Sierlijsten voor de motorkap installeren

Een week geleden heb ik de motorkap gekit en geïsoleerd. Nu was het tijd om de motorkap echt af te maken. Tijd dus voor de sierlijsten én natuurlijk het BMW embleem!

De sierlijsten van een BMW 02 zijn vaak beschadigd omdat ze van heel zacht aluminium zijn. Na 40 jaar zitten ze dus altijd vol deuken. Ik was dus erg blij dat ik een nieuw setje kon vinden via Michel Graafland.

Voor het installeren heb je het volgende nodig:

  • 3 sierlijsten voor de motorkap (links, midden en rechts)
  • Manchetten (2x) om de middelste sierlijst met de lijsten aan de zijkanten te verbinden, onderdeelnummer 51315480122
  • Setje clips voor de sierlijsten. Walloth Nesch verkoopt een set voor alle chromen lijsten, onderdeelnummer 51131400001
  • BMW embleem voor op de motorkap, onderdeelnummer 51145480181
  • Tules (2x) voor bevestiging van het BMW logo op de motorkap, onderdeelnummer 51141807495
  • Plastic beitel om de sierlijsten weer te verwijderen als ze een keer niet goed zitten
  • Spray om de manchetten makkelijker over de lijsten te laten glijden

Ik begin nog even met een waarschuwing: De sierlijsten zijn echt super kwetsbaar. Als je een lijst uit je handen laat vallen en hij komt op een uiteinde terecht dan is de punt krom… Dan krijg je het manchet er niet of heel moeilijk over. Je moet dus echt heel voorzichtig en dus langzaam werken. Leg een kleed of een stuk schuimrubber onder de auto en onder je werkbank voor het geval de lijst toch een keer uit je handen valt.

Verder werk je van links naar rechts of andersom. Als je de lijsten aan de zijkanten eerst monteert krijg je de lijst middenin er moeilijk tussen met de grotere plaatjes en de manchetten die je er weer over moet schuiven.

Let op: Van meerdere mensen kreeg ik het advies dat de geschroefde plaatjes aan het uiteinde van de motorkap in contact kunnen komen met je spatborden en daar je lak kunnen beschadigen. De tip was om ze in te korten. Bij mij was dit niet nodig. de lengte van die boutjes had ik echt nodig om er een moer op te krijgen. Maar… een gewaarschuwd mens telt voor 2. Dus kijk goed of dit bij jou ook het geval is. Anders heb je direct 2 krassen als je de motorkap voor het eerst sluit.

Bevestigingsmateriaal sierlijst motorkap BMW 2002
Dit zijn de 3 verschillende bevestigingen die je nodig hebt voor de sierlijst van de motorkap
Rondom de motorkap zitten grote en kleine gaten. Door de grote gaten gaan de zwarte clips. Die druk je er met de hand in en daarna tik je met een plastic of rubberen hamer het palletje naar binnen. Daarmee komt de clip op spanning en zit hij muurvast. Je monteert eerst alle clips en zorgt dat ze goed recht zitten.

Bij sommige van deze clips kreeg ik het palletjes er zelfs met een hamer niet in. Ik heb bij deze clips het palletje met een drijver verwijderd en ze eerst even ingespoten met vet en daarna lukte het wel.

De uiteinden van de sierlijsten monteer je met de kleine metalen plaatjes.

manchetten sierlijst motorkap bmw 2002 onderdeelnummer 51315480122
Bij de overgangen tussen de sierlijsten monteer je de grotere plaatjes met de manchetten.

