Onderwerpen: Restauratie

Goed gereedschap maakt het verschil maar dan moet je wel weten hoe je er mee om moet gaan.

Om de puntjes op de i te zetten voor de spuiter lag ik onder de auto. Het leek op een plek alsof er nog wat tectyl zat. Toen ik beter keek bleek het een gat in een van de 4 doppen in de bodemplaat en nog een gaatje in het randje eromheen. Zucht… weer laswerk was mijn eerste gedachte. Mijn tweede gedachte: nu moet ik toch bitumen isolatie aan de binnenkant van de auto van de bodemplaat verwijderen want misschien is er nog wel meer verborgen roest.

Dop bodemplaat BMW 2002
In de bodemplaat van een BMW 2002 zitten 4 van deze doppen. Helaas zit er in die van mij roest.

Bitumen is echt rotzooi. Een klein deel aan de voorkant heb ik al een keer verwijderd. Met een brander en een verfkrabber. Echt een rotklus. Op de BMW 2002 groep op Facebook zag ik een tip om het te proberen met een pneumatische beitel. Die dingen zijn niet duur. Ik vond er een bij Toolstation voor nog geen €18,-. Als het werkt is dat het geld zeker waard.

pneumatische beitel
Met de pneumatische beitel hamer je de isolatie zo van je bodemplaat af. Dat scheelt echt HEEL VEEL werk.
gat in bodemplaat door pneumatische beitel
De pneumatische beitel gaat alleen zo hard dat ik zo een gat van 5 centimeter in de bodem sloeg. De druk in de compressor moest dus wat omlaag.

Mooi dat nieuwe gereedschap maar de instellingen op de compressor stonden optimaal afgesteld voor het losdraaien van 40 jaar oude bouten. Voor de luchtbeitel is veel minder druk nodig. Dan is hij ook wat hanteerbaarder en is blijft je bodem heel. Weer wat geleerd zal ik maar zeggen. En na al dat ingewikkelde laswerk van de afgelopen tijd krijg ik dit ook wel weer dicht.

Bitumen isolatie verwijderd BMW 2002
In twee uur tijd is alle bitumen isolatie verwijderd. Een heel mooi resultaat!
De laatste restjes bitumen isolatie verwijder ik met een de haakse slijper met een staalborstel erop. Om het dan echt helemaal perfect te maken neem ik het af met een doek met wasbenzine. De spuiter kan het dan weer als nieuw opleveren! Dan is er weer een klus geklaard waar ik echt tegenop zag.