Benzinelucht in BMW 2002

Sinds ik in mijn Touring mag rijden heb ik last van benzinelucht. En dan niet van de categorie: alle oldtimers ruiken een beetje. Ik bedoel echt benzinestank. Ik ruik het als ik mijn garage in kom maar vooral in de auto zelf ruik ik het. Ook tijdens het rijden is het goed te ruiken. Het maakt niet uit of de tank vol is of leeg. Omdat ik alles nieuw opgebouwd heb en ook de tank gereviseerd is, snap ik gewoon niet hoe het kan. Tijd dus om dit tot op de bodem uit te zoeken.

De benzinestank is in de auto te ruiken en niet zo zeer buiten de auto. Het zit dus ergens in de cabine. De stank is waarschijnlijk ook meer aanwezig omdat bij een Touring de tank in de auto zit. Bij een 02 sedan zit de tank in de kofferbak en is dus niet echt onderdeel van je interieur. Het is dus zaak om alle elementen te controleren die zich IN de auto bevinden:

  • Benzineleiding
  • Retourleiding
  • Vulbuis
  • Ontluchtingspijp
  • Flens voor de tankdop
  • Vlotterbuis in de tank
  • Aanzuigbuis in de tank

De aanzuigbuis van de tank heeft voor de 2002tii 2 uitgangen. Een voor de benzinetoevoer (de dikke slang) en een voor de retourleiding. De dunnere slang. Van de benzinetoevoer loopt een korte slang van de tank door de auto naar het expansievat onder de auto. Ik heb deze slang gecontroleerd en de slangenklem ook. Dit is niet de bron van het lek.

De retourleiding loopt van de achterkant van de injectiepomp door het schutbord van de auto binnen door de auto langs de dorpel aan de bijrijderskant. Dit is een leiding van hard plastic. Ik heb deze leiding volledig vervangen door een nieuwe leiding. Het kan natuurlijk zo zijn dat deze leiding toch lekt. Bijvoorbeeld omdat je de panelen onder het dashboard vast schroeft en deze schroeven de leiding geraakt hebben. Om dit te testen heb ik aan de kant van de tank de leiding los gehaald en er een boutje in gedraaid. Met een slangenklem heb ik dit boutje nog extra vast gezet.

Onder de motorkap heb ik daarna luchtdruk op de leiding gezet. Binnenin heeft een vriend van mij geluisterd of hij ergens in de auto iets hoorde sissen. Maar dat was niet het geval. Test dit wel voorzichtig. Het boutje kan los schieten en schade aan jou of je auto aanrichten.

Als je de tankdop los maakt kom je bij een rubberen vulbuis. Deze buis heb ik ook vernieuwd maar voor de zekerheid heb ik hem nog een keer los gemaakt. En hem in alle hoeken en standen gebogen om te controleren op haarscheurtjes. Door deze haar scheurtjes zou ook benzinedamp kunnen ontsnappen. Maar dit zag er bij mij allemaal nog heel netjes uit.

In de rubberen vulbuis zit een gaatje voor een ontluchtingspijp. Als deze ontluchtingspijp verstopt zit dan kan de tank niet ontluchten en zullen benzinedampen een ander pad proberen te zoeken. Met de compressor heb ik deze buis nog eens doorgeblazen maar daar was niets mis mee. Deze ontluchtingspijp gaat met een tule door de kofferbodem. Ook deze tule kan kapot zijn waardoor de ontluchting weer naar binnen kan slaan. Maar ook dit was bij mij allemaal nieuw en nog helemaal netjes.

Tussen de vulbuis en de tankdopflens zit een pakking. Deze pakking kan ook kapot zijn of niet goed zitten. Ik heb dit gecontroleerd en ook deze pakking met benzinebestendige vloeibare pakking ingesmeerd. Voor de zekerheid.

Onder de vlotterbuis zit een rubberen o-ring. Deze heb ik nieuw bij Walloth Nesch gekocht en in de auto gezet. Maar na een jaar zaten er toch haarscheurtjes in de ring. Ik heb deze vervangen door een oudere o-ring van Jeffrey Kok. Deze o-ring zag er ondanks zijn leeftijd veel beter uit.

o-ring om vlotterbuis BMW 2002
De o-ring om de vlotterbuis heb ik gecontroleerd en ook met een klein beetje vloeibare pakking ingesmeerd.

Eerder had ik al een keer de pakking onder de aanzuigbuis van de benzinetank vervangen omdat hij helemaal vervormd was.

rubberen pakking op aanzuigbuis BMW 2002tii
De rubberen pakking komt hier onder de aanzuigbuis uit. Ik dacht dat dit kwam door slechte kwaliteit van de rubberen pakking.

