Onderwerpen: Carrosserie

De eerste dag lassen was vooral een dag passen en meten. Dan een kleine aanpassing doen en opnieuw passen en meten.

Naar de eerste dag lassen aan mijn auto heb ik echt toegeleefd. Maanden ben ik al bezig met het inkopen van reparatieplaatmateriaal. Allerhande gereedschap heb ik gekocht voor het lassen, vertinnen, slijpen. De garage staat ook vol met middeltjes om roest om te vormen, gelaste delen te beschermen en plaatmateriaal voor eeuwig tegen roest te beschermen. Maar echt serieus aan de auto lassen… dat had ik nog steeds niet gedaan. Op 8 januari was het zover, het lassen kon beginnen.

Gelukkig heb ik hulp van een ervaren lasser, Emile Maarschalkerweerd. We zijn begonnen aan de achterkant van de auto:de kofferbakbodem. Origineel heeft BMW die aan de voor en achterkant vastgelast. De zijkanten zijn met kit aan de carrosserie vastgemaakt. Voor de BMW 02 Touring is dit een van de bekende roestplekken.

kofferbak bodem verwijderen met plasmasnijder
Met een plasmasnijder hebben we de bodem er netjes uitgesneden.

Aan de achterkant van de auto zit de kofferbakbodem helaas ook vastgelast met een beugel. Dit deel is ook de bevestiging voor de achterbumper. Het zit vast met een aantal puntlassen en die moesten uitgeboord worden. Na het uitboren zijn de gaatjes van de puntlas weer dichtgelast. Een lastig klusje om deze beugel te verwijderen.

Bevestigingsbeugel kofferbakbodem BMW 2002 Touring
Met een slijptol maakt Emile plaats. Met een boormachine boort hij de puntlassen eruit totdat de beugel verwijderd kan worden.
Omdat de kofferbakbodem duidelijk te roestig was heb ik in september al een 2e-hands kofferbakbodem gevonden. Terwijl Emile de kofferbakbodem netjes uit de auto verwijderde heb ik de kofferbakbodem met een slijptol met een staalborstel erop helemaal kaal gemaakt.
kofferbakbodem rondom benzinetank BMW 2002 Touring
De kofferbakbodem rondom de benzinetank van mijn BMW 2002 Touring. Het uitgesneden deel diende als mal om dit deel op maat te maken.

Ik had het gevoel dat het nu wel snel zou kunnen gaan maar we zijn uren aan het passen en meten geweest. Een paar extra handen zijn dan toch fijn. Emile lag onder de auto en sleep af en toe een deel weg. Ik gaf dan het stuk plaat weer aan of hamerde iets een beetje naar binnen. Uiteindelijk hebben we het deel passend gekregen. Zaterdag komt Emile weer en kunnen we de kofferbakbodem in elkaar lassen.