002 Touring werden in ieder geval gordels voor de voorstoelen geleverd. Ook achterin zijn er gordels geleverd. In de catalogus met onderdelen vind je diverse varianten. De achtergordels waren vaak zogenaamde heupgordels. Dit is wel mooier maar ook erg onveilig. Bij een zwaar ongeluk breek je dan als het ware in 2-en. Ook omdat ik mijn zoontjes graag wil meenemen in kinderstoeltjes zijn 3-punts gordels noodzakelijk.

diagram onderdelen gordels bmw 2002
Op de diagram zie je de voorgordels zoals ik ze ingebouwd heb
Gelukkig zijn er door BMW voor deze gordels ook voorbereidingen in de auto getroffen. Zowel voor als achterin zit er in zwaar verstevigd plaatwerk schroefdraadvoorbereiding voor gordels. Zelfs achterin is er in mijn Touring schroefdraad voor een 3-punts gordel.

Als voorbereiding adviseer ik om alle schroefdraden waar je de bouten voor de gordels in wil draaien met een draadtap schoon te maken. Door antiroest behandelingen door de jaren heen zit er veel troep in het schroefdraad. Ook bij het opnieuw spuiten van de auto komt er weer lak in de het schroefdraad. Hierdoor krijg je de gordelbouten er heel moeilijk in. Het is nog eens extra moeilijk omdat de gordelbouten van fijn schroefdraad gemaakt zijn. Ik had een paar bouten die ik er gewoon niet goed in kreeg.

voorgordel bmw 2002
Een complete voorgordel met rolautomaat inclusief montagemateriaal
Deze gordels kocht ik in 2017 voor €191,80 … per stuk. Een stevig bedrag dus!

Op de foto zie je bij de rolautomaat ook een pen. Deze pen houdt de rolautomaat op zijn plek. Aan beide kanten is deze op een andere plek in de carrosserie van de B-stijl te bevestigen. Je hebt dus een linker- en een rechtergordel nodig anders past de pen niet door de carrosserie. Er zijn vast ook after market gordels te vinden waar dit niet op van toepassing is.

bevestigingspunt gordel bmw 2002 onderaan b-stijl
Onderaan de b-stijl zie je het bevestigingspunt en vlak erboven de ruimte voor de pen
Vlak naast dit bevestigingspunt zit nog een schroefdraad, ook met een gat erboven. Maar voor de gordel moet je dus echt het gat hebben dat direct onderaan de b-stijl zit.
Bevestigingspunt gordel BMW 2002 bovenaan B-stijl
Bovenaan op de B-stijl vind je ook nog een bevestigingspunt voor de gordel
Bevestigingspunt gordel bmw 2002 in tunnel versnellingsbak
Op de tunnel van de versnellingsbak vind je aan beide zijden de voorbereiding voor de gordelontvanger
gordelontvanger voorgordel bmw 2002
De ontvangers voor de voorgordel zijn gemonteerd
Ik moest even goed kijken maar ze zijn correct gemonteerd. Bovenop de gordelontvanger zit een rode knop met daarop “PRESS” en die moet leesbaar zijn vanuit de stoel waarin iemand zit. Ook de sleuf van de ontvanger zit aan de kant van de stoel. Zo bedek je dus niet de knop met je gordel.

De achtergordels zijn een project op zich. Hiervoor was niets meer leverbaar en ik moest dus een set after market gordels kopen. De gordels voor de achterbank hebben een ontvanger van gordelband en niet een harde gordelpees zoals voor de voorgordels op de tunnel van de versnellingsbak zijn gemonteerd. Ook kan hier geen rolautomaat gemonteerd worden. Deze gordels slingeren dus altijd op je achterbank. Jammer maar helaas.

bevestigingspunt achtergordel bmw 2002 onderaan
Onder de achterbank van de auto bevind zich het bevestigingspunt voor de achtergordel
Aan het gat erboven is te zien dat dit een Touring carrosserie is. In het gat erboven bevestig je de achterbank.
achtergordel bmw 2002 onderaan gemonteerd
De bout gaat net onder het paneel door dus die hoef je niet te doorboren
Tijdens het reviseren van het paneel voor de c-stijl viel mij op dat aan de achterkant een ronding in het materiaal zat. Dit was precies ter hoogte van de voorbereiding voor de gordels die al in de carrosserie gelast was. In het paneel had ik al een gat aangebracht en een bus geplaatst.
bevestigingspunt achtergordel bmw 2002 c-stijl
Hier zie je de bout voor de gordel door de c-stijl
achtergordel bmw 2002 c-stijl gemonteerd
Hier zie je de gordel op de c-stijl. Het zou nog mooier zijn met afdekkapjes maar die heb ik nog niet kunnen vinden.
bevestigingspunt achtergordel bmw 2002 touring midden
Voor de Touring zijn er 2 locaties midden onder de achterbank waar je zware gordelbouten in kunt draaien
gordelontvanger achtergordel bmw 2002 Touring gemonteerd
De gordelontvanger zet je met een bout eenvoudig vast. Als de stoelen erin zitten moet ik de gordels nog op de gewenste lengte stellen.
Met alle gordels monteren ben je echt wel even bezig. Vooral omdat ik door de nieuwe bekleding gaten moest maken. In een net nieuw beklede auto ben je dan natuurlijk super voorzichtig. Ook de onderdelen vinden is niet altijd makkelijk. Bij BMW zijn de gordels nu niet meer leverbaar. Maar er zijn vast ook hele mooie gordels leverbaar die niet van BMW zijn. Dat scheelt je dan ook een schep geld.