Onderwerpen: Restauratie

Heb je een lijst met handige adressen? Die vraag bleef ik maar krijgen. Vandaar deze lijst.

Tijdens een oldtimer restauratie ben je HEEL VEEL tijd kwijt met het zoeken van onderdelen. Dat kan voor je eigen model zijn, in mijn geval de BMW 2002 Touring maar heel veel onderdelen zijn generiek.

Dezelfde rubbers worden op heel veel auto’s toegepast. Dezelfde koplampen zitten op heel veel auto’s. Rubbertjes en ijzerwaren zijn niet model specifiek. Om anderen te helpen met de restauratie probeer ik hier een lijst bij te houden van onderdelenleveranciers voor oldtimers.

Algemeen

Op eBay en Amazon kun je veel autoonderdelen vinden. Zoek op Merk maar ook zeker op onderdeelnummer.
Er zijn automerken zoals BMW die nog steeds veel onderdelen voor de oudere modellen verkopen.
Let op: bij aanschaf van bijvoorbeeld Amerikaanse onderdelen zijn verzendkosten vanuit Amerika enorm en krijg je vaak ook nog invoerrechten eroverheen.
Automaterialenzaken kunnen vaak nog heel veel onderdelen leveren. De prijzen zijn meestal minder voordelig dan de online prijzen maar ze kunnen vaak wel snel leveren. Soms al dezelfde dag. Vooral voor slijtonderdelen maar ook slangen etc. is dat handig.
Woolies – Van pakkingen tot ijzerwaren, tapijt en sierlijsten.

Verzinken / Geel verzinken

Tip: hoe mooier je onderdelen aanlevert, hoe mooier je ze terug krijgt. Ik heb bij een aantal partijen onderdelen laten verzinken. Veruit het meest tevreden ben ik over:
Rogal

IJzerwaren en werkplaatsbenodigdheden

Veel ijzerwaren is na jaren gewoon op en lelijk. Puristen willen alleen de originele bout weer terug plaatsen en dat kan vaak ook. Maar heel vaak ook niet. Dan is een mooie niet roestige bout gewoon een beter alternatief.
Fabory – Hebben echt alles op het gebied van ijzerwaren en verkopen ook aan particulieren mits je je in de winkel meldt.
Würth – Hebben ook alles maar verkopen niet aan particulieren. Veel garages maar ook aannemers en klusjesmannen kunnen wel helpen als tussenpersoon.
Berner – Verkopen niet aan particulieren.
Förch – Verkopen ook niet aan particulieren.

Gereedschap

HBM Machines
Matthys

Rubbers

Darex
Rubbermagazijn
DG Rubbers
Casey’s Discount
Technirub
Delftechniek
Polson
Brabantrubber
Almanrubber
Carmat

Isolatie

Heat Shieldings
Easy noise control

Elektra

Conrad.nl
Rick Donkers Auto Electrics
Beek Classic Wire
Kabel Schmidt
Auto Electric Supplies
Elektrotechnik Gomez

Airconditioning

Airco Frans

Radiateur

Teunis van Nes

Dynamo’s en startmotoren

Bosch service punten nemen ook nog steeds Bosch dynamo’s in en je krijgt ze als nieuw en weer werkend terug.
JoBo Electro

Het is ondoenlijk om een uitputtende lijst te maken. Daarvoor heb ik met een oldtimer veel te weinig ervaring. Met deze lijst probeer ik de algemene adressen te bundelen die niet model of merk specifiek zijn. Heb jij een tip? Laat dan onderaan dit artikel even een commentaar achter. Graag wel met een korte toelichting van een eigen positieve ervaring. Dit moet geen commerciële lijst worden.