Onderwerpen: Injectie

Op het gasklephuis van een BMW 2002tii stel je het stationair toerental en het CO gehalte af.

Eerder heb ik al een keer een artikel geschreven over de revisie van mijn gasklephuis. In het gasklephuis kun je 2 dingen afstellen. Het stationair toerental stel je af met de schroef aan de buitenkant van het gasklephuis. Aan de binnenkant van het gasklephuis zit ook een stelschroef. Met deze schroef regel je het mengsel van de auto. Je stelt hiermee het CO gehalte af van de auto. Voor het afstellen van het CO heb ik een CO meter nodig en daarvoor kan ik bij Jeffrey Kok terecht.

Verschillende versies gasklephuis BMW 2002tii
Links zie je een gasklephuis uit de vroege serie en rechts mijn gasklephuis
Kenners hebben mij verteld dat de oude versie van het gasklephuis zich iets minder makkelijk laat stellen. Dus dit keer heb ik geluk. Dit gaat een makkie worden toch?!

Het stationair toerental voor een BMW 2002tii stel je af rond de 900 toeren. Omdat ik elektronische ontsteking heb van 123Ignition, kan ik op een app het toerental aflezen. Handig omdat je dan tijdens het stellen kunt zien of je op het juiste toerental zit. Zonder app moet je dit verifiëren op de toerenteller in je auto maar die is natuurlijk een stuk minder betrouwbaar.

gasklephuis bmw 2002tii afstellen werkplaatshandboek foto 1
In het werkplaatshandboek is goed uitgelegd hoe je de afstelling moet doen.
Met een trekhaak zet je de regelarm op de pomp vast. Met een paspen maar een boortje van 4 millimeter werkt ook, druk je de excenter tegen de paspen aan.

Vervolgens zet je de bout in de hevel op de foto weer netjes vast. Let op: op de hevel zit maar een een kant schroefdraad. Ik had het niet gezien en na het afstellen bleven de instellingen maar verlopen. Tot ik erachter kwam dat ik de bout er verkeerd om ingedraaid had. Heel stom. Daarna was de hevel dus wel goed vast te zetten.

gasklephuis bmw 2002tii afstellen werkplaatshandboek foto 2
Na het afstellen verwijder je de trekhaak uit de pomp en de paspen.

Na het afstellen van het gasstangenstelsel, het inbouwen van een gereviseerde kugelfischer injectiepomp en het instellen van de warmloopregelaar is het eindelijk tijd om de auto te starten. Voor de verdere afstelling van CO ga ik naar Jeffrey Kok. Hoofddoel is dus dat ik naar Jeffrey Kok kan rijden.

De eerste start is toch spannend. Even starten en… hij springt aan maar… slaat ook direct weer af. Met wat gas geven kan ik de auto aan de praat houden. Maar wat ik ook aan de schroefjes stel. Hij blijft afslaan.

Ik probeer de auto ook eerst warm te laten worden door hem met wat extra gas geven aan de praat te houden. Dat duurt best lang in mijn kleine garage maar lukt wel.

Nu de motor op temperatuur is gaat het iets beter. Bij een klein stukje rijden slaat de auto wel af en toe af. Ik besluit het stationair iets hoger te zetten en naar Jeffrey te gaan voor de CO-afstelling. Echt mooi lopen gaat hij toch pas bij de tii fluisteraar.