Je start op een hoek van de motorkap door voorzichtig een klein metalen plaatje vast te zetten in de sierlijst. Vervolgens klik je de lijst van boven naar beneden over de zwarte clips tot je bij de bocht komt. Daar ga je eerst het lange metalen plaatje erin zetten zodat het boutje van die plaatje door het gat steekt. Als je eerst alles vast klikt krijg je dat plaatje met het boutje er niet meer tussen.

manchet sierlijst BMW 2002 onderdeelnummer 51315480122
Dan is het tijd om het manchet te monteren
Het manchet moet een stuk over de lijst aan de zijkant geschoven worden. Daarna schuif je de lijst uit het midden over het plaatje met boutje. Je klikt de lijst over de eerste paar clips. Aan het uiteinde van de lijst in het midden voeg je alvast weer een groot plaatje met boutje toe. Ook schuif je hier alvast een manchet overheen. Dan klik je de hele middenlijst vast.

Je pakt nu weer een zijlijst en begint hier ook weer bovenaan met een klein plaatje die je losjes vastzet. Dan werk je weer naar het midden toe waar je de zijlijst over het grote plaatje met boutje schuift. Als dat netjes zit klik je de clips vast. Je probeert nu de beide manchetten naar het middelpunt van de 2 lijsten te schuiven. Ook hier kan een beetje vette spray helpen om te zorgen dat de manchetten soepel schuiven.

Geschroefde bevestiging sierlijsten motorkap BMW 2002
Als allerlaatste schroef je de plaatjes voor de bevestiging van de sierlijsten vast.
Zet ze goed vast maar overdrijf het niet. De aluminium lijsten trek je anders zo krom.

bmw embleem motorkap onderdeelnummer 51145480181
Nu is het tijd om het BMW embleem op de motorkap te monteren
Dit is heel eenvoudig. Druk de 2 rubberen tules in de gaten in de motorkap. Spray ze in met vette spray en druk de de 2 pootjes onderaan het embleem in de gaten.
sierlijsten en embleem gemonteerd motorkap bmw 2002
Dat maakt de auto af. De voorkant van de auto ziet er niet meer uit als een project!
Nu de sierlijsten op de motorkap zitten, valt op dat de sierlijsten van de motorkap niet netjes doorlopen naar de deuren en de rest van de auto. Dat moet in rust allemaal afgesteld worden. Maar dat komt op een later moment. Nu eerste even genieten van de voorkant want die is nu helemaal af!

Torsiestang motorkap monteren

Toen mijn auto bij de spuiter stond hebben we daar de motorkap gemonteerd en ook de torsiestang erop gezet. Deze torsiestang zorgt voor stevigheid in de motorkap en duwt ook de motorkap omhoog wanneer je de motorkap klapt. De torsiestang monteer je met 2 speciale bouten bovenop je spatbord. Onder de motorkap monteer je de torsiestang met 2 dikke plaatschroeven per kant. Omdat ik de juiste schroeven niet bij mij had, heb ik er destijds ingedraaid wat ik daar kon vinden.

Bevestiging torsiestang onder motorkap BMW 2002
Met 2 schroeven die ik kon vinden heb ik de torsiestang onder de motorkap geschroefd. Maar dat ziet er dus niet uit.
Toen we de motorkap monteerden deden we een vervelende ontdekking. De torsiestang werkt wel maar dan wel de verkeerde kant op. De motorkap werd omlaag getrokken. Alles moest dus weer los.
bevestiging torsiestang op spatbord BMW 2002
De torsiestang bevestig je met een speciale bout op het voorspatbord.
Bevestiging torsiestang onder motorkap met nette schroeven BMW 2002
Nu met nette schroeven. Dat ziet er echt direct een heel stuk beter uit!
Mijn plan om deze schroeven in de garage wel even om te wisselen voor nette exemplaren was nog niet zo simpel. Op de torsiestang staat heel veel spanning. Na het verwijderen van de oude schroeven kreeg ik de nieuwe schroeven niet meer voor de schroefgaten in mijn eentje. Mijn buurman heeft met een breekijzer de schroefgaten op de goede plek gedwongen. Zo is het toch gelukt en heel netjes geworden.
Bevestiging torsiestang onder motorkap BMW 2002
Het eindresultaat. De torsiestang is netjes gemonteerd met 4 mooie geel verzinkte schroeven.

