Onderwerpen: Achteras

De achteras was een flinke puzzel met veel stukjes.

Het was een aardige puzzel. Maanden geleden heb ik de achteras laten poedercoaten. Nu moest alles weer in elkaar, inclusief de trommelremmen en de draagarmen. Als de remmen erop zitten dan kunnen ook de lichtmetalen velgen erop die ik heb laten poedercoaten. Voor de achteras komen dus heel veel kleinere projecten samen. De grote vraag was voor mij of ik nu echt alles bij elkaar had om het in een keer in elkaar te zetten? Dat was natuurlijk niet het geval. Daardoor heeft dit project een paar weken geduurd.

Bij Walloth & Nesch heb ik als eerste een mooi setje met geel verzinkte bouten gekocht om de achteras nieuw op te bouwen. Ik ben begonnen om de draagarmen tussen de twee openingen te krijgen om ze vervolgens met bouten vast te kunnen schroeven. Het lukte me gewoon niet in mijn eentje. Op een avond heeft Evelyn geholpen. Ik heb met een breekijzer gewrikt. Evelyn stond bovenop de draagarmen tot ze ertussen schoten.

Draagarm achteras BMW 2002
Met kracht, de voet van mijn vriendin Evelyn en een breekijzer kregen we het draagarm tussen de achteras

Op de draagarm heb ik nu de ankerplaat bevestigd waar straks de trommelrem op komt. Deze ankerplaten zijn niet verwisselbaar dus je moet goed kijken dat je er een voor de linker en de rechterkant hebt. Het verschil zit hem in de aansluiting voor de handremkabel. De handremkabel loopt van de handremgreep voorin de auto naar de trommelremmen. De ankerplaat moet dus een gaatje vooraan hebben zitten voor de doorvoer van de handremkabel.

ankerplaat trommelremmen BMW 2002tii
De ankerplaat met de remcilinder erop bevestigd. Die vieze stickers heb ik natuurlijk nog verwijderd.

De ankerplaat heb moet je met de momentsleutel vastdraaien op de draagarmen. Het aantrekkoppel is 67Nm. Bij de 4e bout merkte ik dat het schroefdraad in het draagarm niet goed was. Ik kon het zo doordraaien. Mooi pech.

Omdat ik het netjes wilde doen heb ik een V-Coil schroefdraad gekocht voor de M10 bouten. Maar de diepte van dat schroefdraad is maar 8mm en ik kreeg het nieuwe schroefdraad niet goed bevestigd. Vervolgens heb ik het gat uitgeboord naar M12. Nu zit er in een van de gaten een M12 bout en die kon ik wel aandraaien met de momentsleutel.

Nu was het tijd voor de trommelremmen. De onderdelen had ik nieuw besteld bij Jaymic. Om te controleren of alles compleet is heb ik ze even verzameld en uitgelegd.

Onderdelen trommelrem BMW 2002
Alle onderdelen voor de trommelremmen. Mooi compleet behalve de beugels om de veren in de beugel te houden maar dat wist ik toen nog niet.

Tip: Al deze onderdelen bevestig je het gemakkelijkste terwijl de ankerplaat al op het draagarm vast zit. Vanwege de veren waar veel kracht op staat lukt het je niet om dit op de werkbank te doen en dan de ankerplaat met remmen en alle onderdelen in een keer op de draagarm te schroeven.

trommelremmen BMW 2002tii niet compleet
Mijn eerste poging: de trommelremmen netjes geïnstalleerd op de ankerplaat.

Omdat ik twijfelde of ik alles goed gedaan had, heb ik deze foto op de BMW 2002 groep op Facebook gedeeld. Met de vraag: dit is de eerste keer dat ik de trommelremmen installeer. Klopt het allemaal wel zo?

Nou… er mankeerde nog wel het een en ander: beugels die de veren bovenin in de hefboom op zijn plek houden misten, de achterkanten van de remschoenen moest ik licht schuren om te voorkomen dat ze vast zouden gaan zitten en ik was de handremkabel vergeten te installeren. Alles kon er dus weer vanaf.

hefboom met veer en beugel voor trommelrem BMW 2002
De beugels in het midden om de veren op zijn plek te houden had ik gelukkig nog bewaard uit de oude onderdelen.

Deze beugel is ook nog gewoon nieuw te bestellen. BMW bestelnummer is 34 21 3 061 725 maar een beugeltje kost €8,30 en dat is te veel voor zo’n onbenullig beugeltje. Ik heb de beugeltjes daarom goed ontroest en in de epoxyprimer gezet. Zo kunnen ze weer jaren mee. Belangrijker is dat ik door kon met mijn project.

rommelrem BMW 2002tii
Poging 2: de trommelrem, met beugeltje, handremkabel en de achterkant glad geschuurd.

Nu de trommelrem klaar is kan de meeneemflens op de naaf gezet worden. Het eerste deel hamer je erop totdat het schroefdraad zichtbaar is van de naaf. Van Jeffrey Kok kreeg ik de goede tip om nu een velg met band er op te zetten. Dan kun je de naaf namelijk tegenhouden. Nu de band erop zit kan ik de kroonmoer aandraaien.

velg met kroonmoer op achteras BMW 2002
De kroonmoer is aangedraaid en de mooie nieuwe velg met band zit op mijn achteras.
Deze kroonmoer moet met 400Nm aangedraaid worden. Dat gaat eigenlijk alleen met mijn slagmoersleutel op orkaankracht. Maar… zelfs mijn grootste dop past niet op deze moer. De grootste dop van mijn zeer uitgebreide doppenset gaat tot maat 32. Op deze moer moet een dop in de maat 36. Zucht!

Maar het wordt nog mooier. Doppen in de maat 36 zijn niet te koop voor een standaard ratel in de maat 1/2. Hiervoor is een ratel van 3/8 nodig of een verloopstuk van 1/2 naar 3/8. Dat laatste is stukken goedkoper dus daar kies ik dan maar voor. Weer wat meer gereedschap voor in mijn garage.

Met de ratel heb ik alles met orkaankracht aangedraaid. De handremkabels heb ik met tie wraps op de achteras vastgemaakt. Vanwege het gewicht zet ik het differentieel en de aandrijfassen er later tussen. De achteras is nu helemaal klaar! Met 2 grote bouten schroef je dit nu zo onder de auto.

achteras BMW 2002tii
De achteras van mijn BMW 2002tii, klaar om onder de auto te monteren.

Nu is het tijd om de vooras voor te bereiden zodat ik dit ook bij de spuiter gewoon onder de auto kan schroeven. De auto komt dan thuis op wielen en dat is wel zo makkelijk.