Onderwerpen: Restauratie

Aluminiumonderdelen zijn na natstralen echt weer als nieuw.

Aan de motor van de BMW 2002tii zitten diverse aluminiumonderdelen. Deze onderdelen heb ik in de ontvetterbak eerst netjes schoon gemaakt. Daarna heb ik ze ultrasoon gereinigd. Het resultaat viel eerlijk gezegd tegen. Alles was dof en vlekkerig. Ik zocht naar een oplossing en vond natstralen. Onder hoge druk straal je water met een heel fijn oplosmiddel erin. Het metaal gaat er niet “open” door staat waardoor het zo weer vies en aangetast is.

Ik vond de website van Wetblast. Wetblast is het bedrijf van Vincent van Ginneke een motorliefhebber die voor restauraties naar een beter oplossing zocht dan glasparelstralen. Hij liet mij 2 plaatjes aluminium zien die beide dezelfde tijd met natstralen en glasparels gestraald waren. Bij de glasparels voelde je echt dat er heel wat materiaal af gehaald was.

Met natstralen kun je alle onderdelen prachtig reinigen. Omdat je geen of echt nauwelijks aluminium verwijderd, blijven beschadigingen wel zichtbaar. Een voorbeeld is een klein beetje corrosie aan het deksel van mijn differentieel. Ook aan een oude waterflens is duidelijk corrosie te zien. Voor mij geen enkel probleem want alles ziet er echt uit als nieuw en echt honderd keer beter en mooier dan wat ik aangeleverd heb.

kleppendeksel BMW 2002 na natstralen
De kleppendeksel van mijn BMW na het natstralen. Hij ziet er als nieuw uit.
luchtinlaatspruitstuk bmw 2002tii na natstralen
Luchtinlaatspruitstuk na natstralen
Stuurhuis BMW 2002 na natstralen.
Stuurhuis BMW 2002 na natstralen.
Waterflens BMW 2002tii na natstralen
Waterflens BMW 2002tii na natstralen. Hier zie je duidelijk dat corrosie niet verdwijnt na natstralen.