Kentekenplaathouder aan voorbumper monteren

Origineel hoort voorop de bumper de kentekenplaat aan een rubberen strip bevestigd. Dat is een oplossing die eigenlijk geen recht doet aan zo’n mooie auto. Het ziet er een beetje goedkoop uit. Ik kreeg de tip dat je een chromen kentekenplaathouder kon bestellen die voor andere oldtimers ook geschikt was. Ze kosten ongeveer 25 euro. Ik heb er een besteld en het klopt. Dit is veel mooier dan een rubberen strip bovenaan de kentekenplaat.

De chromen kentekenplaathouder moet je even uit elkaar halen om hem om je originele kentekenplaat te kunnen bevestigen. Maar dat is een kleine moeite. Daarna maak je alles passend met de kentekenplaat in de houder.

Kentekenplaathouder chroom voor BMW 2002
Hier zie je de mooie chromen kentekenplaathouder op mijn Touring
Kentekenplaathouder chroom achterkant
De 2 boutjes aan de achterkant van de kentekenplaathouder passen niet door de originele bumperplaten
Om de kentekenplaathouder netjes met de bovenkant van de bumper uit te lijnen moet je 2 strips maken waarmee je de kentekenplaathouder iets omlaag kunt brengen. In de strips zitten onderin en bovenin 2 gaten voor de bumpergaten en de boutjes van de kentekenplaathouder. Het is daarna even passen om de kentekenplaathouder perfect in het midden en in lijn met de bovenkant van je bumper te monteren.
Kentekenplaathouder chroom BMW 2002 bovenaanzicht
In de voorbumper van de BMW 2002 zit een knik die je met de kentekenplaat moet proberen te volgen
De knik moet je zelf in de kentekenplaathouder maken. Je ontvangt een plat exemplaar. Je doet dit met de kentekenplaat in de houder gemonteerd. De kentekenplaat moet je namelijk ook een knik geven want die koop je ook vlak.

Je kunt de knik met de hand erin krijgen. Bijvoorbeeld door de houder op een stalen werkbank een knik te geven. Daarna is het een paar keer passen en meten op de bumper. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Voor de liefhebber die zijn auto graag helemaal origineel op wil bouwen: ik heb nog een rubberen strip voor de bumper te koop die nieuw en nog nooit gemonteerd is. BWM onderdeelnummer 51115470019.

Antenne monteren op BMW 2002

Eerder kocht ik al een Hirschmann antenne met het bekende rode diamantje. Later besloot ik toch een gewone antenne te monteren. En nu heb ik weer gekozen voor de oude originele Hirschmann antenne die ook op de auto zat toen ik hem kocht. De cirkel is weer rond dus.

Bij het installeren van het nieuwe tapijt viel het mij op dat onder de A-stijl er kabels door de carrosserie liepen op de plek waar het tapijt zat. Een gat maken dus?

Controle van het oude tapijt leerde mij dat daar geen gat in zat. De kabels hoorden kortom daar helemaal niet te lopen. Nadere inspectie leerde mij dat er een gat onderaan de A-stijl zit waar de antenne doorheen moet en het deel van de kabelboom voor het deurcontact, de kofferbakverlichting en de interieurverlichting ook. Zucht…

Kabeldoorvoer A-stijl BMW 2002
Onderaan de A-stijl aan de bestuurderskant is de kabeldoorvoer
Het is moeilijk te zien maar onderaan de A-stijl, pal onder het dashboard zit een kabeldoorvoer. Nu valt ineens ook op zijn plek waarom de antennekabel te kort was. Ik had hier een verlengstuk voor gekocht en dacht dat dit door de aircoconsole kwam dat de antennekabel niet lang genoeg was.

Ik moest de kabels doorknippen en weer aan elkaar crimpen. Hiervoor gebruik ik sinds kort een professionele crimp tang met een soort ratelfunctie. Na het crimpen zit een doorgebroken draad echt muurvast.

