Onderwerpen: Restauratie

YES! Mijn BMW 2002tii Touring is goedgekeurd tijdens de APK keuring, zelfs met steekproef.

Het viel niet mee om een goed adres voor een APK keuring te vinden. We moesten in de garage zelf ook wat af kunnen stellen. En dat willen de meeste garages niet. Uiteindelijk kwam ik terecht bij Lorentz APK in Zeist en dat was een hele gelukkige keuze! Alleen… Zeist… Dat is toch 20 minuten rijden met een auto die sinds 1996 niet meer gereden had.

lorentz apk zeist
Lorentz APK in Zeist, niet zo makkelijk te vinden maar wel super goede hulp en een aardige eigenaar.

Aan de APK keuring ging een grondige voorbereiding vooraf. Gordels zijn gemonteerd, kentekenplaten erop gezet, het hele interieur is nu geplaatst. Verder heb ik alle bouten nog een keer nagetrokken, tenminste dat dacht ik. De remvloeistof lekkage is gerepareerd. Koelvloeistof lekkage aan de waterflens is nu gedicht. En nog heel veel meer kleine dingen. Maar er was nog wel een probleem met de motor. De auto liep beroerd en sloeg vaak af.

Samen met Jeffrey Kok hebben we alle instellingen nog een keer nagelopen zoals de ontsteking, CO en het stationair toerental. De auto leek vaak op 3 cilinders te lopen. Op de ochtend voor de APK besloot ik de auto nog even te starten. Vlak erna rook ik benzine. De retourleiding was eraf geschoten. Er lag een aardige plas benzine in de garage. Nou ja… beter in mijn garage dan onderweg met een lege tank stranden.

Onderweg naar de garage sloeg de auto bij elk stoplicht af. En hij remde ook beroerd, je moest echt keihard remmen. Bij het nemen van een verkeersdrempel liepen de banden aan op de voorspatborden wat ook een rotgeluid geeft. Jeffrey zat naast mij en hield mij een beetje rustig. Ik was gewoon echt bloed nerveus. En dat de auto de hele tijd afsloeg maakte het alleen maar erger.

Eenmaal bij de APK begonnen we met het afstellen van de CO. Hier meet je de uitlaatgassen met een soort peilstok in de uitlaat. Met een stelschroefje in het gasklephuis kun je dit aanpassen. Het mooie was dat de motor ineens heel netjes liep. Dat moet ook want CO kun je alleen meten bij een normaal stationair lopende motor.

Co afstellen BMW 2002tii
Met deze stand was de CO in orde
Nadat de CO in orde was hebben we de koplampen afgesteld. Ze schenen helemaal scheef maar met het draaien aan de stelschroeven was dat weer goed te krijgen.

Helaas deed de kentekenverlichting het niet terwijl ik zeker wist dat ik het gecontroleerd had. Maar dat klopte dus niet. Er zaten zelfs geen lampjes in… Van de eigenaar van de garage kreeg ik 2 lampjes maar het werkte nog steeds niet. Tijdens het loshalen van de kentekenverlichting was er een zekering doorgebrand. Die had ik gelukkig bij mij. Ook in de rechter koplamp deed een lampje het niet meer. Die had de garage gelukkig ook nog liggen.

Op de brug ontdekte de eigenaar van de garage dat een pitmanarm helemaal niet vast zat en dat hier ook geen splitpen doorheen zat. Dit had een heel groot probleem kunnen geven onderweg. Als dat losschiet is de auto aan één kant onbestuurbaar. Dit had ik echt niet mogen missen maar het is gelukkig goed gegaan. Ook voorop het subframe zitten 2 grote rubbers met een kroonmoer vast. Ook deze zaten niet echt goed vast en de splitpen ontbrak. Geen idee hoe ik dit gemist heb.

We ontdekten verder dat de veren bij de schokdempers achter niet goed op de rubbers boven en onderop zaten. Met vereende krachten en een bandenlichter hebben we de veren op de plek gedrukt.

De garage-eigenaar zag verder nog dat bij de achterlichten de lampjes voor de remlichten en de stadslichten omgewisseld moeten worden. De remlichten horen feller te zijn dan de stadslichten. Daarbij worden die lampen ook echt heet als ze de hele tijd aan staan. Dan smelt het binnenwerk van je lampen dus. Erg fijn dat hij zo mee denkt.

Toen was het tijd om de auto goed te keuren en af te melden. Man wat was ik blij. Maar… het was nog niet klaar. Er werd door de RDW nog een steekproef gedaan. Pas als de onafhankelijke controleur van de RDW de auto ook goed zou keuren dan was de auto echt goedgekeurd. Het wachten begon.

Ineens deed het remlicht links achter het niet meer. Na het wisselen van het lampje was het gelukkig weer in orde. Dat moet dan alleen wel heel snel gebeuren want als de steekproef start, mag je niet meer aan de auto klussen. Dus we hebben met grote haast het lampje gewisseld.

Toen de keurder van de RDW binnen kwam zei de garage-eigenaar: zo je komt een keuring verrichten op een nieuwe auto uit 1975! Ook deze keuring verliep goed totdat… het linkerachterlampje het weer niet deed.

De man van het RDW was gelukkig erg aardig. Hij zei: maak het nu gewoon even. Ik zie heus wel hoeveel zorg er aan de auto besteed is en dat jullie het lampje wel in orde krijgen. En toen dat ook weer werkte was het allemaal in orde. De auto was goedgekeurd.

Man wat ben ik blij en opgelucht. Terwijl ik dit bericht schrijf heb ik een stapel gele briefjes gemaakt van alle klussen die ik nog moet doen maar ook dat komt wel weer in orde.

Belangrijkste uitdaging is nu dat de auto goed gaat lopen. In een leiding vanaf de injectiepomp lopen vaak luchtbelletjes en dat hoort niet. Zodra die luchtbelletjes verschijnen loopt de auto ook direct slechter.

Daarnaast moet ik iets verzinnen voor het aanlopen van de banden op de voorspatborden. Ik wil mijn Campagnolo velgen wel graag houden.

Maar deze klussen krijg ik met wat hulp ook wel weer voor elkaar. Dat ik nu met mijn auto de weg op mag maakt alles een stuk makkelijker. Alles hoeft dan niet altijd in mijn garage te gebeuren. Ik kan voor hulp ook eens naar andere kenners en specialisten.

Over hulp gesproken. Ik heb echt geluk gehad met Lorentz APK maar vooral met de hulp van Jeffrey Kok. Zonder tii fluisteraar Jeffrey was de auto echt niet goedgekeurd.

Jeffrey Kok in APK goedgekeurde BMW 2002tii Touring
Ook Jeffrey was er blij mee. Een mooie grijns in mijn mooie Touring!