Onderwerpen: Brandstofvoorziening

Met fedox ontroest ik mijn benzinetank zodat hij weer jaren mee kan.

De benzinetank van een BMW 2002tii Touring is vrij zeldzaam en niet meer nieuw te bestellen. Nu ik er een gevonden heb is het zaak om deze tank op te knappen en te beschermen tegen roest. Dat proces bestaat uit een aantal stappen. Nadat ik eerder al mijn tank had laten poedercoaten is het nu tijd om de benzinetank te ontroesten met Fedox.

Dit heb je nodig om je tank te ontroesten:

  • Fedox – 1 fles van een liter is genoeg voor een tank van 15/20 liter
  • Ducttape
  • Emmer
  • Trechter
  • Materiaal om de tank schuin te houden (zie stap 2)
  • Veiligheidshandschoenen
  • Veiligheidsbril
Benodigdheden voor ontroesten benzinetank
Alles wat je nodig hebt om een benzinetank te ontroesten. Bereid het goed voor!

Fedox is te koop bij Rustbuster in Veenendaal voor €14,95 per liter maar ook bij Amazon.de, al moet je daar wel even zoeken welke leverancier in Nederland levert.

Stap 1 – Reinig je tank

Uiteraard zorg je dat je tank goed leeg is. Er mogen echt geen oude benzineresten in zitten. Leeg dus de tank en voer de oude benzine af want het is gewoon klein chemisch afval. Spoel daarna met veel heet water met afwasmiddel totdat de tank zo schoon mogelijk is.

Stap 2 – Bereid het ontroesten van de tank goed voor

Een tank vol met 30 liter is zwaar en onhandig. Echt goed ontroesten doe je door tank telkens in een andere positie te plaatsen zodat de ontroester overal komt. Je moet een plek hebben waar de tank schuin in verschillende posities kan blijven staan zonder te beschadigen. Je hebt dus ‘dingen’ nodig die je onder je tank kunt plaaten om de tank schuin te houden. Op die manier komt de Fedox ontroester overal, ook in de naden.

Om de tank te beschermen tegen krassen heb ik onder de tank een plat gevouwen kartonnen doos gelegd. Om de tank schuin te houden koos ik voor stukken hout met papier eromheen tegen het krassen. Ook een koffer met een kleine krik heb ik gebruikt. En een langwerpig koffertje met daarin een momentsleutel. In mijn tank zitten recht en schuine stukken dus je moet een per kant proberen wat het beste werkt. Omdat elke tank een ander vorm heeft zal het verschillen wat er het beste werkt. Het is een behoorlijk gedoe. Ik kan mij ook voorstellen dat dit met een workmate die je open en dicht draait goed kan werken.

Stap 3 – Maak de openingen dicht

Mijn tank heeft 3 openingen: een voor het tanken van de benzine, een voor de retourleiding van de injectiemotor en een waar de benzine naar de motor uit gaat. Met ducttape heb ik de twee kleinste openingen dicht gemaakt. De grootste opening laat je open omdat je via deze opening het makkelijkste water en Fedox kunt toevoegen.

Stap 4 – Vul je tank met ontroester van Fedox

Doe je veiligheidshandschoenen aan en de veiligheidsbril op. In de grootste opening van je tank steek je nu de trechter. Vul je tank met 9 liter water van 60 graden en voeg hier 1 liter Fedox bij. Mijn tank is 55 liter groot. Om te zorgen dat ik het ook goed in de naden van de tank krijg heb ik 3 flessen Fedox gekocht. In totaal zit er nu dus 30 liter in mijn tank. Maak nu ook het laatste gat van je tank dicht met ducttape.

Benzinetank gevuld met ontroester
De benzinetank is gevuld met ontroester en afgesloten met ducttape. Nu minimaal 12 uur draaien en keren.

Laat het mengsel nu minimaal 12 uur staan en keer de tank regelmatig zodat alle kanten van de tank goed ontroest worden.

Stap 5 – Verwijder het Fedox mengsel uit je tank

Giet het Fedox mengsel uit je tank. Doe dit voorzichtig want Fedox is irriterend voor de ogen. Draag dus voor de zekerheid een beschermbril en handschoenen. Voer het Fedox mengsel netjes af naar het klein chemisch afval.

Je tank is nu volledig ontroest en klaar voor de volgende stap: het sealen met 2 componenten benzinetanksealer van Tapox.