Onderwerpen: Brandstofvoorziening

Voor €60,- is mijn benzinetank is weer als nieuw. Hier kan ik weer jaren mee vooruit.

Een BMW 2002tii is op zich al een niet veel voorkomend model, de 02 Touring is ook zeldzaam, maar de BMW 2002tii Touring is nog veel zeldzamer. Een nieuwe tank voor dit model is dubbel zeldzaam en bovendien niet meer te koop. Het was dus wel even zoeken voor ik een tank vond om mijn auto weer origineel te maken. Op deze tank moet ik zuinig zijn dus ik ging op zoek naar een methode om de tank langdurig te beschermen tegen roest.

Aan de randen was de tank roestig geworden. Een benzinetank bestaat uit een binnentank en daaromheen nog een extra laag metaal. Deze buitenste laag metaal was op de naden uit elkaar gaan staan. Dit komt door het roesten waarbij metaal uit zet en dus uit elkaar gedrukt wordt. Deze naden heb ik ingesmeerd met RX5 een dun goedje dat de roest stopt. Ik heb erop gelet dat het echt overal tussen de naden komt. De openstaande naden heb ik vervolgens weer tegen elkaar gehamerd.

Benzinetank BMW 2002tii Touring voor poedercoating
Dit was de tank voor mijn BMW 2002tii Touring zoals ik hem kocht: roestig en smerig

Op allerlei plaatsen was er nog steeds beginnende roest te zien. Het was tijd om ook deze roest aan te pakken. Er zijn allerlei methodes om dit te doen maar ik kreeg de tip om een tank te laten poedercoaten. Op zoek naar een bedrijf bij mij in de buurt kwam ik uit bij G. van Rijn B.V. Moffel- en Spuitinrichting. Je komt dan op zo’n vaag industrieterrein in een grote loods. Daar zie je hoe het proces ongeveer werkt.

Poedercoaten gaat in 4 stappen

  1. stralen van het metaal om alles grondig te verwijderen en reinigen
  2. Voorbehandelen van het metaal
  3. spuiten met poedercoating materiaal
  4. uitharden – bij hoge temperatuur smelt het poeder tot een dikke gladde laag

Ik besloot om de tank daar te laten poedercoaten in de kleur mat zwart. En kijk eens naar het resultaat!!! Voor €60,- is mijn benzinetank is weer als nieuw, hier kan ik weer jaren mee vooruit. Ze gaven mij nog als advies mee om de onderkant te behandelen met Valvoline Tectyl Glashelder. Tegen roest en steenslag. Dat ga ik zeker doen.

Benzinetank BMW 2002tii gepoedercoat
Dit is dezelfde benzinetank voor mijn BMW 2002tii Touring maar dan gepoedercoat. Wat een verschil!

Zelf je tank poedercoaten? Kijk dan zeker eens bij:
G. van Rijn B.V. Moffel- en Spuitinrichting
Elektronweg 18
3542 AC Utrecht
Bel: 030 – 2410642
Mail: vanrijncoating@kpnplanet.nl​