Als laatste heb ik de aanzuigbuis van de tank nog maar gecontroleerd. Dit kon het volgens mij nooit zijn want hier zit een dikke rubberen ring onder van zeker 2 mm dikte. Deze ring had ik een paar maanden geleden al vervangen. De aanzuigbuis wordt met 8 boutjes met een carrosseriering aan het boutje vast gedraaid.

benzine bovenop aanzuigbuis tank bmw 2002tii
Bij het verwijderen van de boutjes viel mij direct op dat het onder de carrosseriering nat was van de benzine.

Na het verwijderen van alle boutjes kon ik de aanzuigbuis verwijderen. Ook bovenop de dikke rubberen pakking stond benzine. Onder deze dikke pakking stond ook benzine.

aanzuigbuis benzine hol geworden bmw 2002tii
Wat het meeste opvalt is dat de aanzuigbuis op de plaats waar de boutjes erdoor gaan hol geworden was.
Het was mij meteen duidelijk. De boutjes zijn veel te strak aangedraaid. Dat heb ik zelf helaas gedaan. Ik heb een aantal maanden geleden al de rubberen pakking vervangen. Die was uitgezet en kwam onder de aanzuigbuis uit.

Inmiddels begrijp ik dat de pakking niet uitgezet was maar dat ik de boutjes van de aanzuigbuis gewoon veel te hard heb aangedraaid. Met een hamer, wat houten hulpstukken en op de stalen werkbank heb ik de aanzuigbuis weer recht geklopt. De pakking heb ik onderaan en bovenaan ingesmeerd met benzinebestendige vloeibare pakking. Het geheel heb ik weer voorzichtig in elkaar gezet.

Tijd voor een proefrit. De tank was vrij leeg maar dat geeft niet. Na de auto rustig warm gereden te hebben heb ik flink wat bochten hard gereden en een aantal malen stevig geremd. En… er was geen benzinelucht meer in de auto. Hup naar de benzinepomp en de tank tot de rand gevuld met euro 98 benzine. Nog een keer stevig gereden en… nog steeds geen benzinelucht. Wat een opluchting. Het was echt erg smerig en nu kan ik nog meer genieten van mijn Touring!

Mochten jullie nog tips hebben om dit te controleren, laat het dan zeker in de commentaren nog even weten.

Brandstofpomp vervangen BMW 2002tii

Omdat de motor niet goed loopt en het probleem niet aan een bepaalde cilinder gebonden is ben ik samen met Jeffrey Kok aan het zoeken naar algemene oorzaken. Een van de oorzaken kan onvoldoende brandstofdruk zijn. Om dit uit te sluiten heb ik besloten uit voorzorg de brandstofpomp te vervangen. De originele pomp is nog leverbaar bij BMW maar blijkt bij navraag niet meer de originele te zijn. Je verwacht dan dus de originele pomp te krijgen voor een prijs van 380 euro maar het is de opvolger.

brandstofpompen BMW 2002tii
De bovenste pomp is de originele pomp die op een BMW 2002tii hoort. De pomp eronder is zijn opvolger.
De 2e pomp in de tabel is nu dus de nieuwe pomp. Bij BMW onredelijk duur maar online te koop voor nog geen 100 euro inclusief verzending. Zoek maar naar BOSCH 0580464032.

oude en nieuwe brandstofpomp BMW 2002tii
Bovenaan de oude en eronder de nieuwe brandstofpomp
De brandstofpomp wordt geleverd zonder aanbouwmaterialen en zonder kapjes. De afschermkapjes heb ik besteld bij Rick Donkers Auto Electics. De ringkabelschoentjes had ik gelukkig liggen in mijn steeds beter uitgeruste garage.

Aan de foto zie je als dat het allemaal niet plug en play is. De brandstofslang en de aansluiting van de stroom zit niet meer aan de zijkant van de pomp maar aan het uiteinde. Je hebt dus ook een iets langer stuk brandstofslang nodig. Ook de oude stekker kun je niet meer gebruiken. Je moet hem afknippen en vervangen door 2 ringkabelschoentjes. Neem hiervoor ringkabelschoentjes met een groot en een klein oog.

De aansluitingen op de nieuwe pomp heeft ook een dikker en een dunner boutje. Het zorgt er dan voor dat ze goed vast zitten en dat je ze ook niet makkelijk verwisselt. De groen met witte kabel is de + en de bruine draad is de -. Ook op de pomp staat een plus en een min symbool dus dat maakt het makkelijk.

