Knipperlichtrelais BMW 2002

Je ziet ze wel eens rijden: auto’s waarvan het knipperlicht veel te snel knippert. Nou… dat deed mijn auto dus ook. Je leest online van alles waar het aan kan liggen. Bijvoorbeeld de lampjes zelf. Als één lampje het niet doet gaat de rest sneller knipperen. Maar alles deed het gewoon.

Toch maar eens even het relais uitwisselen. Daaruit bleek direct dat dit effect had. Het relais wat ik testte zorgde voor het extreem langzaam knipperen. Dat is ook weer niet goed maar het geeft in ieder geval aan dat het probleem in het relais zit.

De opties om zo’n relais te bestellen zijn schaars:

  • BMW levert dit relais nog voor maar liefst €200,39!
  • Walloth Nesch rekent €89,-
  • WS Autoteile levert een knipperlichtrelais van Herth + Buss voor €58,95

Omdat ik zeker wilde zijn dat dit relais zou passen heb ik het relais bij Walloth & Nesch besteld. Omdat ik er ook graag een als reserve wilde hebben, heb ik ook dat relais van Herth + Buss besteld bij WS Autoteile.

Knipperlichtrelais BMW 61311364984
Links het relais van Walloth & Nesch, rechts van WS autoteile…

Gegevens bij het relais van Herth + Buss Elparts zijn: ART-NR. WS0349005250341BP.
Het BMW nummer voor dit relais is: 61311364984

Een beetje zoeken loont. Dertig euro verschil voor exact hetzelfde relais. Het prijsverschil met de BMW prijs is helemaal extreem.

Oh en het relais zit links onderaan je dashboard. Je moet het linkerpaneel onder je dashboard verwijderen met 4 schroefjes. Het relais heeft een eigen aparte stekker die je over de 4 polen schuift. Het relais bevestig je via het metalen pinnetje aan het relais door een gaatje in de carrosserie onder de A-stijl.

Massakabel voor dynamo

Bij het starten en rijden viel mij op dat het rode lampje met de L aan bleef. Dit lampje gaat ook altijd even aan als je de auto start maar daarna hoort hij ook gewoon weer uit te gaan. Het rode lampje heet ladekontrolleuchte. Het geeft aan of je dynamo de accu oplaadt of niet. Als hij blijft branden is het dus niet goed.

ladekontrolleuchte instrumentpaneel BMW 2002
Het rechterlampje met de L is het ladekontrolleuchte het gaat uit als je de auto start. Mits de dynamo een massakabel heeft.
Na controle was het mij duidelijk. Ik was de massakabel naar de dynamo vergeten. Omdat ik zo snel geen goede massakabel kon vinden heb ik de kabel gebruikt die ik nog nieuw had liggen.
massakabel
Deze kabel heb ik gebruikt om de massa naar de dynamo aan te leggen. Ik heb hem netjes met dikke krimpkous bekleed.
massakabel voor dynamo aan carterpan BMW 2002
Aan een boutje aan de oliecarterpan bevestig ik de ene kant van de massakabel
Op het huis van de dynamo bevestig je de andere kant van de massakabel.
massa aansluiting dynamo BMW 2002
In de rode cirkel onderin de afbeelding zie je de massa-aansluiting voor de dynamo
Na het starten van de auto ging het rode L lampje direct uit. Weer een klus geklaard!

Massakabel naar instrumentenpaneel

Nadat de hele auto weer in elkaar zit en de motor loopt valt duidelijk op dat de meters voor de temperatuur en de benzine het niet goed doen. De meter voor de inhoud van de benzinetank schiet tijdens het autorijden heel onrustig omhoog en omlaag. De meter voor de temperatuur staat constant hoog en reageert heftig op het aanzetten van het knipperlicht.

Ook het aanzetten van stads- en dimlicht zorgt ervoor dat de temperatuurmeter omhoog gaat. In mijn blauwe BMW 2002 sedan heb ik dit ook maar dan in veel mindere mate. Na het lezen van enkele forumberichten en advies van Jeffrey Kok is het duidelijk. Dit moet haast wel een massaprobleem zijn.

Eerst maar eens het instrumentenpaneel eruit halen om te inspecteren of er iets aan te zien is. Aan de achterkant zijn de benzinemeter en de temperatuurmeter met elkaar verbonden.

Verbinding temperatuurmeter en bezinemeter bmw 2002 instrumentenpaneel
Aan de blauwe oogconnectoren en de kabel is al te zien dat dit niet standaard is voor de BMW 2002
Achterkant temperatuur- en bezinemeter BMW 2002
Hier is te zien hoe de achterkant van de temperatuur- en benzinemeter eruit hoort te zien

Aan de voorkant van beide meters is de bruine massadraad te zien. De vorige eigenaar heeft waarschijnlijk geprobeerd om aan de achterkant massa tussen de 2 meters te verbinden. Als een van de meters dan nog wel goede massa heeft dan werkt de andere door de verbinding ook weer naar behoren. Helaas is deze oplossing niet meer afdoende.

Het is tijd om een extra massakabel tussen het instrumentenpaneel en de carrosserie aan te leggen. Belangrijk hierbij is dat deze extra kabel los te maken is voor het geval je het instrumentenpaneel moet verwijderen.

Extra massakabel naar instrumentenpaneel BMW 2002
De extra massakabel is met female connector aan het instrumentenpaneel bevestigd. Het oog schroef ik aan de carrosserie.
Ik weet niet waarom ik voor zo’n dikke kabel gekozen heb. Waarschijnlijk was mijn gedachte: dikkere kabel = MEER MASSA!

