Onderwerpen: Brandstofvoorziening

Misschien is deze pomp als reservepomp te gebruiken? Eens testen of hij het überhaupt doet.

Ik kwam er veel te laat achter dat de BMW 2002tii een benzinepomp onder de auto heeft. Het blijkt een lastig te vinden onderdeel te zijn. En ook nog eens peperduur bij BMW zelf. Een nieuw setje met benzinepomp en expansievat kost ruim €400,- en dan mis je nog een brandstoffilter. Op zoek naar een correcte pomp kreeg ik gelukkig al snel twee reacties. Ik heb ze allebei gekocht.

De eerste pomp die ik kon kopen daarvan was het onzeker of hij het wel deed. Ik besloot het risico maar te nemen en gisteren ontving ik de pomp. Ik had eerder al een foto gezien dus ik wist dat de pomp niet nieuw was.

Benzinepomp BMW 2002tii niet correct
De benzinepomp voor mijn BMW 2002tii blijkt niet correct.

Na het verwijderen van een dikke laag siliconen zag ik een bekend logo… maar helaas niet het mooie BMW logo. Ik zag een VW en Audi logo. Snel even het bestelnummer Googlen en ja hoor: 810906091 c Fuel pump for Volvo, Porsche, VW and Audi. Niet origineel dus maar misschien wel te gebruiken? Via Facebook gaf Richard Venema al eerder de tip: Look for one of a Volvo (same as tii, much cheaper). Misschien is dat deze pomp wel en kan ik hem als reservepomp toch gebruiken? De hamvraag is nu of de pomp het dus überhaupt doet.

Tijd om de pomp te testen. Omdat alles zo roestig is kon ik niet zien wat de plus en de min was. Gewoon een kwestie van proberen dus. Omdat veel oude pompen vast gaan zitten heb ik de leiding vol gespoten met WD40. De pomp met expansievat heb ik op de accu neergelegd. De leiding uit het expansievat heb ik even in een kartonnen doos gelegd. Als de pomp dan werkt dan loopt niet overal WD40 over.

Via Jeffrey Kok van de BMW 02 Touring club kreeg ik nog wel de suggestie om te kijken wat de werkdruk van deze pomp was. Het bleek 5 bar te zijn maar een tii heeft maar 3 bar nodig. Deze pomp is dus definitief alleen geschikt voor in de achterbak voor noodgevallen. Jammer maar helaas.