Onderwerpen: Smeer- en andere middelen

Normaal onderhoud aan de auto doen. Mijn project gaat nu echt een andere fase in.

Na 500 tot 1000 kilometer rijden na een motorrevisie is mij aangeraden om de motorolie te vervangen. Het leek mij een goed idee om dit samen met mijn zoontje Eise te doen. Wij klusten vroeger nooit thuis en ik hoop dat ik mijn zoon kan meegeven hoe leuk het is om zelf dingen te maken en te onderhouden. Bij klussen hoort voor hem een mooie rode overall dus die hebben we eerst aangedaan.

Tijd voor het opkrikken van de auto om de olieopvangbak eronder te krijgen. Nu is het verlagen van de auto even wat minder handig. Mijn zoon mag met de ratel de carterplug losdraaien. Het eerste begin doe ik natuurlijk zelf.

Eerste keer motorolie vervangen na motorrevisie van mijn BMW 2002
De eerste keer motorolie vervangen. Toch mooi dat ik nu in de onderhoudsfase terecht kom!
Nadat we de olie eruit hebben laten lopen is het tijd om ook het oliefilter te vervangen. Dat gaat een stuk minder soepel. Ik krijg het met de hand met geen mogelijkheid los. En gereedschap heb ik er niet voor. Tijd voor drastische maatregelen. Ik heb uiteindelijk een schroevendraaier door het filter heen geslagen waarna ik voldoende grip had om het filter los te tikken.

Als je een schroevendraaier door het oliefilter heen slaat, geeft het toch onnodig veel gesmeer met olie. De volgende keer ga ik zorgen dat ik een oliefiltersleutel heb zodat ik het filter ook makkelijk kan vervangen.