Onderwerpen: Motor

Een donormotorblok voor mijn BMW 2002tii is gevonden!

De meeste onderdelen voor mijn auto zoek ik zelf via internet of via-via bij elkaar. Maar vorige week werd ik gebeld. Iemand had mijn site ontdekt en nog een motorblok uit een BMW 2002tii staan. Of ik interesse had? Eh… nou ik ga de motor nog compleet uit elkaar halen en dan is een extra motorblok vast en zeker handig.

Voor wie er geen ervaring mee heeft… een motorblok is zwaar, echt zwaar. Je kunt dit best met 2 man tillen maar leuk is het niet. De motor stond op een zelf gelaste steun met wieltjes. We zouden de motor met steun dus naar de auto kunnen rijden. Maar je hebt hier een behoorlijk hoge auto voor nodig en dan nog moet je hem erin tillen.

Opeens dacht ik: kan ik niet zo’n dikke bus huren met lift. Dat is gelukt. Een Mercedes Sprinter. Zoals de beroemde BMW advertentie meldde: Auch ein Mercedes kann Fahrfreude bringen!

BMW advertentie: auch ein Mercedes kann Fahrfreude bringen
De bekende BMW advertentie: Auch ein Mercedes kann Fahrfreude bringen.

Samen met Arnoud Paternot in een dikke Mercedes Sprinter met lift, reden we naar Bunschoten-Spakenburg. De verkoper had de motor van de 2002tii al in de tuin staan. De toestand van het blok was onbekend. Maar hij had behalve in een 2002tii ook nog kort in een 318i gezeten. Na een ongeluk met die auto is het blok gered en sindsdien staat het blok stil.

Een waterbuis aan het blok was afgebroken en één van de doppen op het blok was naar binnen gedrukt. Het blok lijkt verder compleet met injectiepomp, leidingen en injectoren. Verder zat er nog een dynamo, een startmotor en een stroomverdeler bij. Super om dat achter de hand te hebben!

BMW 2002tii motor
Mijn nieuwe BMW 2002tii motor voor de revisie van mijn eigen motor.
Het motorblok heeft het volgende nummer op het blok staan: 2732433. Volgens de VIN decoder van de BMW club in Colombia gaat het om een BMW 2002tii van december 1973. Het is mij een raadsel waarom BMW zelf geen normale VIN decoder kan aanbieden en de BMW club in Colombia wel?

Thuis aangekomen is het uitladen een makkie. Kijk Arnoud eens even dit motorblok uitladen. Alsof hij dit zijn hele leven al doet!

motorblok op de lift van mercedes sprinter
Arnoud Paternot met een motorblok op de lift van de Mercedes Sprinter
Het enige nadeel van deze aankoop is dat er nu een motorblok op steun in mijn gang staat. Een betere plek heb ik op dit moment niet.