Onderwerpen: Gereedschap

Tip: Koop een zo groot en zwaar mogelijke compressor binnen jouw budget.

Voor het serieus aan een auto klussen is een compressor super handig. Maar de grote vraag is natuurlijk welke? En waar koop je die? Moet je een nieuwe compressor kopen of is een 2e-hands compressor ook prima. De compressor die je nodig hebt is eigenlijk vooral afhankelijk van waar je hem voor wilt gebruiken. Het gereedschap dat je er op aan wilt sluiten heeft een bepaalde hoeveelheid lucht nodig per minuut en ook een werkdruk.

Ik wil de compressor gebruiken voor:

  • schoonblazen van onderdelen en slangen
  • banden oppompen
  • los en vastdraaien van schroeven
  • schuren en slijpen

Welke tankinhoud heb je nodig voor je compressor?

Voor kleinere klussen is een kleine tank voldoende. Een voorbeeld hiervan is het schoonblazen van onderdelen en slangen. Je kunt dan prima uit de voeten met een kleine compressor van de bouwmarkt met een tankinhoud van 25 liter. Ook het oppompen van banden kan met deze compressors. Als je langdurig een apparaat op de compressor wilt aansluiten dan is een grote tankinhoud fijn. Je voorkomt dan dat je compressor de hele tijd aan het loeien is. Dat is fijn want zelfs een stille compressor maakt een hoop lawaai!

Belangrijker is dat een compressor met grote tank minder snel zonder voldoende lucht komt te staan. Als dat het geval is dan kun je niet verder werken. Omdat ik waarschijnlijk ook de auto deels kaal ga schuren/voorbewerken voor een plaatwerker wil ik er ook een pneumatisch schuurapparaat op aan kunnen sluiten. Dan verbruik je langdurig veel lucht en is een grote tank met veel werkdruk aan te raden.

Ik ben daarom gaan zoeken naar een compressor van 3PK met een tankinhoud van 100 liter. Dit is een beest van een apparaat voor een beginnend klusser. Via Marktplaats vond ik een mooie compressor van het met Fini met 3PK en een tank van 100 liter. Niet goedkoop maar een dagje bij de plaatwerker of naar de garage is duurder. Vergis je er alleen niet in: een compressor is pas het begin.

Compressor met slanghaspel
Eindelijk heb ik mijn compressor met slanghaspel!

Wat heb je nodig bij een compressor

Bij een compressor heb je nog een slang nodig. Deze slang sluit je aan op de snelkoppeling van de compressor. Beschouw deze slang maar als een verlengsnoer. Erg handig is een oprolbare kabelhaspel. Je kunt deze slang zo lang maken als je wilt en hij rolt weer op als je klaar bent. Zo ligt er niet de hele tijd een slang over de vloer. Denk er aan dat er aan dat je aan het begin en het het eind van deze slang ook weer een snelkoppeling moet komen. Bij mijn oprolbare haspel ontbraken deze koppelingen. Jammer want ik kon dus niet direct beginnen.

Orion of Euro koppelingen

Voor pneumatisch gereedschap bestaan er 2 soorten systemen: Euro en Orion. Het is handig om te kiezen voor een universele koppeling aan de slang of kabelhaspel. Dan passen zowel Euro als Orion koppeling. De kenners adviseren gereedschap met een insteeknippel met Euro koppeling. Het grote verschil is dat deze koppeling een grotere luchtdoorlaat heeft waardoor je meer druk hebt op je gereedschap. Handig voor gereedschap waar veel druk voor nodig is zoals bijvoorbeeld een slagmoersleutel maar ook slijp en schuurgereedschap.

orion en euro nippel
Links de orion nippel, rechts de euro nippel