Onderwerpen: Restauratie

De auto heeft weer een motor en staat zelfs op wielen! Wat een mooie dag!

Als je de motor weer in een gerestaureerde auto zet, heet dit het huwelijk. Een feestelijke dag waarop de auto weer compleet is. Op zo’n dag komen maanden werk bij elkaar. Het subframe moet dan compleet zijn inclusief veerpoten en velgen. Ook de achteras hebben we er vandaag nog onder gezet. De auto heeft dus niet alleen een motor maar staat ook weer op wielen in plaats van op een rijdend frame of een paar klossen.

Zo’n klus lukt je alleen maar met een goede voorbereiding en vooral veel hulp. Die dag hielp oud BMW 02 rijder Lammert Grooten en natuurlijk Jeffrey Kok.

aanhangwagen vol onderdelen BMW 2002tii
Een aanhangwagen vol onderdelen: een vooras met motorblok, velgen, een complete achteras en een versnellingsbak en vele andere kleine onderdelen

De dag was dubbel spannend omdat ik voor het eerst de auto helemaal gespoten zou zien. En wat is ie mooi geworden. Daar heeft Fred Pel echt een kunstwerk afgeleverd.

BMW 2002tii Touring gespoten
Mijn BMW 2002tii Touring, mooi gespoten. Klaar voor het huwelijk met de motor

De volgorde waarin iets moet gebeuren is erg lastig met zo’n groot project. Daarom is het fijn dat ik zoveel hulp krijg van mannen met ervaring. Die zeiden unaniem: eerst moeten de leidingen en isolatie erin. Jeffrey heeft de isolatie erin gezet en de remleidingen opnieuw gebogen en de leidingen vast gezet.

Met vereende krachten hebben we vervolgens de motor onder de auto geplaatst op een kar met wielen. Daar hebben we de auto op de brug langzaam overheen laten zakken en het subframe vast geschroefd aan de carrosserie.

4 man werken aan BMW 2002tii
Met vereende krachten bouwen we de motor in de auto
motorblok bmw 2002tii in auto
De motor van mijn BMW 202tii zit er in
Daarna hebben we de achteras er ook nog op gezet inclusief het differentieel. Nadat we de velgen vast gezet hebben, was het tijd om de auto op eigen benen te laten staan. Een echte mijlpaal.

Het was een hele mooie maar lange dag. Uiteindelijk moet er nog heel wat gebeuren om de klus echt af te maken maar ik ben toch heel tevreden met het resultaat. De auto kan rollen en kan verder afgebouwd worden.

Nu eerst alle onderdelen bestellen die ontbraken tijden het huwelijk. Je vergeet toch altijd een aantal dingen tijdens zo’n groot project maar dat hoort erbij. Op naar de volgende mijlpaal!