In het gat door de carrosserie onder de A-stijl heb ik de draden ook door een rubberen tule gehaald zodat er minder kans is dat ze gaan beschadigen. Toen alles weer aan elkaar zat heb ik de accu aangesloten. Na het openen van de deur gaat het interieurlampje branden in het hemeltje en ook de kofferbakverlichting ging netjes aan. De kabels zijn dus weer in orde.

hirschmann antenne gemonteerd op BMW 2002
De Hirschmann antenne is weer netjes gemonteerd op de auto
voet Hirschmann antenne BMW 2002
De voet van de Hirschmann antenne heeft een mooie H
rode diamantje hirschmann antenne BMW 2002
Het beroemde rode diamantje, toch een heel mooi detail
Deze antenne is zeker niet perfect maar nog wel heel mooi. Misschien vind ik ooit nog wel een mooiere antenne maar ik ben blij dat ik nu een antenne op de auto heb. En dat alle kabels nu goed zitten en de antenne nu zonder verlengstuk in de radio kan.

Kentekenplaathouder achter BMW 2002

De kentekenplaathouder achter bevestig je door de houder heen in de carrosserie. In het achterpaneel zijn aan de binnenkant 2 moeren gelast waarmee je de houder bevestigd. De houder is als het ware een lijst om die mooie nieuwe blauwe kentekenplaat.

Kentekenplaathouder achter BMW 2002
Hier is te zien hoe je het in elkaar zou moeten zetten
De kentekenplaathouder is helaas niet meer leverbaar. Een oude opknappen is dan de enige mogelijkheid. Via Jeffrey Kok heb ik er 2 gekregen om mooi te maken.
Behoorlijke diepe krassen zitten in de kentekenplaathouder
Behoorlijke diepe krassen zitten in de kentekenplaathouder
Ik wilde van de gelegenheid gebruik maken om mijn excentrische polijstmachine eens goed te testen. Maar zelfs met de hardste schijf en het sterkste polijstmiddel krijg ik de krassen er niet uit.Schuren dan maar… Dat werkt redelijk alleen zijn de kentekenplaathouders verchroomd. Als je gaat schuren dan gaat het chroom eraf. De kleur en glans is dan echt anders dan de ronde achterlichten en de bumper die er dichtbij zitten.
Kentekenplaathouder achter BMW 2002 geschuurd en gepolijst
Links gepolijst, rechts geschuurd en gepolijst
Bij het schuren is het mogelijk om diepe krassen echt te verwijderen. Ik weet dat het rechterdeel niet perfect is maar er zaten echt nog heel veel meer krassen in en die zijn allemaal weg.

Maar die glans en kleur dat is toch minder mooi dan het chromen deel links. Ik moet me er dus gewoon bij neerleggen dat ik dit niet perfect kan krijgen. Daarbij komt ook dat je er heel weinig van ziet. Eigenlijk niet meer dan een randje om de kentekenplaat. Alleen het gedeelte bovenop daar zie je wat meer van.

Omdat ik dus al een kentekenplaathouder verprutst heb begin ik aan de 2e. Die heeft wat deuken middenin maar niet aan de randen. Daar zie je als de kentekenplaat erop zit dus niets van. Die ga ik nu zo goed mogelijk polijsten.

Kentekenplaathouder achter BMW 2002 gepolijst
Kentekenplaathouder achter BMW 2002 gepolijst
Het chroom is niet zo mooi als ik gehoopt had. Er zitten ook nog best een hoop pitjes in. Als ik die er ook uit haal dan is het chroom zeker weg. Ik ga het dus hier bij laten.
Kentekenplaathouder achter gemonteerd BMW 2002
Het eindresultaat: let alleen op de randen want de kentekenplaat bedekt de rest
Van Jeffrey kreeg ik nog een goede tip: monteer de kentekenplaat met dubbelzijdig tape. Dan hoef je niet in de kentekenplaat te boren. Dat ga ik zeker doen.