Onderwerpen: Carrosserie

Dagen slijpen, lassen, passen en meten. En in een uurtje las je de nieuwe neus erop.

Het meeste werk aan de carrosserie is voorbereiding. Daar kun je dagen mee bezig zijn. En eerlijk gezegd was ik dat ook. Ik heb uren met de haakse slijper met een staalborstel erop alle delen onder de motorkap kaal geslepen. Het is een stoffig en lawaaiig klusje. Niet het allerleukste werk om te doen. Maar ja… alle lak had vliegroest en dat moet er toch gewoon af. Als je daar overheen spuit komt de roest er zo weer doorheen.

Motorcompartiment BMW 2002
Na 2 dagen slijpen was het motorcompartiment kaal. Tijd om de roest te bestrijden.

De roest heb ik aangepakt met Rustyco gel. Eigenlijk viel het ontzettend mee. Er was een plek onder de houder voor de remvloeistof. Dat is rotspul en heeft daar misschien gelekt. Verder was de houder voor de accu erg roestig en bij de aansluiting van de kokerbalken met de carrosserie was wat roest. Nergens was het erg genoeg om te lassen.

Aan de bovenkant / buitenkant bij de aansluiting met de deuren was er wel roest. Aan beide kanten heeft autolasser Emile mooie kunststukjes uitgehaald om het te repareren. Plaatjes zijn erin gelast en ook nog stijlen waar de zijdrager later weer tegen gelast kan worden.

reparatie laswerk achter voorspatbord BMW 2002
Een doorkijkje naar de binnenkant van het dashboard en de reparatie achter het voorspatbord.

Toen de reparaties klaar waren was het tijd voor het meten van de nieuwe neus. Voor het vastlassen hebben we de neus vastgezet met 2 boutjes. De motorkap hebben we erop gelegd en vastgeschroefd.

Motorkap passen BMW 2002
De motorkap vastgeschroefd en passend gemaakt op de nieuwe neus.
Eigenlijk was het direct al netjes. Ook hebben we nog een spatbord erin gepast om te zien of dat netjes uit kwam. Ook dat was prima.

Op de verticale delen van de carrosserie hebben we ponsgaatjes gemaakt. De nieuwe neus hebben we met proplassen vast gezet aan de carrosserie. Eigenlijk was dat zo klaar. Onderaan de kokerbalken moest een wat dikkere rupslas gemaakt worden. Ook de accubak moest met een rupslas vast gezet worden. Na al dat passen en meten zat de nieuwe neus er binnen een uur op.

Nieuwe neus op BMW 2002
De nieuwe neus zit op mijn BMW. Het begint steeds meer op een mooie auto te lijken!

De komende dagen slijp ik de lasnaden allemaal netjes. Het motorcompartiment maak ik nog eens helemaal schoon. Dan gaan de lasnaden in de zinkspray en de epoxyprimer. De spuiter kan het dan verder helemaal perfect maken.

Maar nu eerst even genieten. De hele voorkant van de auto is nu nagenoeg aan kant!