Elektrische aansluiting brandstofpomp BMW 2002tii
Hier zie je de aangesloten brandstofpomp met afdekkapjes

Als je alle materialen klaar hebt is het tijd om de oude pomp te verwijderen. Tip: gebruik slangenklemmen voor alle slangen die je los trekt! Zowel uit de tank als uit het expansievat komt een grote plons benzine. Omdat ik dit vergeten was en dit op de vloer van mijn garage doe, lag ik in een heerlijke plas benzine…

De nieuwe pomp bevestig je in de houder. Na het vastzetten bleek dat de pomp niet goed vast zat. Dit komt doordat de oude pomp een huis van 59 millimeter doorsnede heeft en de nieuwe pomp slechts 52 millimeter doorsnede heeft. Ik heb een strook rubber gepakt en om de nieuwe pomp gerold tot de oude dikte bereikt was. Nu was het wel mogelijk om de pomp goed vast te zetten.

Na het monteren heb ik kort het contact aangezet om te horen of de pomp draaide. Ik heb de pomp kort laten draaien zonder de auto te starten. Daarna onder de auto kijken of er lekkage was maar dat was niet het geval. De auto kon nu veilig gestart worden en sprong gewoon aan. Helaas loopt de motor nog steeds niet goed maar nu weet ik in ieder geval dat het niet aan de brandstofpomp ligt. Tijd dus om verder te speuren.

Via Richard Venema kreeg ik nog deze tip: Neem de pomp van een Porsche 924, zit ook in diverse audi’s. Ff pomphuis en rotor overzetten, klaar. Ik heb een pomp, origineel, voor 125 dollar.. Dit is een mooie tip en dat ga ik ook een keer proberen. Dan ziet alles er weer helemaal origineel uit en dat is toch wel gaaf. Maar voor nu dus eerst kijken of we de motor mooi kunnen laten lopen met deze nieuwe Bosch pomp.

Benzinepomp BMW 2002tii

De benzinepomp van de BMW 2002tii is een onderdeel dat je niet op een normale BMW 02 zult vinden. De normale BMW 02 heeft een benzinepomp op de cilinderkop. De BMW 2002tii heeft een injectiepomp maar tussen de tank en de injectiepomp zit ook nog een elektrische benzinepomp die zorgt voor een voordruk voor de injectiepomp. Omdat het een tii onderdeel is rekent BMW hiervoor inmiddels ook tii prijzen. Een nieuwe pomp kost maar liefst €336 euro! Dit bedrag is exclusief expansievaatje met bevestiging voor de pomp. Duidelijk de moeite waard dus om zelf te reviseren.

Het vinden van een oude benzinepomp voor mijn tii om op te knappen viel niet mee. Toen dat eenmaal gelukt was, heb ik het expansievaatje met houder voor de pomp laten poedercoaten.

De pomp zelf heb ik opgeknapt door hem goed schoon te maken en de roest er met een staalborstel af te halen. De kale pomp heb ik behandeld met RX7 en RX10. Zo blijft de pomp beschermd tegen de roest.

benzinepomp BMW 2002tii met expansievaatje
De benzinepomp gemonteerd aan de houder met exansievaatje. Wat is het mooi geworden!

Onder de auto bij de achteras zit bij een BMW 2002tii een houder. Daar kun je het expansievat met benzinepomp aan bevestigen. Je hebt hiervoor 3 rubbers nodig met aan 2 kanten een tapeinde. Het BMW bestelnummers van dit onderdeel is: 1177891.

rubberen steuntjes voor benzinepomp bmw 2002tii met artikelnummer 1177891
Drie rubberen steuntjes voor de houder van de benzinepomp voor de BMW 2002tii met artikelnummer 1177891.
houder brandstofpomp bmw 2002tii
Aan de houder onder de auto monteer je de brandstofpomp voor een BMW 2002tii.
De benzinepomp sluit je aan met een speciale stekker. De kabels liggen nu voor een deel bloot tussen het rubber over de stekker en de krimpkous die over de kabel zit.
Stekker benzinepomp BMW 2002tii
De kabel naar de stekker van de benzinepomp wil ik nog een nieuwe krimpkous geven.

Benzinetank sealen met Tapox

Met Fedox heb ik eerder de benzinetank al ontroest. Alle vuiligheid en roest is er nu dus uit. Het nadeel is dat er door het ontroesten misschien ook kleine haarscheurtjes te voorschijn komen. Om een lekkende tank te voorkomen is het nu belangrijk om de benzinetank te sealen. Hiervoor heb ik een 2 componenten sealer van Tapox gebruikt. In deze handleiding lees je hoe je dit het beste aanpakt. Inclusief tips hoe ik het achteraf nog handiger had gedaan. Maar ja achteraf… Lees verder