Onderwerpen: Pedalen

Een mechanische injectie afstellen betekent veel stangetjes op de juiste lengte afmeten.

Een moderne elektronische injectie optimaliseert zichzelf op basis van data die een computer terugkrijgt van de auto. Bij een mechanische injectie is er geen computer en moet je afstellen volgens fabriekspecificaties. Omdat alles mechanisch is, betekent het dat je allerlei stangetjes op de juiste lengte moet stellen. Je moet zorgen dat hevels tegen een aanslag aankomen en je moet zorgen dat je niet te veel gas kunt geven.

Eerder heb ik al een bericht geschreven over het gaspedaal van een BMW 2002tii. Hier zit een stopper onder om te voorkomen dat je te veel gas kan geven. Alleen… als ik vol gas gaf haalde het pedaal nooit die stopper.

Wat verder al een tijd irriteerde was dat het gaspedaal erg zwaar liep. Ik moest er echt tegen trappen. Als ik een uur ging rijden deed ik dat wel eens zonder schoenen. Na een rit stond dan het gaspedaal in mijn voet. Dat liep echt te zwaar dus.

Verder liep de motor nog steeds niet echt lekker. Ook dit kon natuurlijk aan de afstelling van het gasstangenstelsel liggen. Tijd om het hele gasstangenstelsel eens grondig na te lopen.

gasstangenstelsel bmw 2002tii diagram
Een van de mooie dingen van een klassieke auto is dat er een werkplaatshandboek beschikbaar is waar in stappen staat wat je moet doen
Om het gasstangenstelsel goed te kunnen controleren moet je wel eerst het tii luchtfilter verwijderen. Dat is een mooi ding maar hij is ook nogal groot. Met het filter verwijderd kan de controle beginnen.

scharnierbout omstelarm gasstang BMW 2002tii
Stap 1 – Maak de scharnierbout aan het ombuigarm los. Ik heb 3 verschillende modellen in huis, met en zonder splitpen.
Stap 2 – Stel de trek- en verbindingsstang in op A=289mm en B=85mm. Op de foto zie je ook nog de gasstang.
kugelfischer injectiepomp regelarm afstellen bmw 2002tii
Stap 3 – Pompregelarm met trekhaak vastzetten. Dit is moeilijk op de werkbank te fotograferen dus maar even op de werkbank.
Stap 4: Aanslagschroef zo instellen dat de pompregelarm (3) nog net geraakt wordt.
gaspedaal en aanslag BMW 2002tii
Stap 5 – Gaspedaal (5) tegen de hoofdsproeieraanslag (6) drukken.
Het was in mijn auto niet mogelijk om het gaspedaal tot de aanslag in te drukken. Ik heb de scharnierbout flink uit moeten draaien en toen lukte het wel om het gaspedaal tegen de sproeieraanslag aan te drukken.

Scharnierbout zo instellen dat hij zonder spanning in de boring van de ombuigarm (2) kan worden gehangen (1). Scharnierbout borgen en trekhaak verwijderen. Met een splitpen borg je de scharnierbout.

Na alles af te stellen liep de auto ietsje beter maar het is nog niet goed genoeg. Het gaspedaal was wel iets minder zwaar om in te drukken dus dat is een mooie meevaller. Helaas moet ik toch nog verder zoeken waarom de auto niet lekker loopt.