Onderwerpen: Velgen

Een goede band zoeken voor je auto is nog niet eenvoudig.

Op mijn BMW 2002tii Touring komen de originele lichtmetalen velgen. Deze zijn 13 inch x 5J. Als je nog nooit een band gekocht hebt zoals ik, dan duizelt het je al snel. Je moet rekening houden met de breedte en hoogte zodat de band op jouw velg past. Ook moet je er op letten dat je niet te groot en te breed kiest. Anders loopt je band aan tegen de auto. Dat is weer slecht voor je band. Bovendien slijpt je auto op die plekken kaal waardoor roest weer een kans krijgt. Om het geheel nog extra verwarrend te maken gebruiken ze voor banden eigen maten.

Er is niet veel keuze meer in 13 inch banden omdat de moderne banden allemaal groter zijn. Maar toch is het maken van een keuze nog lastig. Ik heb het daarom Jeffrey Kok maar gevraagd. Hij zei: Kies een band van 185x70xR13. Tja… dat is dus het probleem met die banden. Het eerste cijfer staat voor de breedte: 185. Het tweede staat voor de hoogte: 70. Het derde is de diameter: R13.

Als je dit invoert op diverse bandensites kom je nog steeds een stuk of 40 banden tegen. Maar wat moet je nou kiezen?

Om consumenten een keuze te geven op basis van feiten is er een eu bandenlabel. Dit is een sticker met wat harde feiten, vergelijkbaar met de sticker die op elektrische apparaten te vinden is over het energiegebruik.

EU bandenlabel
Het EU bandenlabel met daarin de rol/rijweerstand, prestaties bij nat wegdek en geluid
Op het bandenlabel staan 3 zaken die van belang zijn:

  1. Rol- rijweerstand – dit heeft invloed op het verbruik van jouw auto
  2. Nat weggedrag – de prestaties van de band in geval van regen
  3. Geluid in DB – hoeveel lawaai maakt jouw band

Je kunt nu op basis van feiten een keuze maken voor de beste band voor jouw weggebruik. Als je bijvoorbeeld nooit in de regen rijdt, hoef je daar geen rekening mee te houden.

Als je de keuzeopties nog wat platter slaat zijn er eigenlijk maar 2 belangrijke afwegingen:

  • Een band met een stoer profiel
  • Een band met goede specificaties

Alle banden met een stoer profiel hebben slechte specificaties. Banden met goede specificaties hebben geen stoer profiel.

Omdat deze auto mijn enige auto is en inmiddels ook een familieauto is kies ik voor de band met goede specificaties. In mijn geval is dat de Nexen N’Blue ECO 185/70 R13 86T geworden. Een band die €41 kost en dus niet te duur is en de beste gemiddelde specificaties heeft.

banden 13 inch
Nexen N’Blue ECO 185/70 R13 86T