Nu is het zaak om het instrumentenpaneel weer in te bouwen, de tellerkabel aan te sluiten en de stekkers er weer in te pluggen. De female connector sluit ik aan achterop het instrumentenpaneel. Tijd om de boel te testen. In de video zie je dat de benzinemeter strak stil staat en de temperatuurmeter ook. Ook bij het aanzetten van het knipperlicht en het stads- en dimlicht.


Het werkt! Jammer dat ik geen filmpje van de situatie ervoor heb maar dat was echt niet te doen.

Achterruitverwarming BMW 2002 Touring

De BMW 02 Touring heeft een flinke achterruit. Als die beslaat dan zie je echt niets meer. Een kachelblower heb je daar niet dus om de ruit te ontwasemen heb je achterruitverwarming nodig. Bij het aanleggen van de kabelboom heb ik al getest of elektriciteit werkt. In je dashboard zit een schakelaar voor de achterruitverwarming. Als je die uit trekt gaat er spanning naar een kabel die links bovenin de kofferbak aangesloten moet worden op een contact.

achterruitverwarming schakelaar BMW 2002
Met deze schakelaar zet je de achterruitverwarming aan
Geleiders achterruitverwarming BMW 2002 Touring voorkant
De platte geleiders bevestig je op de auto, de holle geleiders bevestig je op de achterklep
Geleiders achterruitverwarming bmw 2002 touring achterkant
Op de achterkant van de geleiders zitten de aansluitingen voor de plus en de massa. Er hoort een dun laagje schuim onder als bescherming voor de carrosserie.
Geleider achterruitverwarming bmw 2002 touring in kofferbak
Aan de linkerkant van de auto sluit je op deze geleider de plus kabel aan. Aan de rechterkant een massakabel.
Geleiders achterruitverwarming BMW 2002 touring in achterklep
Deze geleiders sluit je door de achterklep aan op de contacten op je achterruit.
Aansluiting geleiders achterruitverwarming bmw 2002 touring naar achterruit
Het kabeltjes tussen de achterruitverwarming priegel je door de achterklep zodat je hem aan kunt sluiten op de geleider.
Helaas kan ik de achterrruitverwarming nog niet testen. Ik heb inmiddels mijn 2e achterklep op de auto en allebei passen ze voor geen meter. De geleiders maken niet eens contact met elkaar. Maar een nieuwe beter passende klep is nu in voorbereiding dus binnenkort volgt hopelijk de echte test.

Ruitenwissers voor BMW 2002 Touring

Hoewel de voorkant van de Touring hetzelfde lijkt als de sedan is dat helaas niet waar. De voorruit is een stuk hoger. Daarom heeft de Touring een aparte ruitenwisser die langer is dan de ruitenwisser van de sedan. Dan is er ook nog een verschil in de vroege versie van 1600-2000 Touring (1971-1973) en de late versie van 1802-2002 Touring (1973-1974).

Het is als leek lastig om uit te zoeken hoe het nu hoort. En daarna te bepalen hoe je het zelf het mooiste vind. Vooral omdat niet alle onderdelen er nog zijn.

Hoe het hoort:

  • Het ruitenwisserrubber voor een Touring is 40cm t.o.v. de sedan 38cm
  • De vroege versie heeft RVS ruitenwissers
  • De latere versie heeft zwarte ruitenwisserarmen
  • De ruitenwisserarm van de bestuurderskant heeft een kleine spoiler erop en is 34cm
  • De ruitenwisserarm van de bijrijderskant heeft geen spoiler en loopt recht en is 37cm
Chrome en zwarte ruitenwissers BMW 2002 Touring
Chrome en zwarte ruitenwissers voor een BMW 2002 Touring

Het dilemma is hoe het hoort en wat je zelf mooi vind. Mijn auto is van een later model en hier horen de zwarte armen op. Dit staat prima maar… je kunt nooit te veel chroom of in dit geval RVS op een auto hebben. Ik zou er liever dus RVS armen op hebben maar… daarvan is alleen een rechte versie leverbaar. Maar dan mis je dus de correct spoiler op de ruitenwisser aan de bestuurderskant. En die wil ik natuurlijk wel hebben.

Wat te doen? De RVS ruitenwissers kun je polieren en dan glimmen ze weer ontzettend mooi. Alleen is de voet van aluminium gemaakt en die is vaak vol met pikkels van oxidatie en daar is niet zo maar wat aan te doen.

Bij BMW zijn de zwarte armen nog te bestellen. Maar zoals zo vaak is er weer wat met de levering. De beide armen zijn recht. En aan de bestuurderskant mist dus het spoilertje. Dan maar mijn zwarte ruitenwisserarmen opknappen. Omdat er veel kleine randjes en gleufjes aan de ruitenwisserarmen zitten wilde ik ze maar laten ontlakken.

Ontlakken kan in een bad bij Dijkhof Autorestauraties en ze hebben hem ook in de kleur van het wisserblad gespoten. Dit is zo’n bedrijf waar ze echt alles voor je auto kunnen maken. Er staan altijd auto’s waarvan ik denk… wat is dat? Ondanks dat ze altijd auto’s in de hogere prijsklasse hebben, helpen ze je toch gewoon ook bij kleine klusjes zoals het ontlakken en spuiten van een setje ruitenwissers.

Het eindresultaat: mooie zwarte ruitenwissers met nieuwe bladen